Olaszország
Grado utazás, látnivalók, érdekességek / Olaszország

Grado utazás, látnivalók, érdekességek / Olaszország

Grado Olaszország északkeleti részének egyik kedvelt nyaralóhelye, amely nem mellesleg az egyik legközelebbi olasz tengerparti üdülőhely is hazánkhoz. A szigeten elterülő város elsősorban a lagúnáival vonzza ide a turistákat, de a homokos strandjai is nagyon népszerűek. A ,,kis Velencének” nevezett Grado, tehát kiváló választás lehet a nyári vakáció alatt, ahol nem csak jókat strandolhatunk, de akár finomakat is ehetünk.

A szlovén tengerpart (Izola) után a szomszédos Olaszországba vettük az irányt, ahol már egy régóta várt várost szemeltünk ki most magunknak. A strandjairól és lagúnáiról is közismert Grado volt tehát a következő állomásunk. A környéken nagyon sok helyen megfordultunk már, de ez a város nekem eddig még valahogy mindig kimaradt. Most azonban eldöntöttük, hogy egy kicsit jobban is feltérképezzük Gradot és bemutatjuk nektek is.


Grado városáról röviden 

Grado csupán csak egy apró város Olaszország északkeleti csücskében, a Trieszti-öbölben. Az Adriai-tenger partján fekvő település közel nyolcezer lakosú, viszont elhelyezkedése igencsak érdekes. A város ugyanis csatornákkal és lagúnákkal körbevett szigeten terül el, ezért is nevezik ,,kis Velencének”. Homokos tengerpartja, hangulatos sikátorai és látnivalói teszik nagyon népszerű üdülőhellyé, amit érdemes lehet a nyári hónapokban felkeresni.


Grado története

Grado már a rómaiak idején, körülbelül kétezer éve is lakott terület volt. Akkoriban Aquileia kikötőjeként, Gradus néven ismerték. A kisváros történelmi központja, Grado Vecchia csak később az V. században alakult ki, miután a környék lakossága ide a lagúnákhoz menekült el, Attila a hunok királya és katonái elől. A középkor elején Grado nagyon fontos egyházi központtá alakult át, és a longobárd támadások miatt a Friuli patriarchátus székhelye is lett. A városban ez idő tájt számos templom és bazilika épült, például a Basilica di Sant’Eufemia és a Basilica di Santa Maria delle Grazie. A IX. századtól kezdve azonban Grado a Velencei Köztársaság befolyása alá került. A két város között szoros kapcsolat alakult ki, mivel Grado stratégiailag is fontos helyen terült el, úgymond egy védelmi szerepet is betöltve a velenceiek előtt. Később a XV. században már hivatalosan is Velence befolyása alá került a város.

A XIX. század elején a napóleoni háborúk során Grado az Osztrák Birodalom része lett, majd az 1866-os porosz-osztrák háború után csatlakozott az Olasz Királysághoz. Az I.világháború idején Grado az Osztrák–Magyar Monarchia és az Olasz Királyság közötti frontvonal közelében volt mindvégig, ami komoly nehézségeket okozott a város lakóinak. Grado határában torkollik ugyanis a tengerbe, a híres Isonzó folyó, amely a háború alatt az Isonzói csaták néven került be a történelem könyvekbe. Az összecsapások bár jóval feljebb, a folyó felső völgyében zajlottak, ahol a háború négy évében, több mint egy millió katona vesztette életét az Isonzó völgyében. A II. világháború után később Grado már nagyon gyorsan fejlődött, különösen a turizmus területén. A település gyönyörű strandjai és történelmi látnivalói mindig is vonzották a turistákat. A XX. század második felében már Grado egy jelentős tengerparti üdülőhellyé alakult át, amely ma is nagyon népszerű a magyarok körében is.

Grado látnivalói 

A város hangulata egyszerűen varázslatos, így hát egy egész napos strandolás után érdemes felkeresni a település látnivalóit. A legnépszerűbb nevezetességek a VI. századból származó két templom, amelyek a városközpontban tekinthetők meg. A nagyobbik a Basilica di Santa Eufemia, míg a mellette lévő kisebbik a Chiesa di Santa Maria delle Grazie.

A városi sétánk során meghitt sikátorokban menetelve ismerhetjük meg Grado romantikus szépségeit. Hangulatos éttermek, szuvenírboltok, kávézók és butikok. Grado azonban két ezer éves római kori emléket is őriz, amikből láthatunk egy-két megmaradt alapzatot, a város központi terén, azaz a Piazza Biagio Marin.

A kulturális látnivalói mellett a lagúna vidék is nagyszerű programot ígér. A lagúnában ugyanis számos kis sziget található, amelyek közül néhányon még hagyományos halászkunyhók is állnak.

Strandok 

Grado óvárosának mindkét oldalán találhatóak szuper strandok, amelyek mind déli irányba néznek. A Spiaggia Costa Azzurra a település nyugati felén kereshető fel. Ez a rész talán kicsit csendesebb és kevésbé zsúfolt, mint a főstrand, ezért ideális azok számára, akik kicsit nyugodtabb, de egyáltalán nem eldugott környezetre vágynak.

A Spiaggia Principale Grado legnagyobb és legnépszerűbb strandja, amely a város központjában található. Hosszú, széles homokos partja ideális a családok és a napozni vágyók számára. Tőle nyugati irányba a Spiaggia GIT (Grado Impianti Turistici), míg keletre haladva sorrendben a Lido di Fido, amely kutyabarát strand, a nagyon sekély vizű Spiaggia Le Dune di Grado, az Al Bosco kemping mellett lévő Spiaggia Al Bosco és végül a Spiaggia Pineta.


Árak a strandon (2024):

  • Kettő napágy és egy napernyő: 25,00€
  • Napágy és napernyő: 17,00€
  • Napágy: 8,00€
  • Napernyő: 10,00€
  • Napozószék: 5,00€
  • Öltöző kabin: 10,00€
  • Meleg vizes tusolás: 0,50€
  • Hideg vizes tusolás: 0,20€

Gasztronómia

Grado egy olasz tengerparti városként kiváló éttermeket kínál, ahol finom tésztákat és pizzákat ehetünk. A La Ciacolada egy tipikus belvárosi olasz étterem. Finom nápolyi stílusú pizzákat, ízletes tésztákat és frissítő salátákat készítenek. Nekünk nagyon bevált és többször is vittünk magunkkal egy-egy doboz pizzát, akár a strandra menet is.

Látnivalók a közelben:


• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük