Franciaország
Marseille utazás, látnivalók, érdekességek / Franciaország

Marseille utazás, látnivalók, érdekességek / Franciaország

A Földközi-tenger partján található Marseille egy nagyon fontos kikötőváros, amely nem mellesleg Párizs után az ország második legnépesebb városa is egyben. A nagymúltú település bár nem kecsegtet sok látnivalóval, mégis érdemes felkeresni, ha a Provence régióban, vagy esetleg a Côte d’ Azur-on járunk. Egy könnyed séta után a hatalmas kikötője mellett, a homokos tengerpartja és néhány fennmaradt műemléke, biztosan nyomot fog hagyni bennük.

Címlapfotó: Marseille /Wikimedia Commons/

Fotó: Le Vieux Port (Öreg kikötő) /Wikimedia Commons/

A kikötővárost még korábban a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság alkalmából kerestem fel, számos honfitársammal egyetemben. Marseille fantasztikus akusztikájú stadionjában(Stade Vélodrome), ugyanis egy nagyon fontos mérkőzést vívott válogatottunk Izland ellen és ha már ide hozott a sors, Marseille-t sem hagyhattam ki az általam bejárt települések listájából. Így hát egy kicsit körbe is néztem a tengerparton fekvő kozmopolita városban.

Fotó: Stade Vélodrome /Mihály Gábor/

Marseille, ahogy már korábban említettem évszázadokon átívelő történelmi múlttal rendelkezik. Kikötője rettentően fontos kereskedelmi állomás és egyben ,,Európa kapuja”, az Afrikából érkező, elsősorban algériai bevándorlóknak. Ez nagy szerepet játszott a város színes képének kialakulásában. Sajnos a kábítószer elterjedése mellett, a rossz közbiztonság miatt sokakat elriaszt a kikötőváros, viszont az elmúlt években hatalmas változásokon ment keresztül Marseille! A 2013-as évben megkapta az Európa kulturális fővárosa címet, ami nagyon nagy változást eredményezet, természetesen jó irányba! Több épület és látnivaló is megújult, emellett javult a közbiztonság és nagy szerepet kapott a turizmus.

Marseille látnivalói 

Marseille legnépszerűbb látnivalója természetes az öreg kikötő, azaz a Vieux Port. A városközpontban található középkori kikötő, mára már elegáns jachtokkal szépíti a városképet, azonban évszázadokkal korábban ide érkeztek Franciaország gyarmatairól a hatalmas hajókon hozott áruk, a világ minden tájáról. A kikötő két oldalán továbbá két erődöt is megnézhetünk (Fort Saint-Jean, Fort Saint-Nicholas), valamint itt a kikötő végében az Saint-Jean erődöt egy híd köti össze az Európai Civilizáció Múzeum(MuCEM)-mal. A történelmi és művészeti gyűjteményből álló tárlat is eléggé érdekesnek bizonyul, azonban maga az épület és a környezete az, ami igazán lenyűgöző.

Fotó: Európai Civilizáció Múzeuma /Wikimedia Commons/

A múzeumot elhagyva elérjük a XIX. századból származó neobizánci La Major katedrális-t, melynek márvány és mozaik díszíti a belsőterét. Beljebb sétálva a hangulatos La Panier negyed-ben találjuk magunkat, amely Marseille egyik legrégebbi része. A szűk sikátorokkal, kellemes éttermekkel és kisboltokkal tarkított városrészben érdemes egyet sétálni, illetve ha érdekel a művészet, a La Vieille Charité időszakos tárlatai roppant izgalmasak lehetnek.

A kikötő túlsó felén úgyszintén találunk egy-két bámulatos látnivalót, mint például Marseille legrégebbi épületét. A Szent Viktor kolostor a IV. századból származik és ráadásul ingyenesen tekinthető meg. Egyedül a kriptákhoz vezető rész fizetős, de ez is csak mindössze 2 €-ba kerül fejenként. Egy rövid sétával érdemes felsétálni a mögötte magasodó dombra, ahol a Notre-Dame de la Garde székesegyház-at járhatjuk be. Az 1864-ben felszentelt katedrális neobizánci stílusban épült, amelynek tetejét egy arany Szűz Mária szobor díszíti. Innen a dombtetőről páratlan panoráma fogad minket, mind Marseille városa és környéke is tökéletesen megtekinthető.

Fotó: Notre-Dame de la Garde székesegyház /Wikimedia Commons/

Végül Marseille egyik legnépszerűbb programja maradt még hátra, amely a kikötővel szemközti I. Ferenc szigeten található If vára. A XVI. századból származó, várbörtönként is funkcionált erőd, amely a Monte Cristo grófja című regényéből sokaknak ismerős is lehet. A sziget könnyedén elérhető egy 15-20 perces hajóúttal.

Fotó: Marseille kikötőjében egy izlandi szurkolóval a meccs előtt /Mihály Gábor/          

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

 

         

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük