Ausztria
Vorarlberg legszebb látnivalói (Bregenz, Bodensee, Lünersee, Silvretta-Hochalpenstrasse, Feldkirch, Bludenz, Dornbirn…) / Ausztria

Vorarlberg legszebb látnivalói (Bregenz, Bodensee, Lünersee, Silvretta-Hochalpenstrasse, Feldkirch, Bludenz, Dornbirn…) / Ausztria

Vorarlberg Ausztria legnyugatibb és egyben a legtávolabbi tartománya is, ahol lépten nyomon magas hegycsúcsokba és festői hegyi tavakba botlunk. A svájci határ mellett lévő terület elképesztő látnivalókat tartogat, persze csak ha vesszük a fáradságot és felkeresünk ezt a mesés vidéket. Silvretta panorámaút, Bregenz, Lünersee, Feldkirch, Bodensee, Bludenz…

Fotó: Vorarlberg tábla /Mihály Gábor/

Vorarlberg

Vorarlberg Ausztria legnyugatibb tartománya és Wien után a második legkisebb is egyben. Budapesttől 9 órás autóútnyira találjuk meg a svájci, liechtensteini és a német határ mellett. Területe 2600 négyzetkilométer, ami körülbelül Nógrád megyével megegyező, míg lakossága közel 400 ezer fő. Székhelye a Boden(i)-tó mellett lévő Bregenz, azonban a legnépesebb települése Dornbirn. Ezenkívül további nagyobb települések: Feldkirch és Bludenz.

Fotó: Lünersee /Mihály Gábor/

Vorarlberg tartományban elsősorban magas hegyeket és zöldellő völgyeket találunk, számos hegyi tóval és víztározóval, illetve gáttal. Egy kicsit, mint ha már Svájcban lennénk, úgy érezheti magát az utazó, ami nem is csoda a határ közelsége miatt. Elsősorban a természetet kedvelőknek, kirándulni- és túrázni vágyóknak ajánlom, ahol télen kiváló síparadicsomokat is felfedezhetünk. Magyarországtól a legtávolabbi osztrák tartomány, így a magyar turisták között sajnos nem igazán népszerű, viszont ha nem sajnáljuk az időt és a pénzt, biztosan nem fogunk csalódni benne.

Fotó: Vorarlberg /Mihály Gábor/

Vorarlberg látnivalói 

Silvretta-Hochalpenstrasse 

A Silvretta panorámaút a tiroli Panzaun-völgyet  és a vorarlbergi Montafon völgyet összekötő húsz kilométer hosszú alpesi út. Közvetlen a svájci határ mellett találjuk és a Svájcba is áthúzódó Silvretta-hegységről kapta a nevét. Ez Vorarlberg legszebb panorámaútja, amelyet háromezres hegyek vesznek körbe. Az alpesi út három víztározót(Kops, Silvretta, Vermunt) is érint, amelyek közül a hágó legmagasabb pontján (Bielerhöhe 2.037m) lévő Silvretta Stausee a legnépszerűbb. Az út során számos turistaútvonal, kilátópont és látványosság található, de még alpesi tehenekkel is összefuthatunk. Az út szélén és az úton is egyaránt láthatóak. Legmagasabb hegycsúcs a Piz Buin 3.312m. A panorámaút díja személyautóra 18€.

Fotó: Stausee Kops /Mihály Gábor/
Fotó: bocik az alpesi út mentén /Mihály Gábor/
Fotó: Silvretta-Stausee és mögötte a Piz Buin csúcsa /Mihály Gábor/
Fotó: zöldellő hegyoldal Vorarlbergben /Mihály Gábor/

Bludenz

A csendes és mindössze 14 ezer lelket számláló Bludenz az Ill folyó partján terül el a magashegyek ölelésében. A szűk utcákkal teli óvárosában érdemes egy rövid sétát tenni, illetve a Milka csokoládé gyár elengedhetetlen látnivaló.

Fotó: Bludenz óvárosa /Mihály Gábor/

Lünersee

A Rätikon-hegységben megbújó Lünersee egész Vorarlberg legszebb és legkeresettebb tava. Az 1970 méteres magaságban lévő, türkizkék színben pompázó tavat egy felvonó (Lünerseebahn) segítségével könnyedén elérhetjük. Fent a tó mellett pedig egy gátat és számos turistaútvonalat is találunk, amelyek közül a tó körüli a legnépszerűbb. A felvonó díja személyenként 18,90€, ami a fel és le utat is tartalmazza!

Fotó: Lünerseebahn /Mihály Gábor/
Fotó: Lünersee /Mihály Gábor/
Fotó: Lünersee /Mihály Gábor/

Feldkirch

Feldkirch Ausztria legnyugatibb települése, ami közvetlenül a liechtensteini határ mentén terül el. Hangulatos középkori óvárosa mellett, Schattenburg vára és a városközpontban lévő Katzenturm a legnépszerűbb látnivalók. Továbbá találunk számos középkori kaput is, valamint a Stadtschrofen szikláiról a legszebb a város látképe. Schattenburg Múzeum belépő: 8€/fő

Fotó: Feldkirch látképe /Mihály Gábor/
Fotó: Schattenburg /Mihály Gábor/

Rappenlochschlucht 

A Rappenlochszurdok Dornbirn városától nem messze található ingyenes látnivaló. A szűk sziklák közt haladó útvonal főként keskeny fahidakon járható be, amely a Staufensee és az erőmű mellett fejeződik be. Innen az úgynevezett Alplochschlucht folytatódik, amely úgyszintén gyönyörű sziklaformációkat tartogat az idelátogatóknak. Emellett a kiindulópontnál Vorarlberg egyik legöregebb fája és két múzeum is megtekinthető. Rolls-Royce Múzeum 6€/fő, Krippen Múzeum 3€/fő.

Fotó: Vorarlberg egyik legöregebb fája /Mihály Gábor/
Fotó: Rappenlochschlucht /Mihály Gábor/
Fotó: Rappenlochschlucht /Mihály Gábor/

Dornbirn

A Rajna-völgyben található Dornbirn, Vorarlberg legnépesebb városa, közel 50 ezer lakosával. Központi tere és épületei káprázatosak és a városhatárában lévő Karren-felvonó (Karrenseilbahn) 971 méteres magasságig visz fel, ahol egy panoráma étterem és természetesen tökéletes kilátás nyílik a városra. Felvonó ára: 14,20€/fő.

Fotó: Dornbirn központja /Mihály Gábor/
Fotó: Dornbirn központja /Mihály Gábor/

Bregenz

A Bodensee partján fekvő Bregenz Vorarlberg fővárosa, amit semmi esetre sem szabad kihagyni egy vorarlbergi út alatt. Középkori hangulatú utcái, a tó parti sétánya és a világ egyik legkülönlegesebb, vízen lebegő szabadtéri színpada, mind-mind érdekes látnivalók. A legszebb városképet azonban a szomszédos Pfänder-hegy csúcsáról kapjuk, amit egy felvonó segítségével érhetünk el. 1.064 méteres magasságból nem csak a város, de a Boden-tó is eszméletlenül gyönyörű. Felvonó ára: 14,20€/fő.

Fotó: Bregenz /Mihály Gábor/
Fotó: Tószínház Bregenz /Mihály Gábor/

Bodensee

A Boden(i)-tó három ország (Ausztria, Németország, Svájc) találkozásánál terül el. Ez Közép-Európa harmadik legnagyobb tava a Balaton és a Genfi-tó után, amit turisták milliói keresik fel nyáron. Kiváló fürdőzőhely és kirándulóhely, valamint a vitorlások között is nagyon népszerű. Ha teheted egy sétahajókázásra mindenképp fizess be. Legyen az a német, a svájci vagy a vorarlbergi oldalon!

Fotó: hajó a Bodensee-n /Mihály Gábor/
Fotó: Bodensee /Mihály Gábor/

További érdekes látnivalók Vorarlbergben:

Lech am Arlberg

Formarinsee

Spullersee

Arlberg-hágó

Bregenzerwald

Körbersee

Fotó: jellegzetes kép Vorarlbergben /Mihály Gábor/

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük