USA
New York legszebb látnivalói térképpel (Manhattan, Brooklyn, Bronx, Queens, Staten Island) / Amerikai Egyesült Államok

New York legszebb látnivalói térképpel (Manhattan, Brooklyn, Bronx, Queens, Staten Island) / Amerikai Egyesült Államok

‏New York egyedi megjelenésével a világ legizgalmasabb és legkülönlegesebb városa, ami szerintem minden ember bakancslistáján előkelő helyen szerepel.  A 10 milliós metropolisz méltán viseli ,,a soha nem alszik” című jelzőt, mivel itt mindig találunk elfoglaltságot, legyen az a nap bármely szakában. A föld legpezsgőbb városa, ahol egymás fölé magasodnak a felhőkarcolók biztosan nem fog csalódást okozni, ha egyszer megismerjük közelebbről is!

Fotó: Manhattan az Empire State Building tetejéről /Mihály Gábor/

New York – röviden és tömören 

New York City az Egyesült Államok legnépesebb és legfontosabb városa, amely az USA keleti oldalán, az Atlanti-óceán partján helyezkedik el. Nem összetévesztendő New York állammal, amely az ország 50 szövetségi tagállama közül az egyik, amelynek egyébként része maga New York City is. Érdekesség, hogy az állam legnépesebb városa maga New York City, mégis a jóval kisebb Albany tölti be a tagállam fővárosa címét. Azonban most kanyarodjunk vissza magára a világvárosra.

Fotó: Az Egyesült Államok zászlaja és háttérben Manhattan városrész /Mihály Gábor/

Ez egy óriási metropolisz, amely öt részből, illetve kerületből tevődik össze. Ebből a legfontosabb és legismertebb a központi szerepet betöltő Manhattan, ahol a legtöbb látnivaló és felhőkarcoló található. Általában az idelátogatók zöme a reptéren kívül csak ebben az egy városrészben fordul meg, azonban egy hosszabb látogatás alatt érdemesebb a többi kerületet is felkeresni: BrooklynQueens, Bronx és végül Staten Island.

Fotó: Látnivalók a térképen /Mihály Gábor/
Fotó: New York metróhálózata, illetve kékkel írva látható az öt városrész /Mihály Gábor/

Manhattan látnivalói

Manhattan látnivalókban egyáltalán nem szenved hiányt, így kétségkívül ez a rész lesz a leghosszabb. A listát a sziget déli részén kezdjük meg, majd fokozatosan haladni fogunk észak felé, míg elérjük a sziget legészakibb pontját.

Fotó: Manhattan, New York /Mihály Gábor/

Liberty Island

Itt található az amerikaiak nemzeti szimbóluma, azaz a Szabadság-szobor. A 93 méter magas emlékmű a leghíresebb látnivaló egész New Yorkban, amit még a franciák adtak ajándékba 1886-ban. A szigeten a szobor mellett található egy múzeum és az egészet Manhattan déli részéről is nagyon jól be lehet látni. A fizetős hajók (Statue citycruises) a Battery Parkból indulnak a szigetre, de az ingyenes Staten Island kompról akár közelebbről is szemügyre vehetjük, bár ez nem köt ki a Szabadság-szigeten.

Fotó: Szabadság-szobor /Mihály Gábor/

Ellis Island

A Battery Parkból induló hajók zöme ezt a szigetet is érinti a Liberty Island után. Az Ellis Island az a sziget, ahová az amerikai bevándorlók érkeztek az 1800-as évek végétől 1954-ig. Itt találunk a bevándorlókról egy érdekes múzeumot, valamint egy rövid sétát is érdemes beiktatni.

Fotó: Ellis Island /Mihály Gábor/

Governors Island

Az előző két szigettel szemben találjuk meg, a területre jóval nagyobb Governors szigetet. Ez egy nyugodt kis parkosított sziget, ahol egy erődöt nézhetünk meg, valamint a szuper kilátást se hagyjuk ki Manhattan-re.

Battery Park

New York sok parkja közül az egyik, amely Manhattan legdélebbi részen található. Innen indulnak a hajók és a kompok a közeli apró szigetekre(Liberty, Ellis, Governors), illetve Staten Island-re is. A legérdekesebb látnivalója az egykori erőd, a Castle Clinton.

Fotó: Battery Park /Mihály Gábor/

Financial District- Wall Street, Charging Bull, Trinity Church

A pénzügyi negyed (Financial district) központjába lévő Wall Street a leghíresebb utcák közé tartozik New Yorkban. Itt találjuk meg a világ legnagyobb tőzsdéjének, a New York Stock Exchange épületét, valamint a szemközti Federal Hall-t. Ezenkívül a népszerű bika szobor(Charging Bull) is pár utcával arrébb fedezhető fel, amit folyamatosan turisták fényképeznek. Végül a hatalmas felhőkarcolók között megbújó neogótikus stílusú Trinity Church is a népszerű látnivalók közé tartozik.

Fotó: Charging Bull /Mihály Gábor/
Fotó: New York Stock Exchange /Mihály Gábor/
Fotó: Trinity Church /Mihály Gábor/

One World Trade Center, 9/11 Memorial, World Trade Center Path állomás 

A 2001. szeptember 11-én bekövetkezett terror támadásban leomlott Világkereskedelmi Központ két ikertornya helyett épült fel a 104 emelet magas, One World Trade Center. Ez jelenleg az Egyesült Államok legmagasabb épülete, ahol egy szuper 360 fokos kilátó is található (One World Observatory).

Fotó: One World Trade Center /Mihály Gábor/

Mellette a leomlott ikertornyok helyén két hatalmas szökőkút emlékmű és egy múzeum is megtekinthető, valamint a World Trade Center metrómegálló érdekes szálka alakú épülete mellett se menjünk el csukott szemmel!

Fotó: 9/11 Memorial /Mihály Gábor/
Fotó: World Trade Center metró- és vasútállomás /Mihály Gábor/

Brooklyn híd

Manhattan és Brooklyn városrész közti acélkábeles híd 1883-ból. Ez idő tájt a világ leghosszabb függőhídja volt, ami egy igazi top látnivaló manapság New Yorkban!

Fotó: Brooklyn híd /Mihály Gábor/

ChinaTown – Kínai negyed

Egy pici Kína, New York szívében. Bár jobban bele gondolva nem is olyan kicsi, mivel kb. 100 ezren élnek itt a Canal Street környékén Manhattan keleti részén. Ezzel San Francisco mellett a másik legnagyobb kínai közösség az Egyesült Államokban, ahova érdemes ellátogatni!

Fotó: ChinaTown /Mihály Gábor/

Little Italy – Olasz negyed

Ha a kínai negyedet megnéztük, a szomszédos olaszt se hagyjuk ki. A Little Italy névre keresztelt olasz negyed, kiülős éttermeiről és pizzázóiról ismert. Buin Appetito!

Fotó: Little Italy /Mihály Gábor/

Soho(South of Houston)

Egy elegáns városrész, ahol rengeteg butik, divatos üzletek és művészeti galéria található. Ezenkívül híres épületeiről is, amin most nem a felhőkarcolókat értem, mivel itt nincsenek. A városrész az öntöttvas homlokzatú épületeiről és macskaköves utcáiról közismert.

Fotó: Soho /Mihály Gábor/

Greenwich Village 

A Soho negyedből északkeleti irányba jutunk el  egy kellemes városrészbe, amit hívnak West Village-nek is, vagy egyszerűen Village-nak. Ez egy felhőkarcolóktól mentes, nyugodt, fákkal teli övezet, ahol hangulatos kávézó, étterem és butik fogják az idelátogatókat. A Szex és New York című műsor kedvelőinek ismert lehet a helyszín és akár a sorozatbeli Carrie Bradshaw házát is megtalálhatjuk itt.

Fotó: Greenwich Village /Mihály Gábor/

The High Line – Chelsea

The High Line korábban egy metróvonal volt, amely hét méter magasan szeli át Manhattan nyugati oldalát. A másfél mérföld hosszú szakaszt teljesen beparkosították, így tökéletes egy laza sétára, ahonnan a város teljesen másik arcát mutatja meg.

Fotó: kilátás a High Line-ról /Mihály Gábor/

Vessel

Manhattan nyugati részén a High line közelében találunk rá a 16 emeletnyi magas méhsejtszerű építményre. Ez egy igazi remekmű tökéletes kilátással, bár a többszöri öngyilkosságok miatt jelenleg sajnos csak lentről csodálhatjuk meg!

Fotó: Vessel /Mihály Gábor/

Intrepid Sea, Air and Space Museum

A Hudson folyó partján lévő II. világháborús USS Intrepid repülőgép-hordozó átalakítása után egy érdekes múzeumként funkcionál. A méretes hajón az amerikai haditengerészeti kiállítás mellett, repülési és űrutazási kiállítás is megtekinthető. Számos forgalomból kivont géppel találkozhatunk itt, mint a British Airways Concorde utasszállító repülőgépe vagy a Space Shuttle Enterprise űrrepülőgépe.

Fotó: Intrepid Sea, Air & Space Museum /Mihály Gábor/

Washington Square Park

A Washington Square Park a Central Park mellett New York másik népszerű parkja, ahol egy igazi diadalívet is megtekinthetünk. Kedvelt találkozóhely Greenwich Village-ben.

Fotó: kosarasok a parkban /Mihály Gábor/

Flatiron Building 

Ez egy igazi ikonikus épület New York-ból, ami rengeteg filmben megmutatkozott már az elmúlt száz év alatt. A vasalóra hasonlító, háromszög alakú, szűk épület, ugyanis 1902-ben épült fel.

Fotó: Flatiron Building /Mihály Gábor/

Empire State Building 

Az art deco stílusban épült Empire State Building 1931-ben készült el és 42 éven át volt az USA legmagasabb épülete. A 102 emeletes és 381 méter magas épületből lélegzetelállító a kilátás egész Manhattanra. A jegyet érdemes már előre lefoglalni, így könnyedén és gyorsan juthatunk fel a 80., illetve 86. szintre. Figyelem! A 102. emelet külön jeggyel látogatható!

Fotó: Empire State Building /Mihály Gábor/

Broadway

New York egyik legismertebb széles sugárútja, amely észak-déli irányba szeli át egész Manhattant. Útközben rengeteg látnivalóval kecsegtet, valamint a 40. és az 54. utca között számos, híres színház várja az itt sétálókat.

Fotó: Broadway és a 35. utca kereszteződés /Mihály Gábor/

Times Square

New York egyik legnépszerűbb látnivalója, ami a 46-47. utca és a Broadway kereszteződésénél találunk meg. Itt mindig rengeteg ember fordul meg a nap bármely szakában. A villogó LED-es reklámok százai nagyon impozáns látványt nyújtanak, főleg sötétedés után.

Fotó: Times Square este /Mihály Gábor/

Chrysler Building 

Az Empire State Building után újra egy art déco stílusú felhőkarcoló, ami 319 méter magas. Az épület Walter P. Chrysler megrendelésére készült el.

Fotó: Chrysler Building /Mihály Gábor/

Rockefeller Center

A Rockefeller Center egy 19 toronyépületből álló épületkomplexum, amely a 30-as években épült fel. A 67. és 69. emeletről tökéletes a kilátás Manhattan minden irányába, beleértve az Empire State Buildinget és a Central Parkot is. Télen itt található New York karácsonyfája, illetve a világ talán leghíresebb korcsolyapályája is, amit rengeteg filmben láthattunk már.

Fotó: Rockefeller Center /Mihály Gábor/

Trump Tower 

Az Amerikai Egyesült Államok korábbi elnökének, Donald Trump-nak a felhőkarcolóját a Central Park közelében találjuk meg, az 5. és az 56. utca sarkán. Az 58 emeletes épületben a üzleteken és éttermeken kívül, további rengeteg iroda és lakás is megtalálható. Az épület 202 méter magas, valamint viszonylag újnak számit, mivel ,,csak” 1983-ban készült el.

Fotó: Trump Tower /Mihály Gábor/

Central Park

New York szívében találjuk meg a világ leghíresebb parkját, ami egy szabályos téglalap alakú, 4 kilométer hosszú és 800 méter széles zöld övezet. A mérete és látványosságai miatt akár egy egész napot is el lehet itt tölteni. A New York-i utunk során pedig mindenképpen érdemes útba ejteni, illetve felkeresni.

Fotó: a felhőkarcolók a Central Parkból nézve /Mihály Gábor/

Roosevelt Island Tramway(libegő)

New Yorkban akár libegővel is utazhatunk, ha meguntuk a metrózást. A tramway a 2. és az 59. utca sarkáról, egészen a szomszédos Roosevelt Island-ra közlekedik. A jó hír, hogy ráadásul a hét napos metrókártya ide is érvényes, illetve a sziget nyugodtsága és kilátása Manhattanra pedig teljesen elvarázsolja az ide libegőket.

Fotó: Roosevelt Island Tramway /Mihály Gábor/

Upper East Side

New York egyik legtehetősebb negyede, ahol számos múzeum és galéria tekinthető meg. Ezek közül, ha csak egyet kellene kiemelnem, az a Solomon R. Guggenheim Múzeum lenne. Ezenkívül a Gossip Girl, azaz magyarul a Pletykafészek sorozat kedvelőinek is ismerősek lehetnek a helyszínek.

Fotó: Upper East Side /Mihály Gábor/

Harlem

Harlem nem a legturistásabb negyedek egyike, azonban a 125. utca hangulata és a legendás Apolló színház kedvelt látnivaló. Továbbá a kosárlabda rajongóknak a 155. utcában lévő Rucker Park lehet érdekes helyszín még.

Fotó: Harlem az Apolló színházzal és az árusokkal /Mihály Gábor/

Brooklyn látnivalói 

Brooklyn a város legnépesebb kerülete, ahol közel három millió ember lakik. Manhattan kerületével ellentétben itt jóval kevesebb a felhőkarcoló és inkább az alacsonyabb lakóépületek és a kertes házak jellemzik. Korábban a fák, az otthonok és a templomok városának becézték, viszont manapság a The Planet, azaz a Bolygó elnevezést kapta, ami a rengeteg különböző etnikai csoportra utal. A látnivaló jóval kevesebb itt, mint Manhattanben, de azért itt is akad egy-két néznivaló.

Fotó: Brooklyn /Mihály Gábor/

Brooklyn híd 

A korábban már említett Brooklyn híd a városrész legnevesebb látnivalója, ami Manhattan és Brooklyn városrészt köti össze. Az acélkábeles híd 1883-ból származik, amely ez idő tájt a világ leghosszabb függőhídja volt.

Fotó: Brooklyn híd /Mihály Gábor/

Dumbo – Manhattan híd

A Brooklyn híd, illetve a Manhattan híd közti korábban raktár épületekből álló városrész, manapság kedvelt művészi negyed. Galériák, stúdiók találhatók mindenfelé és az épületek között a Manhattan híd látványa egyszerűen varázslatos.

Fotó: Manhattan híd /Mihály Gábor/

Coney Island

Brooklyn délnyugati részén, az Atlanti-óceán partján találjuk meg New York kedvelt strandját, ahova akár metróval is eljuthatunk Manhattan-ből. Coney Island azonban csupán egy félsziget a nevével ellentétben, viszont több kilométer hosszú homokos tengerpartja és hatalmas vidámparkja vonzza az embereket.

Fotó: Coney Island /Mihály Gábor/

Brooklyn múzeum 

New York második legnagyobb múzeuma, ahol az állomány nagy gyűjteményt tartalmaz ókori egyiptomi remekművekből és a világ számos kultúrájából származó alkotásokból, különösen a kínai, koreai és a közel-keleti művészetből.

Queens látnivalói 

Brooklyn után a második legnépesebb kerület, viszont területre az első helyet szerezte meg. Etnikailag nagyon sokszínű városrész, mivel a lakosság fele bevándorló. A New Yorkba utazok közül csak nagyon kevesek keresik fel, mivel egy-két múzeumon kívül sajnos nem sok látnivalóval kecsegtet.

Bronx látnivalói 

Bronx lakosságilag csupán csak a negyedik helyet foglalja el a kerületek közül. Manhattan városrésztől északra találjuk és ide is úgyszintén kevesen látogatnak el. A legnagyobb látnivalója az állatkert (Bronx Zoo), illetve itt találjuk a híres New York Yankees baseball csapat stadionját is.

Fotó: Yankee stadion Bronxban /Mihály Gábor/

Staten Island látnivalói

New York legdélebbi kerülete, ahol a legkevesebben laknak az öt városrészből. A turisták az ingyenes Staten Island komp miatt sokan választják programnak, mivel az út során közelebbről is meg lehet tekinteni a Szabadság-szobrot. Látnivalóval azonban nem nagyon várja az ide érkezőket.

Videó

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük