Ausztria
Lünersee túra lehetőségek kezdőknek és haladóknak, Ausztria(Rätikon)

Lünersee túra lehetőségek kezdőknek és haladóknak, Ausztria(Rätikon)

A Lünersee Voralberg egyik legfestőibb hegyi tava, amit 2019-ben Ausztria legszebb helyeként is megválasztottak. A Bludenz közelében lévő, Rätikon-hegységben megbújó víztározó egy felvonó segítségével könnyedén elérhető és innen kiváló túrák nyílnak minden irányba. A kezdőknek kiváló, tó körüli kirándulásoktól kezdve, egészen a haladóknak ajánlott 2965 métert magas Schesaplana csúcsáig.

Fotó: Lünersee /Mihály Gábor/

Lünersee

Az Alpok gyöngyszemeként is elhíresült Lünersee, tengerszint felett 1970 méteres magaságban bújik meg a svájci határ közelében. Vorarlberg tartomány legkedveltebb túrázó helyeinek egyike, ahol a Rätikon-hegységben számos kiváló túraútvonal fedezhető fel. Beleértve a Rätikon legmagasabb pontját a Schesaplana 2965 méteres csúcsát, vagy a szemközti Kirchlispitzen-t. Tehát, aki szeret kirándulni, hegyet mászni, esteleg horgászni, azoknak az Alpok egyik legnagyobb hegyi tava tökéletes választás lesz!

Fotó: Lünersee /Mihály Gábor/

Lünerseebahn

A felvonót Bludenz városától mindössze 18 kilométerre találjuk meg, Brand falucskát követően. A parkolás egy napra 4 €-ba kerül, viszont a nagy érdeklődés miatt rengeteg autóval kell számolni!

Ez a következőt jelenti: ha késő délelőtt, esetleg délután érkeztek, akár már több száz métert is kell sétálni az autótól a felvonóig!

A felvonó díja felnőtteknek 18,90 €, míg gyermekenként ez 11,40€-ba kerül. A jegy a fel és le vezető utat is tartalmazza!

Fotó: Lünerseebahn /Mihály Gábor/

Túra lehetőségek 

Lünersee körtúra
A számos túralehetőség közül a tó körüli a legnépszerűbb, amit szinte minden ide látogató megtesz. Ez egy 6 kilométer hosszú útvonal, amit másfél óra alatt kényelmesen meglehet tenni és útközben a tó túlsó oldalán lévő Lünerseealpe hüttében, vagy visszaérve a Douglashüttében felfrissíthetjük magunkat egy itallal vagy egy finom étellel. Az út könnyűnek számít, kivétel a gát utáni erősebb emelkedőt. Nehézségi fok: könnyű.

Fotó: Lünersee és a part felett kanyargó tó körüli túraösvény /Mihály Gábor/

Lünerkrinne 2.155m

A tó körüli útvonal mellett könnyűnek számít még a gát mellett magasodó Lünerkrinne is, amely mindössze 3 kilométer hosszú út, oda-vissza. Ezt egy óra alatt könnyen meg lehet tenni és innen még szebb a Lünersee-re való kilátás, illetve a hegység túloldalán lévő völgy is nagyszerű látnivaló. Az előző tó körüli útvonallal, akár kombinálható is! Nehézségi fok: könnyű.

Fotó: út a Lünerkrinne irányába /Mihály Gábor/

Gafalljoch kilató 2.239m

A tó túlsó oldalán lévő Lünerseealpe hüttétől még egy másfél kilométeres út vezet a 2239 méteres Gafalljoch kilátóig. Ez pontosan az osztrák-svájci határon található, ahonnan nem csak a Lünersee, de Svájc is szuperül belátható. A teljes útvonal 8 kilométer hosszú oda-vissza és kb. három órát vesz igénybe. Nehézségi fok: közepes.

Fotó: Anita és mögötte a Rätikon-hegység /Mihály Gábor/

Schesaplana 2.965m

A Rätikon legmagasabb csúcsához vezető út egy kiváló túra, bár nem kezdőknek. A 10 kilométer hosszú úthoz 1000 méter szintemelkedés is társul. Az út oda-vissza körülbelül 5 órát vesz igénybe és útközben akár a kis méretű Totalpsee melletti hüttében fel is frissíthetjük magunkat. A közel háromezer csúcsról 360 fokos panoráma tárul elénk, mind Svájcra és Vorarlbergre is egyaránt. Nehézségi fok: nehéz.

Fotó: Lünersee /Mihály Gábor/

Túraútvonal

Kiindulásipont: Douglashütte 1.980m
⛰Lünerkrinne 2.155m.
?
Lünerseealpe 2.000m
Érkezési pont: Douglashütte 1.980m                     Szintemelkedés: 245m
Táv: 7 km
Idő: 2 óra

Fotó: Fotó: A túra útvonala… /Bergfex Touren/

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük