USA
Utazás New Yorkba 2023’ – Tippek és hasznos információk (Vízum, ESTA, transzfer, közlekedés, szállás…)

Utazás New Yorkba 2023’ – Tippek és hasznos információk (Vízum, ESTA, transzfer, közlekedés, szállás…)

Vízum…?, ESTA…?, Repülőjegy…?, Transzfer…? Mind-mind választ kaphatsz ezekre a kérdésekre a következő blogbejegyzésemben! New Yorkba való utazás előtt ugyanis van pár fontos teendő, amit mindenképp el kell intéznünk, ha valóban elszeretnénk jutni a ,,Nagy Almába”. Ezért gondosan összeszedtem nektek, hogy pontosan mik ezek dolgok, illetve pár praktikus tanáccsal és tippel még ki is egészítettem ezeket!

Fotó: Manhattan, New York /Mihály Gábor/

Útlevél, Vízum, ESTA, egyéb dokumentumok…

Az Amerikai Egyesült Államokba való utazás nem számít bonyolultnak, ha tudjuk mire kell odafigyelni!
New York-i utazásunk első és legfontosabb része, hogy rendelkezünk kell érvényes (elektronikus chipet tartalmazó) útlevéllel, amelynek a hazautazástól számítva, minimum egy hónapig még érvényesnek kell lennie.

Fotó: Útlevél /Mihály Gábor/

Ennek birtokában a következő feladat az ESTA engedély (Electronic System for Travel Authorization) beszerzése lesz. Szerencsére mi magyar állampolgárok 2008-óta a vízummentességi programba tartozó országokhoz tartozunk, így vízummentesen utazhatunk az Egyesült Államokba. Mindössze ,,csak” az úgynevezett ESTA engedély iránti kérelmet kell benyújtani, amit ha jóvá hagynak 90 napig tartózkodhatunk az országba, üzleti és magáncéllal. Az elfogadott kérelem két évig érvényes és többszöri beutazásra is alkalmas az adott időszakon belül. Általában egy-két nap alatt megkapjuk a választ a kitöltött kérelemre, de akár pár óra alatt is megérkezhet a jó hír. Az ára 21 USD, amit hitelkártyával (MasterCard, Visa, American Express) vagy PayPal segítségével egyszerűen és könnyen rendezhetünk.

Fotó: ESTA /Mihály Gábor/

A következő fontos dokumentum a Covid-19 elleni oltás igazolása, amit már az utazás előtt a légitársaságok ellenőriznek.
2022. június 12-től új szabály van életben, így akik megkapták a Covid-19 elleni mindkettő védőoltást, az oltás dátumától függetlenül (nincs lejárati idő) beutazhatnak az Egyesült Államokba, további kötelezettségek nélkül (nem szükséges tesztelni). Teljesen oltottnak azonban csak az minősül, aki vagy az USA, vagy a WHO által elfogadott Covid-19 elleni védőoltással rendelkezik (Szputnyik sajnos nem érvényes), és az utolsó oltásától számítva eltelt 14 nap (nem szükséges harmadik ismétlő oltás).

Fotó: Uniós digitális COVID igazolvány /Mihály Gábor/

Utazás New Yorkba 

Budapestről New Yorkba szerencsére akár közvetlenül is repülhetünk, a lengyel LOT légitársasággal a John F. Kennedy reptérre. Továbbá még számos egyéb légitársasággal utazhatunk átszállással is (Lufthansa, Air France, KLM, British Airways, Delta, United…) a három reptér egyikére. Budapestről közvetlen járatnál kilenc órával számolhatunk időben, míg átszállással további két-három, esetleg még több plusz óra is lehet az út. Árban nagyon változóak lehetnek a légitársaságok és természetesen az időpont is. A nyári hónapok, illetve karácsony és szilveszter tájékán másfél-kétszeresére is megugorhatnak az árak. Tehát érdemes már hónapokkal korábban lefoglalni a jegyet és akár hetekig nézegetni előtte, mivel ki foghatunk nagyon kedvező ajánlatot is a világvárosba.

Fotó: TAP Air Portugál gépe útban New York felé /Mihály Gábor/

Transzfer – Hogyan jutunk be a reptérről Manhattanbe?

New York körül három nemzetközi reptér is található, amelyekről mind könnyedén elérhető Manhattan.

A három reptér: John F. Kennedy-New York (JFK), LaGuardia-New York (LGA), Newark Liberty (EWR).

Fotó: sárga taxi /Mihály Gábor/

Több lehetőség közül is választhatunk, amelyek árban és időben is nagyon különböznek egymástól. Az első a híres, és jellegzetes sárga taxival való utazás, ami a legegyszerűbb és egyben a legdrágább módja is a belvárosba való jutáshoz. Az ára körülbelül 50-70 USD (reptértől függ) egy útra a reptérről egészen belvárosig. Természetesen akár előre lefoglalt transzfert is választhatunk, vagy reptéri Shuttle buszokkal is utazhatunk, amelyek olcsóbbak a sárga taxinál, viszont drágábbak, mint a helyi tömegközlekedés. Az utóbbi ugyanis a legolcsóbb lehetőség (AirTrain, Path vonat, MTA busz, Metró).

Fotó: busz a Newark Pennsylvania állomáson /Mihály Gábor/

New York – John F. Kennedy Nemzetközi Reptér (JFK)

A JFK reptérről a legolcsóbb a reptéri vonattal, az úgynevezett AirTrain-nel való utazás a Brooklyn-i Jamaica állomásig, ahonnan például a J metróval egészen Manhattanig utazhatunk be. Az AirTrain ára 8 $/fő, míg a metrójegy 2,75 $/fő. (Ha több napot tartózkodunk New Yorkba érdemes hét napos korlátlan utazási kártyát vásárolni 33+1 dollárért cserébe!)

New York – LaGuardia Nemzetközi Reptér (LGA)

A LGA reptérről a legolcsóbb megoldás az M60-as busz, amivel egyből észak Mahattanig (Harlem) buszozhatunk el, mindössze 1.60 $-ért. Innen tovább például a 125. utcáról a 2-es és 3-as metróval egészen Manhattan déli részéig mehetünk.

Newark Liberty Nemzetközi Reptér (EWR)

A EWR reptérről a legolcsóbb választás a 62-es busz, amely a Terminál B-ről 15-20 percenként közlekedik a Raymond Blv Side-ig. A jegy 1.60 $/fő. Innen a Newark Pennsylvania vasútállomásról a Red Path vonattal egészen a híres szálka épületű, World Trade Center állomásig vonatozhatunk 2,75 $/fő-ért cserébe.

Fotó: World Trade Center állomás /Mihály Gábor/

Közlekedés New Yorkban – New York City Subway

A híres New York-i metróhálózat bár elsőre sokaknak nagyon bonyolultnak tűnik, viszont ha kicsit jobban megismerkedünk vele, hamar rá fogunk jönni hogy egyszerűbb, mint gondolnánk. A metróhálózat 468 megállóból, 24 vonalból és 1355 kilométer hosszú útvonalból áll össze. A metróvonalak alapvetően két részre oszthatóak: local és expressz. Az előbbi míg minden megállónál megáll, addig az utóbbi csak az erre kijelölt állomásokon. A hosszabb utakon érdemesebb ezért az expressz vonalakat választani, így jelentős időt spórolhatunk meg!

Fotó: Metró New Yorkban /Mihály Gábor/

Naponta több mint 5 millió ember használja a metrókat, így előfordulhatnak nagyobb tömegek is az egyes vonalakon. A metrójegyeket az állomáson lévő automatákból vásárolhatjuk meg, amit kártyával és készpénzzel is kifizethetünk. A megvásárolt kártyát ezután az erre kijelölt helyen lehúzva, forgókapukon keresztül juthatunk el a peronig.

Fotó: jegyautomata /Mihály Gábor/
Fotó: metrókártya /Mihály Gábor/

A metró ára egyszeri utazásra 2,75 $, de ha többet utazunk, márpedig többet fogunk, így  érdemes a hét napos korlátlan utazásra feljogosító kártyát kérni, amely 33+1 dollárba kerül (1$ a kártyadíj).

Tippek és ötletek New Yorkban

  • Első és legfontosabb, hogy minél korábban foglald le, mind a repülőjegyet és a szállást is, így akár több száz dollárt is megspórolhatsz az utazás során!
  • Használj metrót! A hét napos metró kártyával egész héten utazgathatsz a városban, mindössze 34 $-ért cserébe!
  • Vásárold meg előre a belépőket, így elkerülheted a sorban állást és rengeteg pénzt is spórolhatsz. Érdemes City Pass belépőt venni, amivel ugyancsak több pénz maradhat a tárcánkba! Például 2 jegy árából 3 belépő!
  • Próbáld ki az utcai Truck Food-okat és a különböző gyorséttermi láncok egyikét. Nagyon finom és laktató ételeket kínálnak kedvező áron, az éttermekkel ellentétben jóval olcsóbbak!
  • Figyelj és ne lepődj meg! Az árak mindenhol adó(tax) nélkül vannak ki írva, így a végelszámolásnál többet fogsz fizetni, mint amennyire számoltál!
  • A metrókártyával ingyenes vehetjük igénybe a Roosevelt Island-re tartó libegőt is, ahonnan Manhattan úgyszintén gyönyörű!
  • A Staten Island komp ingyenesen közlekedik, amiről a Szabadság-szobrot közelebbről is megtekinthetjük!
  • Bronx Zoo, vagyis a Bronx-i állatkertben szerdánként becsületkasszás belépő van, így annyit fizetünk, amennyit szeretnénk!
  • 9/11 Museum keddenként 17-20 óra között ingyenesen tekinthető meg!
  • New Yorkban a strandolásról sem kell lemondanod, látogass el Coney Island-re!

Gasztronómia -Gyorséttermek a városban  

A város tele van jobbnál jobb Street Food és Truck Food ételekkel, de ha ez még nem lenne elég, szuper jó ,,olcsó” gyorséttermek is megtalálhatóak itt a ,,Nagy Almában”.

Fotó: Pastrami szendvics a Katz’s Delicatessen-ben /Mihály Gábor/

Ha szereted a hamburgereket és a mekis jellegű gyorséttermeket rengeteget spórolhatsz az ételeken, ráadásul úgy, hogy jóval finomabb burgereket ehetsz itt, mint a nálunk megszokott McDonald’s és Burger King. New Yorkban érdemes kipróbálni a Shake Shack, Wendy’s, Five Guys, White Castle, Jollibee, Los Tacos No. 1, Taco Bell, Panda Express … étkezdéket!

Fotó: Hamburger a Five Guys-ból /Mihály Gábor/

Reggelire az ismert nemzetközi láncok ugyancsak beválhatnak, mint a Starbucks vagy Dunkin Donuts, ahol egy muffin vagy fánk, egy nagy adag kávéval kezdésnek nem is rossz választás. Kicsit kiadósabb reggelinek a Bagel, ami egy kör alakú, középen lyukas pékárú. Eredetileg lengyel zsidó bevándorlóktól terjedt el és mára mindenféle magos(szezámmagos, mákos, mazsolás) változata elterjedt, egy jó nagy adag krémsajttal megkenve. Ezenkívül a tojás a másik reggeli kedvenc, amiből minden változatát szeretik az itteniek! Ebből viszont az Eggs Benedict az abszolút favorit, ami egy tipikus amerikai tojás étel, amelyben angol muffin közé kerül egy kis bacon, egy buggyantott tojás és az elmaradhatatlan hollandi mártás.

Fotó: Shake Shack /Mihály Gábor/
Fotó: tengeri herkentyűk Coney Island-en /Mihály Gábor/

Az utcai Hot dog is kihagyhatatlannak számít New Yorkban, valamint a híres 1 dolláros Margarita Pizza, amely a város több pontján is előfordul.

Fotó: 1 dolláros pizza szelet /Mihály Gábor/

Szállás

A New York-i utazás egyik legnagyobb fejtörését a jó szállás kiválasztás okozza, mivel ahogy megszokhattuk itt semmi nem olcsó, főleg nem a szállás! A legtöbben a külsőbb kerületeket, Brooklyn-t vagy Queens-t választják. Azonban innen naponta akár 1-1 órát is rászámolhatunk a beutazásra, a Manhattan-i látnivalókig.

Fotó: Holiday Inn Manhattan Financial District, an IHG Hotel**** /Mihály Gábor/ 

Természetesen a szállásnál is, mint a repülőjegyeknél, érdemes már jóval előre gondolkozni! Gondos keresgélés után végre nekünk sikerült egy nagyon jó helyet találni, méghozzá Manhattan szívében! A Wall Street mellett lévő, négycsillagos, 50 emelet magas Holiday Inn Hotelt választottuk ki New York-i kalandunk központjává, ahonnan minden karnyújtásnyira volt. Élvezetes volt kilépni a szálloda ajtaján és egyből az üzleti negyedben sétálva metrómegállók, üzletek és éttermek mellett találtuk magunkat.

Fotó: Holiday Inn Manhattan Financial District, an IHG Hotel**** /Mihály Gábor/
Fotó: kilátás a szállodából, Manhattan szívében /Mihály Gábor/

Vélemény

Végül még összeszedtem pár egyéni véleményt, amelyek között mind megtalálható a pozitív és a negatív is!

Először is New York városa csodálatos, amit egyszer szerintem mindenkinek látnia kellene! Az emberek meglepő módon nagyon kedvesek és segítőkészek voltak. Soha nem tartottam attól, hogy mikor akarnak bántani vagy lopni tőlem! Ez a város egy lüktető, szagos, pezsgő metropolisz, ahol az ember egy jó nagyot sétálva folyamatosan különböző városrészekben találja magát. Minden rész teljesen más, meg van a saját bája a különböző negyedeknek és úgyszintén az is, hogy mondjuk miért nem tetszik az adott környék. New York olyan, mintha sok kicsi város lenne egymás mellett. Egyszerűen elképesztő! A magas felhőkarcolók, a hangulatos parkok mind-mind elkápráztatják az ide utazókat, és egyszerűen rabul ejti őket! Szerintem hamar kiderül, ha valakit rabul ejt vagy épp taszít a hatalmas metropolisz. Sétálás közben jó érzés felismerni a filmekben már ezerszer látott épületeket és látnivalókat. Kicsit ilyenkor úgy érzi magát az ember mintha az otthona lenne a környék. A sok jónak azonban meg van az árnyoldala is, ami nálam nem nagyon mutatkozott meg szerencsére. Negatívum talán a sok ,,hibbant ember” akik a metrón magukban hangoskodva beszélnek és néhol a kosz. Persze ez környéktől függ. Patkányt szerencsére nem láttunk a metróállomásokon, viszont csótányokhoz volt szerencsénk, ami egyáltalán nem volt szép látvány! Ezenkívül nem tudok rosszat írni és ezt is csak azért írom le, hogy ne tűnjön olyan gyönyörűnek és mesébe illőnek az egész. Pedig az! NEW YORK CSODÁLATOS!!!

Fotó: I love New York /Mihály Gábor/

Videó

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük