Ausztria
Keltenbaumweg ,,Kelta faösvény” – Sankt Georgen im Attergau / Ausztria

Keltenbaumweg ,,Kelta faösvény” – Sankt Georgen im Attergau / Ausztria

A Keltenbaumweg, azaz magyarul Kelta faösvény egy tematikus túraútvonal az Attersee mellett magasodó Kogl-hegyen. A festői tanösvényen végig haladva nem csak az ősi kelták életébe nyerhetünk betekintést, hanem különböző fafajtákat is megismerhetünk az út alatt. Csodás kilátás, érdekes látnivalókkal, viszonylag könnyű terepen, ezért gyermekes családoknak is kiváló program!

Fotó: Üdvözöljük nálunk: Sankt Georgen im Attergau /Mihály Gábor/

Sankt Georgen im Attergau

A mindössze ötezer lelket számláló kisváros, Ausztria egyik legszebb területén, a Salzkammergut régióban helyezkedik el. Az Attersee innen csupán néhány kilométer, így a település tökéletes választás a környék felfedezéséhez.

Fotó: Sankt Georgen im Attergau látképe /Mihály Gábor/

Találunk itt érdekes múzeumokat (Haus der Kultur, Aignerhaus Múzeum, Plébánia Múzeum), finom tájételeket felszolgáló éttermeket, kisvasútat (Atterseebahn), kastélyt, de egy ezer éves hársfát is, valamint számos túraútvonalat és kilátóhelyet (Kronberg, Lichtenberg, Koglberg). Attergau központja nyaranta számos kulturális programmal kecsegtet és emellett az Attersee a nyári hónapokban felfrissíti, valamint lehűsíti az ide érkező turistákat.

Fotó: Attersee nyáron /Mihály Gábor/

Keltabaumweg

Sankt Georgen im Attergau határában lévő Koglberg-en találjuk meg a 2006-ban kialakított tematikus tanösvényt, a Keltenbaumweg-et (Kelta faösvény). A témája a Kr. e. V. században itt élő, vaskori Latanè kultúra, amely az Attergau vidékén virágzott ez idő tájt. Az utunk során kilenc állomáson: a sóról, a vasról, a földművelésről és a kézművességről tudhatunk meg többet. A tanösvény fénypontja azonban a Kelta ház és feljebb, a Koglberg tetején található Kelta játszótér. Ezenkívül az ösvényen végigsétálva 13 különböző fafajtát bemutató táblát (bükk, tölgy, juhar, nyírfa, lucfenyő, vörösfenyő, erdeifenyő…) és természetesen magát a fákat is megfigyelhetjük.

Fotó: Kelta ház /Mihály Gábor/

Koglberg: a kastély és a várrom 

A Koglberg lábánál találjuk meg a Kogl-kastélyt, ami magánkézben van, így sajnos nem lehetséges a látogatása. A kerítésen kívülről viszont mindenképpen érdemes megtekinteni az 1750-ben épült elegáns épületet.

Fotó: Kogl kastély /Mihály Gábor/

A kelta tanösvény során egyébként érintjük és meg is másszuk a 680 méter magas Koglberg-et, amelynek tetején találjuk a XIII. században épült vár romjait. A közel 300 éven át használt vár, végül 1524-óta lakhatatlan, majd később teljesen romba is dőlt. Ma csupán a vár egyik fala nézhető meg, de az ott található információs tábláknak köszönhetően többet is megtudhatunk a történetéről.

Fotó: Koglberg várrom /Mihály Gábor/

A várromot elhagyva először a fából épített Kelta játszótér, majd a Vogl-Anna Platz következik. A ,,téren” pihenőként, padok és asztal is található, valamint elengedhetetlen a  gyönyörű kilátás az alattunk elterülő Sankt Georgen-re és a környező vidékre is.

Fotó: Vogl-Anna Platz /Mihály Gábor/
Fotó: kilátás Strass im Attergau irányába /Mihály Gábor/
Fotó: kilátás Sankt Georgen im Attergau-ra /Mihály Gábor/

Ahlberg kápolna (Johanneskápolna)

A Vogl-Anna Platz után az ösvény Sankt Georgen irányába megy tovább, viszont választhatunk egy teljesen más útvonalat is, ami Thalham és az Ahberg kápolna irányába vezet.

Fotó: Ahbergkapelle /Mihály Gábor/

Érdemes ezt az útvonalat is számba venni, mivel nem hétköznapi látványt nyújt, a román kori maradványokon felújított, 1911-ben épített Johannes-kápolna. Az út egy hídon átsétálva az erdőn keresztül vezet az Ahberg-re, ahol a kis fehér kápolna található.

Tipp: Lesétálva a hegyről ne felejtsünk el vissza tekinteni, ugyanis a domboldalban, a fák között virító fehér kis kápolna egyszerűen mesébe illő!

Fotó: Ahbergkapelle /Mihály Gábor/

Túra adatai:

Kiindulásipont: St. Georgen im Attergau (530m)
⛰ Koglberg (680m)
⛪️ Ahberg kápolna (600m)
Érkezési pont: St. Georgen im Attergau (530m)
Szintemelkedés: 199 m
Táv: 8,8 km
Idő: 2 óra

Fotó: A túra útvonala… /Bergfex Touren/

Videó

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük