Ausztria
Brunnkogel hegymászás 1.708m, Ausztria(Höllengebirge)

Brunnkogel hegymászás 1.708m, Ausztria(Höllengebirge)

A Höllengebirge, azaz magyarul Pokol-hegység, egy kedvelt túrázó- és kirándulóhely a felső-ausztriai Salzkammergut régióban. Az Attersee és a Traunsee között elhúzódó sziklás mészkőhegység egyik legkülönlegesebb csúcsa, az 1708 méter magas Brunnkogel, amelynek tetején elképesztően gyönyörű kilátás, és egy 14 méter magas kereszt fogad minket.

Fotó: Brunnkogel 1.708m /Mihály Gábor/

A Höllengebirge nekem már nem számított újdonságnak, mivel számos túrában, hegymászásban volt már itt részem korábban. Az elmúlt évek alatt ugyanis felmásztam már a Schoberstein és a Dachsteinblick  csúcsára is, viszont a Brunnkogel, mind három közül a legmagasabbik volt. Ez a túra azonban különbözött az eddigi hegymászásaimtól, méghozzá abban, hogy sötétben, napfelkelte előtt vágtam neki az 1708 méteres csúcsnak.

Fotó: Attersee, a Höllengebirge hegységről nézve /Mihály Gábor/

Bevallom személy szerint sokkal jobb volt ezt az időpontot választani a hegymászásra, több okokból is. Az első és legfontosabb, hogy sokkal nyugodtabb és csendesebb volt az út! Felfelé mindössze egy emberrel találkoztam utam során, viszont lefele menet a két óra alatt, több mint száz emberrel futottam össze.
Igen… jól írtam, száznál is többen választották a Brunnkogel-t ezen a napon a reggeli órákban. Így hát a korai indulásnak köszönhetően a tömeget elkerülve, nyugodtan, nem zavartatva, a saját tempómban sikerült felmászni a hegycsúcsra.

Fotó: fejlámpával napkeltekor /Mihály Gábor/

Mielőtt azonban neki vágnánk az útnak, kanyarodjunk vissza egy kicsit a hajnali időpontra. A hegymászást mivel napfelkelte előtt kezdtem meg, végre kipróbálhattam a nemrég vásárolt fejlámpámat is. Elmondhatom utólag, hogy tökéletesen működött és teljesen meg voltam elégedve vele. A három fokozattal ellátott lámpa, legerősebb fényével 100 méterig bevilágított mindent, így nem csak, hogy átment a vizsgán, de élvezetes is volt a sötétben az út.

Út a Brunnkogel(1.708m) csúcsára 

A Brunnkogel-t több irányból is meglehet mászni, mint például északról a Taferlklaussee irányából, vagy keletről a Langbathsee oldaláról. Én az elsőt választottam, mivel logisztikailag ez esett a legközelebb hozzám, de ha esetleg a keleti irányból mentek, ott is hasonló nehézségi szintre lehet számítani.

Fotó: Brunnkogel csúcsa a Taferlklaussee partjáról /Mihály Gábor/

Hajnalba megérkezve a Taferlklaussee parkoló még csak üresen tátongott, így nem okozott különösebb nehézséget a parkolás. Ezt a parkolót egyébként a két tó (Attersee és Traunsee) közötti útszakaszon (Grossalm Straße) találjátok, Steinbach am Attersee és Neukirchen bei Altmünster település között.

Fotó: pirosló napfelkelte a hegyek mögött /Mihály Gábor/

Az túra elején egy kavicsos, széles erdei úton kellett menni felfelé, ami alig emelkedett, ezért itt könnyen lehetett haladni. Ezt az utat én még sötétben tettem meg és ahogy haladtam egyre feljebb, később elkezdett felkelni a nap is. Feljebb már nagyon szépen le lehetett látni a völgybe, valamint a napfelkeltére.

Fotó: napfelkelte /Mihály Gábor/

Másfél kilométer gyaloglás után az első állomás az Aurach forrás volt, ahol a széles erdei utat egy szűk erdei ösvény váltotta fel. Innen kezdve fokozatosan jobban emelkedett már a terep.

Fotó: Aurach forrás /Mihály Gábor/

A forrásnál az út kétfelé vált, amelyből én a jobboldali utat választottam! Ez a Hochleckenkogel irányába megy és ez az út a könnyebbik a kettő közül (Schafluckensteig). A másik, a bal oldali, a Bischofsmütze irányába megy felfelé, amit Franz Scheckenberger Steig-nek hívnak. Ez sokkal nehezebb terep, így a kezdők inkább az elsőt válasszák.

Az erdőben tovább haladva az út folyamatosan tekerget jobbra, és balra, majd körülbelül 1.100 méteres tengerszintfeletti magaságban, 2 – 2,5 kilométeres táv után következett a második a forrás, a St. Georgs Bründl.

Fotó: kiérve az erdőből, út a kőtenger felé /Mihály Gábor/

Innen az erdőt, a kő és a szikla váltotta fel. Akár egy kőtenger, amit két hatalmas sziklafal zár közre. Itt már teljesen kivilágosodott, viszont erősen fújt le a hideg szél a hegy tetejéről, a sziklafalak között. Az út jó kivehető volt, csak a piros-fehér-piros turistajelzéseket kellett követni.

Fotó: út a sziklák között /Mihály Gábor/
Fotó: letekintés a völgybe, ahonnan indultam /Mihály Gábor/

Félúton a ,,sziklatengernél” egy útelágazás következett, ami a Goldenes Gatterl, azaz Arany kapu. Jobbra a Hochleckenhaus (1.574m), míg a balra az egyenes haladó út a Hochleckenkogel (1.691m) felé mutat. Innen még körülbelül 200-300 méter szintemelkedés következett, amíg teljesen kiértem a kőtengerből. A táj ezután teljesen megváltozott és némi emelkedés követően végül a fennsíkon találtam magan, rengeteg törpefenyő társaságában. Jobbra elnézve innen már látható volt a Hochleckenhaus.

Fotó: egy kis visszatekintés /Mihály Gábor/
Fotó: üdv a törpefenyők birodalmában /Mihály Gábor/
Fotó: a távolban a Hochleckenhaus és az Attersee /Mihály Gábor/

A negyedik kilométeren végül a Hochleckenkogel (1.691m) keresztje következett. Itt egy picit megpihenve már látszott is a fő cél, a Brunnkogel 14 méteres óriás keresztje.

Fotó: Hochleckenkogel (1.691m) /Mihály Gábor/
Fotó: halványan már látszik a cél /Mihály Gábor/

Azonban ez sajnos nem adta könnyen magát, mivel előtte még száz méter szintet vissza kellett ereszkedni egy völgybe, majd következett az utolsó emelkedő a csúcs előtt. A cél a völgyből körülbelül 500 méterre és 100 méter szintemelkedésre volt, ami már csak hab volt a tortán. A kereszthez vezető út gyönyörű és tiszta időben nagyon messze el lehet látni.

Fotó: már látszik a cél /Mihály Gábor/
Fotó: az utolsó méterek /Mihály Gábor/

Végül három óra gyaloglás és 5,5 kilométer után a Brunnkogel 1.708 méteres csúcsán találtam magam. Fentről az Attersee és a Traunsee mellett, a két kiinduló tó is gyönyörűen látszott (Taferlklaussee, Langbathsee), valamint a Salzkammergut régió is gyönyörűen kirajzolódott.

Fotó: Brunnkogel 1.708m /Mihály Gábor/
Fotó: kilátás a csúcsról /Mihály Gábor/

Túra adatai:

Kiindulásipont: Taferlklaussee parkoló (763m)
⛰Hochleckenkogel (1.691m)
⛰Brunnkogel (1.708m)
Érkezési pont: Taferlklaussee parkoló (763m)    Szintemelkedés: 1.080m
Táv (fel és le): 11 km
Idő: 5 óra

Fotó: A túra útvonala… /Bergfex Touren/

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük