Olaszország
Velence utazás, látnivalók, érdekességek / Olaszország

Velence utazás, látnivalók, érdekességek / Olaszország

Velence szerintem mindenki bakancslistáján előkelő helyet foglal el, így azok a városok közé tartozik, amit egyszer mindenképp látnod kell saját szemeddel is. Az olasz település az évszázadok alatt szinte semmit nem változott, így a cölöpökre épült házak, valamint a szűk csatornái és sikátorai, nem csak hogy nagyon romantikusak, de egyben a történelem is megelevenedik itt. Velence egyszerűen kihagyhatatlan, amit akár egy hosszú hétvége alatt alaposabban meg is ismerhetsz!

Fotó: Velence felülnézetből /Wikimedia Commons/

Velence mint sokaknak, nekem is bakancslistás helyszín volt, ezért izgatottan vártam, hogy megtapasztaljam a világ egyik legromantikusabb és leglátogatottabb városát. Sajnos az év minden szakában rengeteg itt a látogató, így a tömegturizmus negatív hatással van a településre. Ez azonban egyáltalán ne bizonytalanítson el titeket az ide utazásban, mivel Velencét egyszer mindenkinek látnia kell. Erre a legalkalmasabb a melegebb hónapok és a karnevál ideje, amely minden évben a hamvazószerda előtti két héttel kezdődik meg és húshagyókedd napján fejeződik be. Novemberben és decemberben gyakran előfordul, hogy Velencét elönti a víz a magas vízállás miatt, így ez az időszak nem a legkellemesebb a város meglátogatásához. Azonban ez csupán csak nehány napig szokott tartani, de ilyenkor csizma is szükséges lehet. Nyáron pedig a hőség és a tömeg elviselhetetlen kicsit, de ettől függetlenül ilyenkor is csodálatos Velence és a közelben további számos tengerparti város (Sottomarina, Lido di Jesolo, Caorle, Bibione, Lignano és Grado) is felfedezhető, amelyekkel kiegészíthetjük a romantikus városnézést.

Fotó: Velence /Wikimedia Commons/

Utazás Velencébe

Az észak-olasz várost könnyen elérhetjük Magyarországról akár autóval, vasúttal vagy repülővel utazunk ide. Budapestről, Szlovénián keresztül 6-7 óra autóútnyira találjuk, viszont repülővel ez az út mindössze csak egy óra. A Ryanair légitársaság heti három alkalommal indít járatot Velencébe és a legjobb, hogy akár már pár ezer forintért is foglalhatunk repjegyet. Végül vasúton is megtehetjük a távot, ez esetben azonban hálókocsis vonattal utazhatunk le egy éjszaka alatt az Adria partjára. Az út során Bécsben van egy átszállásunk. A jegyek Bécsig 20 euróba kerülnek, míg a fekvőhelyes jegyek 50 eurótól, illetve gyerekeknek 30 eurótól kezdődnek egy irányba.

Fotó: Ryanair /Mihály Gábor/

Parkolás és közlekedés Velencében

Ha közúton autóval érkeznénk, mindenképp szükségünk van parkolóra is, mivel Velence központja nem érhető el személyautóval. Parkolót a városhoz legközelebb a Piazzale Roma-n találunk, de emellet a Velencébe tartó hosszú hídon áthaladva, jobb oldalt további számos, több emeletes parkolóház lelhető fel. Parkolóhelyünket érdemes már napokkal az utazás előtt online lefoglalni, így elkerülhetjük a bonyodalmakat. A parkolóházak árai nem egyformák, ezért érdemes többet is felkeresni a neten: Tronchetto parkolóház Parkimeter parkoló , Garage San Marco , Park Banchina Ghiaia 

Egy órára 3 eurótól kezdődnek a parkolók árai, míg 24 órára 20-22 eurótól találunk parkolóházakat. Velence külsőbb kerületeiben (Mestre) azonban, már akár 15-18 euró között is találhatunk parkolót 24 órára, azonban innen komplikáltabb a bejutás a városközpontba.

Velence gyalogosan is bejárható, viszont a vízibuszt, azaz a vaporetto-t is érdemes kipróbálni.

Fotó: vaporetto Velencében /Wikimedia Commons/

Vaporetto árak 2022-ben:

  • 6 éves korig ingyenes!
  • 75 perces jegy (átszállással) 7,50 €
  • 1 napos jegy (24 órára érvényes) 25 €
  • 2 napos jegy (48 órára érvényes) 35 €
  • 3 napos jegy (72 órára érvényes) 45 €
  • 7 napos jegy (168 órára érvényes) 65 €.

A vizibusz mellett lehetőség van vízitaxi-val is közlekedni Velencében, amely sokkal drágább az előző vaporetto-nál!

Ezenkívül népszerű közlekedési módszer a gondola is, amely inkább csak egy romantikázás a pároknak és családoknak. Az ára igen csak borsos: 80 €/gondola. Ez átlagosan negyven percnyi gondolázást foglal magában, de érdemes mindenképpen megkérdezni az út előtt az árat és az időtartalmat is! Akik először járnak Velencében, azoknak kötelező programnak ígérkezik!

Fotó: gondolázás Velencében /Wikimedia Commons/

Velence történelme röviden és tömören 

Velence története egészen a népvándorlás koráig, azaz a IV-VI. századig vezethető vissza. Ekkor tájt érkeztek ide a venétek, akik a mocsaras lagúna szigetein kerestek menedéket. A városuk folyamatosan növekedett és erősödött, amit a fejlett tengerészeti tudásuknak és ügyes diplomáciai kézségüknek köszönhettek. Velence így egy gazdag és erős köztársasággá fejlődött ki az évszázadok során. Az Adriai-tenger mentén a mai Horvátország, Montenegró és Albánia után egészen Kréta szigetéig gyarmatosítottak területeket. A középkorban meghatározó szerepet töltött a képzőművészet, nem is csoda, hogy a festészet, szobrászat és az építészet egyik központja lett. Nemcsak a kereskedelemben és a politikában volt eredményes a köztársaság, de sikeresen felvette a harcot az Oszmán Birodalommal szemben is. A közel ezer éves Velencei Köztársaság végét Napóleon okozta 1797-ben. Először Ausztriához, majd az Itáliai királysághoz került a város. Később Napóleon bukását követően ismét az Osztrák császársághoz csatolták, ahonnan 1866-ban végleg az Olasz Királyság fennhatósága alá került. A város 1965-70 között érte el a legnagyobb népességét, ugyanis közel 400 ezerre gyarapodott a lakosság. Mára 250 ezer főre tehető a velencei polgárok száma, amelyhez évente megközelítőleg 25-30 millió turista társul.

Velence látnivalói 

Velencei körutunkat érdemes mindjárt a Piazzale Roma-tól, a város főcsatornáján közlekedő 1-es vaporettóval kezdeni. A Grand Canal, Velence főcsatornája, ami számos nevezetességet érint. Közel négy kilométer hosszú és harminc métertől egészen ezer méterig változik a szélessége, Velence fő vízi útjának. A csatorna átlagos mélysége 5 méter mély. Utunk során áthajózunk a híres Rialtó-híd alatt, a Santa Maria della Salute bazilika mellett, egészen a Szent Márk tér-ig, ahol többek között a Szent Márk székesegyház és a Dózse Palota is megtekinthető. Ezzel a közel egy órán át tartó hajóúttal, bevezetést kaphatunk Velence legnépszerűbb látványosságaiba és a város egyáltalán nem hétköznapi életébe.

Fotó: Szent Márk tér – Piazza San Marco /Wikimedia Commons/

A hajókázás után szálljunk le a Szent Márk tér-en (Piazza San Marco), ahonnan már gyalog fedezhetjük fel a várost. A tér Velence központja, amely a leghíresebb látnivalókat sorakoztatja fel. Napóleon Európa társalgójának nevezte, ami nem is csoda, mivel nagyon sokan a világ legszebb terének tartják. A hajóról leszállva mindjárt jobbra találjuk a Palazzo Ducale-t, azaz a Dózse-palotát. A XIV-XV. századig épült gótikus palota a Velencei köztársaság vezetőinek lakhelyeként szolgált. Az épületben hercegi termeket, impozáns festményeket és szobrokat tekinthetünk meg, illetve egy titkos túrára is van lehetőségünk. Az érdekes útvonal során a palota aljában lévő börtönöket, kinzókamrákat járjuk be, ahol többek közt Casanova cellájában is betekintést nyerhetünk.
Dózse Palota belépő: 26 €, Titkos túra belépő: 28 €.

Fotó: Dózse palota – Palazzo Ducale /Wikimedia Commons/

A Dózse palota után a szomszédos Szent Márk székesegyház-at (Basilica di San Marco) is érdemes alaposabban szemügyre venni. A katedrális a város védőszentjéről kapta a nevét. A templomot már a IX. században elkezdték építeni, azonban minden évszázadban átépítették vagy egy kicsit megújították. Láthatóak rajta mind a bizánci és a gótikus építészet jegyei is, valamint ez a város egyik jelképe a mellette található Dózse palotával egyetemben.
Szent Márk székesegyház belépő: 3 €

Fotó: Szent Márk székesegyház – Basilica di San Marco /Wikimedia Commons/

A téren ezenkívül még egy nagyon fontos és ismert látnivaló fedezhető fel, ami nem más mint a Campanile harangtorony. A tornyot eredetileg a IX. század után építették, amit az 1500-as években felújítottak, azonban 1902-ben leomlott és teljesen meg is semmisült. A ma látható formáját, rá tíz évre, 1912-ben nyerte el. A közel száz méter magas toronyba, egy lift segítségével könnyen feljuthatunk, ahonnan egész Velence gyönyörűen belátható. Belépő: 10 €.

Fotó: Campanile harangtorony – Campanile di San Marco /Wikimedia Commons/

A Szent Márk kipipálása után vegyük az utunkat a közelben található Sóhajok hídja (Ponte dei Sospiri) felé. Velence egyik fontos szimbóluma ez az apró hidacska, amely a Dózse palotát köti össze a börtöncellákkal. A legenda szerint a palotában lévő bíróságról átvezettet rabok, itt sóhajtottak fel utoljára, mielőtt végleg bezárták volna őket a sötét fogdákba.

Fotó: Sóhajok hídja – Ponte dei Sospiri /Wikimedia Commons/

A legnépszerűbb látnivalók után tovább sétálva a város belseje felé, megtaláljuk Velence operaházát, az ezer férőhelyes La Fenice-t. Az épület a XVIII. század végén épült fel, amelyet kétszer is tűzvész rongált meg súlyosan.

A Szent Márk tér mellett érdemes felkeresni az operaház után talható három teret is, amelyek bár jóval kisebbek az imént említett tértől, de így is varázslatosak: Campo San Maurizio, Campo Santo Stefano, Campo Sant’Angelo. A terek mellett a környéken találunk még más további látnivalókat, mint például a csigalépcsős XV. századi palotát, a Palazzo Contarini del Bovolo-t.

Fotó: Rialtó-híd – Ponte di Rialto /Wikimedia Commons/

A Grand Canal felé sétálva elérkezünk a híres Rialtó-híd-hoz (Ponte Rialto), amely a csatornát átszelő hidak közül a legnépszerűbb és a legrégibbi is egyben. A XVI. század végén épült híd, kiváló támpont a velencei sétánk során, mivel a város középső részén fedezhető fel.

A Rialto-hídon átsétálva át kerülünk a főcsatorna túlsó oldalára, ahol ugyancsak számos érdekesség és látnivaló bújik meg. Erről az oldalról megfigyelhetjük például a Ca’ D’Oro épületet, amely az aranyház névre hallgat, vagy tovább sétálva a Ca’ Rezzonico-t találjuk, amely Velence legérdekesebb múzeuma. Belépő: 11 €. A túlsó parton a XVII. századból származó palota, a Palazzo Grassi látható, amely egy művészeti múzeum. Belépő: 15 €.

Délnek haladva következik a híres Gallerie dell’Accademia, amely XIII-XVIII. századi velencei műalkotásokat mutat be, mint például Tiziano, Tiepolo és Canaletto festményei. Belépő: 12 €. Itt ível át a csatorna felett továbbá az Akadémia-híd (Ponte dell’Accademia) is.

A hídon azonban egyenlőre még nem érdemes átsétálni a túloldalra, mivel ezen az oldalon leljük fel, Velence egyik legjobb múzeumát is, a Peggy Guggenheim Collection-t. A modern művészet nagy alakjainak, mint Dalí, Picasso, Miró, Pollock és további kiváló festők alkotásai tekinthetők meg. Belépő: 16 €

Fotó: Santa Maria della Salute /Wikimedia Commons/

Végül, de egyáltalán nem utolsósorban a hatalmas nyolcszög alakú Santa Maria della Salute templomot se hagyjuk ki. Szinte a Szent Márk térrel szemben találjuk meg az impozáns kupolákkal felszerelt barokk templomot.

Tipp: Velencében az se baj, ha csak elkezdünk céltalanul bolyongani, mivel akár merre visz a lábunk, mindig valami érdekes dologba fogunk botlani! Egyszerűen bízzuk magunkat a szívünkre!

A főbb látványosságok mellett azonban érdemes még felkeresni a több napos velencei tartózkodásunk alatt ezeket a helyeket is:

  • Chiesa di San Giorgio Maggiore
  • Burano színes házai
  • Lido (Velence strandja)
Fotó: Burano színes házai /Wikimedia Commons/

Szállás

Velence számos kiváló szállással rendelkezik, azonban az árak nagyon eltudnak szállni a világ egyik leglátogatottabb városában. Találhatunk kedvező szálláshelyeket a Booking.com és az Airbnb.com oldalon is egyaránt. Én a szállodák helyett viszont egy apartmant választottam a velencei hosszú hétvégére, amely a Szent Márk térrel szemközti, hatalmas katedrális mellett található. A City Apartments Salute-Accademia végül nagyon jó választásnak bizonyult, mivel az összes látnivaló nagyon közel helyezkedett az apartmanhoz.

Fotó: Grand Canal és a Rialtó-híd /Wikimedia Commons/

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük