Ausztria
Roller túra Bajorországban + strandolás, Waginger See / Németország

Roller túra Bajorországban + strandolás, Waginger See / Németország

Németország egyáltalán nem mondható mediterrán országnak, de Bajorország legmelegebb tavánál már akár júniusban fürödhetünk egy jót. Hangulatos bajor környezet, tökéletes vízhőmérséklet és mellé még egy szuper tó körüli kerékpárút is társul. Kell ennél jobb program a hétvégére? 

Fotó: Waginger See vitorlásai /Mihály Gábor/

Waginger See

A Waginger See az osztrák határ mellett, Salzburgtól mindössze 30 kilométerre található Bajorországban. Földrajzilag a Tachinger See-vel ugyan egyetlen tavat alkotnak, ennek ellenére mégis két külön tóról beszélünk. A két tavat csupán csak egy keskeny szoros és egy híd választja el egymástól, Tettenhausen településnél. Ettől északra a Tachinger See, míg délre a a Waginger See található. Az utóbbi ismert Bajorország egyik legmelegebb tavaként is, ahol a forró nyári hónapokban a víz hőmérséklete eléri a 27 fokot is.

Fotó: étterem és kemping Tettenhausen-ban /Mihály Gábor/

A tó legnagyobb mélysége 27 méter és valószínű ezért is melegszik fel könnyen nyáron, mivel alpesi tóként ez egyáltalán nem számít mélynek. A Waginger See hossza körülbelül 6 – 7 kilométer, míg szélessége pedig 1 – 1,5 kilométer.

Waginger See kerékpártúra, illetve roller túra

Fotó: kerékpárút a tó déli oldalán /Mihály Gábor/

A tavat szerencsére teljes egészében meg lehet kerülni, ráadásul végig kiépített kerékpárúton, ami körülbelül 19 kilométer hosszú. Ez ha esetleg valakinek nem lenne elég, még megtoldhatjuk további 10-12 kilométerrel, ha a hozzá kapcsolódó Tachinger See-t is  megkerüljük. Mi ,,csak” a Waginger See körül gurultunk végig, amit az elektromos rollereinkkel tettük meg. Ez kb. egy órát vett igénybe, de kerékpárral ez még akár kevesebb is lehet. Persze ez nem lóverseny, mivel nem azért jöttünk ide, hogy végigrohanjunk gyorsan és irány haza, hanem érdemes nézegetni is.
Az út során azonban nem mindig szorosan a part mellett haladtunk, viszont szinte mindenhol rá lehetet látni a tóra. A tó megkerülését bárhonnan elkezdhetjük, de mégis a Waging am See melletti strand és kemping parkolójából a legcélszerűbb. Itt egy hatalmas parkoló várt minket, valamint a kerékpársport után, strandolással és egy jó bajor ebéddel folytathatjuk a napot. A parkoló egyébként fizetős, amit a parkoló automaták egyikében egyenlíthetünk ki, 5 euróért cserébe.

Tipp: 5 euró apróba, mindenképp legyen nálatok, mert az automata kizárólag csak fémpénzt fogad el! A kártya leolvasó sajnos nem mindig működik kifogástalanul!

Fotó: tradicionális bajor ház /Mihály Gábor/
Fotó: búzaföld a Waginger tónál /Mihály Gábor/
Fotó: oroszlán szobor, bajor mintás pajzzsal /Mihály Gábor/

Túra adatai:

Kiindulásipont: Strandkurhaus Waging(440m)
? Petting, Kühnhausen, Lampoding, Wolkersdorf, Tettenhausen, Fisching

Érkezési pont: Strandkurhaus Waging(440m) Szintemelkedés: 171m
Táv: 19 km
Idő: 1 óra

Fotó: A túra útvonala… /Bergfex Touren/

Strandolás – Waginger See

A tó körül számos strand és kemping található, amelyek közül talán a legjobb, de a legnagyobb biztosan, a Strandcamping Waging am See. Ez egy hatalmas parkolóval rendelkező strand Waging am See település mellett, a tó északnyugati oldalán. Itt egy öt csillagos  kemping fokozza az élményt, de a bajor ételeket felszolgáló, part menti étterem, élelmiszerbolt, teniszpályák és minigolf lehetőség is megtalálható. A parkolás 5 euró egy napra, a strand pedig ingyenes, legalábbis most június elején senki sem szedett tőlünk belépőt. A főszezonban viszont ebben már nem vagyok annyira biztos és előfordulhat, hogy szednek nemi eurót a belépőre!

Tipp: Kutyás strandot a tó nyugati felén lévő Musbach falu mellett találunk. Badeplatz Salzachinsel  néven kell keresni!

Fotó: Strandcamping Waging am See /Mihály Gábor/
Fotó: Strandcamping Waging am See /Mihály Gábor/
Fotó: Strandkurhaus étterem terasza /Mihály Gábor/
Fotó: Strandkurhaus étterem /Mihály Gábor/
Fotó: Strandkurhaus étlapja /Mihály Gábor/

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük