Ausztria
Kirándulás az Almtalban (Großer- és Kleiner Ödsee) / Ausztria

Kirándulás az Almtalban (Großer- és Kleiner Ödsee) / Ausztria

A Grosser- és Kleiner Ödsee a felső-ausztriai Almtalban, egy erdős, hegyekkel körbevett völgyben található meg. Az idilli környezetben lévő tavak azonban a kirándulók között kicsit feledésbe merülnek, a nagyobb és népszerűbb Almsee mellett. Viszont ha alaposabban megnézzük és bejárjuk a területet, egyből rá fogunk jönni, hogy ezt a két gyönyörű tavat, kár lenne kihagyni az utunk során!

Fotó: stég a Kleiner Ödseen /Mihály Gábor/

A természetet kedvelők keresve se találhatnának szebb helyet, mint a Felső-Ausztria tartományban lévő Almtal. A térség egy nyugodt, erdős és magas hegyekkel körbevett völgy, ahol három gyönyörű tavat is megnézhetünk. Ebből a legnépszerűbb és legnagyobb Almsee-t már korábban bejártuk, de mi van a kevesek által ismert Grosser- és Kleiner Ödsee tavakkal?!

Fotó: Almsee télen /Mihály Gábor/

Hogyan jutunk el a tavakig?

A két kisebb tavat hasonló módon, mint az Almsee-t, Grünau im Almtal településen áthaladva érhetjük el. Ez egy hosszú 10 kilométer hosszú zsákutca, ami az Alm patak völgyében tekereg végig a település után. Útközben elhaladunk a Cumberland vadaspark mellett, majd a Jagersimmerl fogadónál kell balra letérni.

Fotó: Straneggbach patak /Mihály Gábor/

Innen egy szűk aszfaltozott úton a Straneggbach patak mellett halad tovább az út, egészen a végállomásig, azaz az Almtaler Haus-ig. Itt találunk egy nagy parkolót, valamint az imént említett fogadót, ahol nem csak egy jót ehetünk, de akár meg is szállhatunk éjszakára. Persze, ha van üres szoba, mivel az Almtal egy nagyon kedvelt vidék a nyári szezonban!

Fotó: Almtaler Haus /Mihály Gábor/
Fotó: Almtaler Haus étlapja /Mihály Gábor/

Figyelem! A Gasthof Jagersimmerl és az Almtaler Haus közti út, csak a nyári időszakban, májustól szeptemberig járható autóval! A téli időszakban ez az út le van zárva és kizárólag gyalogosan tehető meg a hét kilométeres táv!

Indulhat a túra!

Az Almtaler Haus parkolójából elindulva az első tó, a Kleiner Ödsee. A mindössze 3 hektáros területű és 14 méter mély tavat, 15 perc séta után tekinthetjük meg. Az elképesztően tiszta, zöldes színben pompázó tavacskát sajnos körbe sétálni kijelölt ösvényen nem tudjuk, ezért érdemes visszatérni az ide vezető útra, mielőtt folytatnánk tovább a nagyobbik tó felé a kirándulást.

Fotó: Kleiner Ödsee /Mihály Gábor/
Fotó: Kleiner Ödsee /Mihály Gábor/

A Grosser Ödsee-hez vezető út, úgyszintén körülbelül 15 percet vesz igénybe a kisebbik tótól. Itt azonban számolni kell némi szintemelkedéssel, mivel váltakozva, fel-le halad az erdei úton. Végül a tavat elérve, ismét garantáltan tátva fog maradni a szánk!

Fotó: Grosser Ödsee /Mihály Gábor/
Fotó: Grosser Ödsee /Mihály Gábor/

A nagyobbik tó 8 hektáros területével egy fordított C betűre hasonlít. Közepén található egy kisebb félsziget, ahova egy ösvényen keresztül, a sűrű erdőben be is sétálhatunk. A vize úgyszintén káprázatos és zöld színben mutatkozik meg.

Tipp: Érdemes egy picit leülni a partjára és egyszerűen csak nézni milyen gyönyörű is a természet!

Fotó: Grosser Ödsee és a háttérben a Totesgebirge csúcsai /Mihály Gábor/

A tópartján végigsétálva 10 perc után végül elérkezünk a nagyobbik Ödsee északi sarkához, ahol nem csak gyönyörű kilátás fogad minket a tóra és a mögötte magasodó kétezer méter feletti csúcsokra, de még egy vízesést is találunk a tóparti ház mögött.

Fotó: vízesés a Grosser Ödsee mellett /Mihály Gábor/

Tipp: Vissza a parkolóhoz vezető utat érdemes tovább haladva, az aszfaltozott úton megtenni és nem az ide vezető úton. Így a sebesen lezúduló patakot is jobban szemügyre vehetjük és akár a nagy melegben bele is gyalogolhatunk!

Fotó: Straneggbach patak /Mihály Gábor/

Túra adatai:

Kiindulásipont: Almtaler Haus (714m)  ?Kleiner Ödsee (701m)
?Grosser Ödsee (692m)
Érkezési pont: Almtaler Haus  (714m)                           Szintemelkedés: 100m
Táv: 4,5 km
Idő: 1 – 1,5 óra

Fotó: A túra útvonala… /Bergfex Touren/

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük