Ausztria
Grossglockner alpesi panorámaút / Ausztria

Grossglockner alpesi panorámaút / Ausztria

Európa egyik legizgalmasabb és legszebb alpesi útját a szomszédos Ausztriában fedezhetjük fel. A Grossglockner panorámaút 48 kilométer hosszan vezet végig a Hohe Tauern Nemzeti Park mentén, ahol egészen 2571 méteres magasságig mehetünk fel autóval. Az út csúcspontja azonban az ország legmagasabb hegye (Grossglockner 3.798m) mellett lévő Kaiser-Franz-Josefs-Höhe, ahol a Pasterze-gleccsert is alaposabban szemügyre vehetjük.

Fotó: Grossglockner alpesi panorámaút /Mihály Gábor/

Pár mondatban a panorámaútról

A Grossglockner panorámaút Ausztria leghíresebb alpesi útja, ami 1930 és 1935 között készült el. A 48 kilométer hosszú útszakasz a Salzburg tartományban lévő Fusch-t és a karintiai Heiligenblut településeket köti össze. Az alpesi út a Hohe Tauern Nemzeti Park mentén szeli át az Alpok keleti gerincét, ahol számos látnivaló, kilátó és érdekesség fedezhető fel.

Fotó: osztrák zászló /Mihály Gábor/

Szám szerint a 48 kilométeres út során 15 kilátópontot, 7 tematikus túraútvonalat, 14 fogadót és 4 játszóteret érint, de továbbá 30 háromezer feletti csúcsot is megfigyelhetünk. A májustól novemberig nyitva tartó út sajnos fizetős. A napidíj személyautóra és lakóautóra 38 , míg motorkerékpárra 28 €-ba kerül.

Fotó: fizetős kapu Fusch település után /Mihály Gábor/

Fontosabb kilátó- és megálló pontok az út során

Fusch an der Grossglockner települést elhagyva elkezd emelkedni az út, majd a fizetős kapu után hamarosan elérünk az első állomásunkra.

1. Piffkar 1.620m

Fotó: Piffkar /Mihály Gábor/

Itt találunk egy szuvenír boltot és egy WC-t, valamint egy 30 perc hosszúságú tanösvényt a vörösfenyők között. Kilátás még nincs!

2. Hochmais 1.850m

Fotó: Hochmais /Mihály Gábor/

A második megállónál már gyönyörű kilátás fogad minket. Szemben háromezres csúcsokat láthatunk, mint például a Grosses Wiesbachhorn és a Hohe Dock.

3. Haus Alpine Naturschau 2.260m

Fotó: Haus Alpine Naturschau /Mihály Gábor/

Tovább kanyarogva felfelé elérjük a kétezer méteres határt és a harmadik állomásunkat is. Itt mindenképp érdemes megállni, mivel több kiállítást is megtekinthetünk. A földszinten egy kristályokat bemutató tárlat található, míg felül egy moziteremben mormotás videókat nézhetünk, valamint a magashegyi növény- és állatvilág jellegzetességeit bemutató kiállítás tekinthető meg. Ezenkívül a kilátás gyönyörű és a ,,sziklák sugárútját” úgyszintén érdemes megtekinteni. Találunk ezenkívül még egy éttermet, egy WC-t és egy szuvenír shop-ot is.

Fotó: Sziklák sugárútja /Mihály Gábor/

4. Edelweiss-Spitze 2.571m

Fotó: kilátás az Edelweiss Spitze-ről /Mihály Gábor/

Elérkeztünk az utunk legmagasabb pontjához, amit a Fuscher Törl hágó mellett lévő étteremtől (Restaurant Fuschertörl 2.430m) érhetünk el. Ez egy szűk macskaköves zsákutca, ami egészen 2.571 méter magasságba vezet fel. Innen tökéletes a kilátás, ezért 30 háromezer méter feletti hegyet is megtekinthetünk a kilátóból. Találunk továbbá egy fogadót is (Edelweisshütte), ahol helyi specialitásokat fogyaszthatunk el.

Fotó: Edelweisshütte /Mihály Gábor/
Fotó: kilátás a csúcsról /Mihály Gábor/

5. Fuscher Törl 2.428m

Fotó: Fuscher Törl /Mihály Gábor/

Fuscher Törl egy gyönyörű hágó, ahol egy éles hajtűkanyar található. Innen tökéletes a kilátás az eddig megtett útra és a környező hegyekre!

6. Birds of prey information point 2.320m

7. Fuscher Lacke 2.262m

Fotó: Fuscher Lacke /Mihály Gábor/

Utunk során elérkezünk egy kicsi tengerszemhez, a Fuscher Lacke-hez. A tavat csupán 10 perc alatt akár körbe is sétálhatjuk, valamint egy fogadót és egy játszóteret is találunk a partján. Ezenkívül egy érdekes kiállítás is megnézhető ingyenesen, amelyben a panorámaút építése a téma.

8. Geológiai szabadtéri kiállítás ,,Tauern ablak” 2.290m

9. Hochtor 2.504m

Fotó: a két tartományt összekötő alagút /Mihály Gábor/

A Hochtor hágónál egy alagúton jutunk át a szomszédos Karintia tartományba. 2.504 méteres magaságban találunk egy WC-t, egy boltotot, valamint egy kiállítást, keltai- és római kori emlékekkel (Passheiligtum Hochtor).

Fotó: Hochtor 2.504m /Mihály Gábor/
Fotó: hómaró /Mihály Gábor/

10. Schöneck 1.953m

A Hochtor hágót és a Wallackhaus elhagyva, ahol egyébként egy panorambahn, vagyis felvonó is található, következik a Schöneck. Ez egy tematikus játszótér, ahol egy fogadó és egy botanikus túraösvény járható be, mindössze 10 perc alatt. Innen tovább haladva a legnagyobb attrakció(Kaiser-Franz-Josefs-Höhe) felé azonban találunk még pár érdekes látnivalót: Energiedusche vízesés, Glocknerhaus Kärnten, Nassfeld viztározó.

Fotó: Energiedusche vízesés /Mihály Gábor/
Fotó: Nassfeld viztározó /Mihály Gábor/
Fotó: fakápolna és a Margaritzen viztározó /Mihály Gábor/

11. Kaiser-Franz-Josefs-Höhe 2.369m

A Grossglockner Hochalpenstrasse leghíresebb és legérdekesebb látnivalója a Kaiser-Franz-Josefs-Höhe. Az utunk során ez az igazi csúcspont, ahol nem csak Ausztria legmagasabb hegycsúcsa (Grossglockner 3.798m), de az ország legnagyobb gleccsere (Pasterze-gleccser) is megtekinthető. A gleccser bár eléggé vissza van húzódva, mégis nagy látnivaló. Az aljához egyébként a Gletscherbahn segítségével könnyedén letudunk ereszkedni 13,50 €-ért cserébe. Az ár tartalmazza a vissza utat is, valamint gyermekeknek pedig 7 €-ba kerül az út oda-vissza.

Fotó: Grossglockner 3.798m /Mihály Gábor/
Fotó: Pasterze-gleccser /Mihály Gábor/
Fotó: Kaiser-Franz-Josefs-Höhe /Mihály Gábor/

A kilatóponton található egyébként egy hatalmas ötszintes parkoló, ahol az étterem, a bolt és a WC mellett egy nagy látogatóközpont is megnézhető. A Hohe Tauern Nemzeti Parkot, a Grossglocknert és a gleccsert bemutató kiállítást érdemes bejárni és utána, ha még bírjuk szússzal a fából és üvegből készült Swarovski megfigyelőtorony-ig is sétáljunk fel. Innen csodás a kilátás az osztrákok legmagasabb hegyére és a gleccsere is, valamint ha szerencsések vagyunk még mormotákat is láthatunk a hegyoldalban.

Fotó: Swarovski megfigyelőtorony /Mihály Gábor/
Fotó: Grossglockner és a gleccser sikló /Mihály Gábor/

12. Kasereck 1.911m 

Heiligenblut irányába végül az utolsó állomás a Kasereck, de ha van időnk és tehetjük az imént említette települést (Heiligenblut) ne hagyjuk ki a sorból!

Fotó: Grossglockner panorámaút /Mihály Gábor/

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

2 thoughts on “Grossglockner alpesi panorámaút / Ausztria

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük