Utazás
Különleges tavak Stájerországban (Grundlsee és Toplitzsee) / Ausztria

Különleges tavak Stájerországban (Grundlsee és Toplitzsee) / Ausztria

Stájerország nem csak a magas hegyeiről, de gyönyörű tavairól is híres. Az elképesztő szépségű tavakból az egyik a ,,Stájer-tengernek” nevezett Grundlsee, amely nem mellesleg a tartomány legnagyobb tava is. A másik pedig a szomszédos Toplitzsee, amely biztosan ámulatba fog ejteni mindenkit, aki felkeresi. Az utóbbi egyébként a  ,,zöld fjord” becenevet kapta, de ez még egyáltalán nem minden, mivel több láda náci arannyal a fenekén terül el a Holt-hegység lábánál.

Fotó: Bad Aussee központja /Mihály Gábor/

Stájerország északnyugati csücskében, Ausztria mértani középpontjától (Bad Aussee) nem messze találunk három csodálatos tavat, ami szinte egy vonalban fekszik a Totesgebirge  (Holt-hegység) sziklás csúcsai ölelésében. Ezek a Grundlsee, Toplitzsee és Kammersee.

Steiermark ezen vidékén egyébként más tavakat is felfedezhetünk, nem csak kimondottan ezt a hármat. Ilyen például az Altausseer See, amit északnyugati irányba találunk, vagy a hegyek közt megbújó első és hátsó Lahngangsee, illetve a kicsit délebbre lévő Ödensee.
Ezen túrán mi viszont a korábban már említett három tavat, pontosabban az első kettőt jártuk be, így a következő sorokban ezekről olvashattok bővebben.

Fotó: Altausseer See /Mihály Gábor/

Grundlsee

Bad Aussee településtől mindössze pár kilométerre találjuk az első tavat a Grundlsee-t. A három közül ez legnagyobbik, de az egész tartományban, azaz Stájerországban is a legnagyobb mérettel büszkélkedhet. Ezért is nevezik rendszerint a ,,Stájer-tengernek”.

Fotó: Grundlsee /Mihály Gábor/

Az öt négyzetkilométer nagyságú tó körülbelül 6 kilométer hosszú és 700 méter széles. A legmélyebb pontja 69 méter mély, ami több mint ötször mélyebb mint a magyar tenger, azaz a Balaton. Itt Ausztriában viszont már megszokhattuk, hogy a tavak mélysége akár mint ha egy tenger mélysége lenne.

Tipp: A parkolás sajnos egész Grundlsee körül fizetős, így NE felejtsünk el parkolójegyet venni! Ellenkező esetben büntetésre számítsunk!

Fotó: faházak és a Totesgebirge sziklái /Mihály Gábor/

A tó vize szinte ivóvíz tisztaságú, így kedvelt fürdőző tavacska a magas hegyek között.
A legnagyobb települése a tóval azonos nevű Grundlsee, amely a tó nyugati-északnyugati oldalán terül el. Innen autóval juthatunk el a túlsó felébe, a keleti oldalán lévő Gößl-be. Autóval és kerékpárral kizárólag a tó északi oldalán tudunk haladni, ezért sajnos megkerülni kizárólag, csak gyalogosan lehetséges.

Fotó: Grundlsee Gößl faluból nézve /Mihály Gábor/

Az autókázás mellett azonban egy másik lehetőség is van a tavat megismerni, méghozzá a sétahajókázás, ami a tavat átszelve Grundlsee községből, Gößl településig megy. Az ára 9 €, bár kombinált jegyben 15 € a soron következő Toplitzsee-vel együtt.

Toplitzsee

A második tó a Toplitzsee, ami közvetlenül a Grundlsee után kezdődik. A tó kizárólag gyalog érhető el 20 perces sétával, Gößl településről. Az út végén egy éttermet (Fischerhütte) fogunk találni és akár a hajókázást is folytatjuk ezen a tavon. Itt egy csónakkal lehet körbe hajózni a ,,zöld fjordként” elhíresült tavat, amelynek végén folytathatjuk utunkat a végső állomásig, a Kammersee-ig.

Fotó: Toplitzsee ,,zöld fjord” /Mihály Gábor/

A tó eszméletlenül gyönyörű és érintetlen táj veszi körbe, úgyhogy garantáltan tátva fog maradni a szánk.

A Toplitzsee hossza körülbelül 1.900 méter, míg a legnagyobb szélessége csupán a 400 métert éri el. A tó érdekessége, hogy szinte dupla olyan mély, mint az előző, nagyobb Grundlsee, pedig az se számít sekélynek. A tó feneke 103 méter mélyen van, ahol állítólag kincseket rejtettek el a II. világháború alatt a nácik, de erre még később bővebben visszatérek.

Fotó: út a Toplitzsee felé /Mihály Gábor/

A tó másik érdekessége, hogy csupán a felső húsz méter tartalmazz elég oxigént, így a halak körülbelül a legfelső 18 méteres sávban úszkálnak a vízben. Az alsó rétege sós és olyannyira sötét, hogy csupán egyes baktériumok és férgek találhatóak meg csak itt.

A világháború idején a Toplitzsee partján egy náci haditengerészeti tesztállomás működött, ahol különböző robbanóanyagokkal és fegyverekkel kísérleteztek. Valószínűleg a tó rendkívüli mélysége és elszigeteltsége miatt esett a választás erre a helyre. A háború utolsó éveiben több láda hamis brit fontot és egyes állítások szerint, aranyat és egyéb kincseket süllyesztettek el itt a nácik, amiből csupán csak a hamis pénzjegyek kerültek elő. A hamis bankjegyeket a nácik a zsidókkal gyártotatták a koncentrációs táborokban, ugyanis ezzel akarták gyengíteni a brit gazdaságot. A hamisított 50 fontosok értéke, a mai árfolyamon meghaladta 175 millió eurót is.

Fotó: Loch Ness-i szörny helyett, itt van a Toplitz-i szörny /Mihály Gábor/

Rengeteg monda és mítosz terjeng, hogy mik találhatóak a tó fenekén, ugyanis a búvárok repülőmaradványról is beszámoltak. A mai napig viszont egyelőre mást nem találtak a hamis bankókon kívül. A lemerülés is veszélyesnek viszonyult, így örök rejtély marad, legalábbis a mai napig az, hogy mit rejt a Toplitzsee vize a sötét mélységben.

Kammersee

A három közül végül a legkisebb maradt hátra, ami a Kammersee. Ezt a tavat kizárólag csónakkal érhetjük el, az előző Toplitzsee felől. Gyalogos ösvény és út nem vezet ide, így mindenképp szükség van a csónak használatához, ha látni akarjuk a hátsó tavat is. Kikötés után pár perc sétára fekszik a Toplitzsee keleti partjától.

Fotó: Kammersee /Wikimedia Commons/

A Kammersee egy sziklamedencében fekszik a Holt-hegység lábainál, így évszaktól függően változik a mérete és a mélysége is. A hossza maximum 300 méter, szélessége pedig 160 méter hosszú. Hóolvadáskor a legmélyebb pontja 18 méter, viszont száraz időszakban ez akár a felére is csökkenhet. Szépsége gyönyörű, így ne hagyd ki a sorból a harmadik gyöngyszemet sem!

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük