Ausztria
Langbathsee – Salzkammergut legszebb tavai… / Ausztria

Langbathsee – Salzkammergut legszebb tavai… / Ausztria

A Sazkammerguti-tóvidék számos festői tava közül az egyik legszebb, a magas hegyekkel és sűrű erdőkkel körbevett Langbathsee, amelyből ráadásul kettőt is találunk egymás mögött. A völgyben, erdők közt megbújó tavak nagyon népszerű kirándulóhelynek számítanak a régióban, ahol nem csak túrázhatunk, de nyaranta még csobbanhatunk is egyet, az akár 25 fokot is elérő vízben.Fotó: a festői szépségű Langbathsee /Mihály Gábor/

Langbathsee

Az eszméletlen környezetben található Langbaht-tavakat a náluk sokkal nagyobb és ismertebb Traunsee és Attersee között találjuk meg. Személyautóval kizárólag csak a Traunsee partján lévő Ebensee településről közelíthetjük meg, egy hosszú bekötő út során, amely több kilométer hosszan kanyarog egy gyönyörű vadregényes tájon. Az érkezésünket egy nagy parkoló fogja majd jelzi, ahonnan pedig már hamarosan kezdetét veszi az igazi kaland!

Vordere Langbathsee – az első tó

Az első tó Ebensee városától 8 km-re nyugatra fedezhető fel a Höllengebirge lábánál, aminek a legmagasabb pontja 1862 méter magas. A Vorderer Langbathsee 33 hektár területű, hossza meghaladja az egy kilométer is, míg a szélessége körülbelül 500 méter. A legmélyebb pontja  pedig 33 méter, amely elég mélynek számít például magyar viszonylatban, mivel a Balaton legmélyebb pontja csupán 11-12,5 méter mélyen van. A szomszédos nagy tavakhoz képest azonban, mint például az Attersee, viszont elég kevés ez a 33 méteres mélység, mivel annak 169 méter mély a legmélyebb pontja. A tó hőmérséklete nyáron nagyon melegnek számít, mivel a legmelegebb hónapokban akár a 24-25 fokot is elérheti a tó vizének hőfoka. Végül pedig egy érdekesség, hogy a tó hátsó felében található egy vadászház is, amit 1897-ben még Ferenc József császár építetett.

Fotó: Vorderer Langbathsee /Mihály Gábor/

Hinterer Langbathsee – a ‏hátsó tó

Az első tóval ellentétben a második tó csupán csak a harmada az elsőnek. Területe 10 hektár, amely körülbelül 600 méter hosszból és 400 méter szélességből tevődik össze. A legmélyebb pontja is kevesebb, csupán 18 méter. Az elsőhöz képest még ellentétes, hogy ezt a tavat nem használják fürdőtóként, illetve a környezete is sokkal másabb, mivel még az első tó nagyobb és tágasabb térrel rendelkezik, addig itt a hegylábánál fekvő második tó, kicsit körbezártabb és vadregényesebb. Azonban hasonlít abban, hogy mindkettő tavat meglehet kerülni. Ezenkívül további számos kirándulási lehetőség is rejlik itt a környező hegyek csúcsaira, mint például a Brunnkogel, Hoher Spielberg, Grünalmkogel, Grosser Höllkogel.

Fotó: Hinterer Langbathsee /Mihály Gábor/

Túra a tavak körül 

Az út során a parkolót elhagyva pár méter múlva már el is érjük az első tavat, azaz a Vorderer Langbathsee-t. Itt már garantáltan tátva fog maradni a szánk, ugyanis ezek a színek és a háttérben magasodó Brunnkogel, mintha csak egy festmény elevenedne meg. A tavat mindkét oldalról megkerülhetjük, azonban a lényeg, hogy a tó végén lévő Ferenc József császár által épített vadászházra mindenképp vegyünk néhány pillantást.

Fotó: túra a tavaknál /Mihály Gábor/
Fotó: pihenés egy sziklán /Mihály Gábor/

Az első tavat elhagyva a második kilométer után következik némi emelkedés, majd  500-600 méter után elérjük a második tavat is, azaz a Hinterer Langbathsee-t.

Fotó: fényképezés a hátsó tónál /Sajtos Anita/
Fotó: Hinterer Langbathsee /Mihály Gábor/

Itt is választhatunk melyik oldalról kerüljük meg a Höllengebirge hegység lábánál lévő tavat, valamint akár folytathatjuk a hegycsúcs felé is az utunkat. Mi egy másik túra alkalmából már jártunk a Brunnkogel keresztjénél, igaz akkor a másik oldalról tettük meg a csúcsig vezető utat. Esetleg ha érdekel az a túra is, itt elolvashatod a részletes túraleírást: Brunnkogel hegymászás 1.708m, Ausztria (Höllengebirge).

Fotó: kilátás a Vorderer Langbathsee-re a Brunnkogel csúcsáról /Mihály Gábor/

A visszafele vezető úton érdemes az ellenkező oldalon haladnunk és újból megcsodálni mindkét tó egyedi báját, ami egyáltalán nem hétköznapi!

Fotó: A túra útvonala… /Bergfex Touren/

Videó:

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük