Olaszország
Ravenna utazás, látnivalók, érdekességek / Olaszország

Ravenna utazás, látnivalók, érdekességek / Olaszország

Ravenna Itália egyik legrégebbi települése, ahol kétségkívül minden a mozaikokról szól. A város számos ókeresztény és bizánci emlékkel rendelkezik és emellett sokáig a Nyugatrómai Birodalom fővárosa is volt. A látnivalók nem csak hogy érdekesek, de az UNESCO világörökség részei is. A mozaikok városaként elhíresült Ravenna, így a történelmet kedvelőinek garantáltan nem fog csalódást okozni.

Fotó: San Vitale székesegyház mozaikjai /Mihály Gábor/

Ravenna egy fontos állomás volt számunkra az olasztengerpartra való utazásunk során. A gazdag múltú városba az útvonalat összeállítva botlottam bele, mikor a térképen nézegetem az útirányt. Bevallom sokáig nem is izgatta a fantáziánkat a település, azonban amint utána olvastam a mozaikok fővárosának, egyből tudtam, hogy látni akarom saját szemmel is ezeket a csodákat. Ekkor még nem is sejtettem, hogy később ennyire mély nyomot fog hagyni majd bennem, az egykori Nyugatrómai Birodalom fővárosa.

Fotó: Ravenna főtere – Piazza del Popolo /Mihály Gábor/

Ravenna pár mondatban 

Ravenna egy körülbelül 160 ezer lelket számláló  település Észak-Olaszországban, Velence és Rimini között. A tengertől csupán csak pár kilométerre találjuk meg, azonban mégis egy teljesen más dolog miatt kedvelt helyszín. A történelmi emlékekben igen csak gazdag múlttal rendelkező város, ugyanis a mozaikok városaként híresült el. A nagymúltú város Itália egyik legrégebbi települése, amely a Nyugatrómai Birodalom fővárosa is volt. Emellett később az Osztrogót Királyság, majd a Ravennai Exarchátus fővárosaként is működött. A gazdag történelme miatt látnivalókban egyáltalán nem szenved hiányt, ezért érdemes egy napot rászánni és felkeresni lenyűgöző látnivalóit.

Fotó: Basilica di SantA Maria in Porto /Mihály Gábor/

Ravenna látnivalói 

San Vitale székesegyház (Basilica di San Vitale)

A város legnépszerűbb látnivalója a VI. századból származik Justinianus császárnak és a ravennai egyháznak köszönhetően. A bizánci építészet egyik remekműve centrális templomtípus, melynek nevét egy római katonáról kapta, akit fiaival együtt ezen a helyen végeztek ki. A nyolcszögletű templom kívülről is káprázatos, azonban belső mozaikjai teszik teljesen lenyűgözővé a bazilikát.

Fotó: San Vitale székesegyház /Mihály Gábor/
Fotó: bazilika belsőtere /Mihály Gábor/

Galla Placidia mauzóleuma (Mausoleo di Galla Placidia)

Az V. századból származó síremlék rögtön a bazilika mellett fedezhető fel. Eredetileg I. Theodosius római császár lányának, avagy Galla Placidia-nak készült 440-450 között. A görögkereszt alaprajzú építmény belül pompás ókeresztény mozaikokkal és márványokkal díszített.

Fotó: Galla Placidia mauzóleuma /Mihály Gábor/

Tipp: Ravenna látnivalóihoz csupán csak egy jegy vásárlása szükséges, amely 12,50 €-be kerül. Cserébe mind az öt népszerű látnivaló megtekinthető a mozaikok fővárosában!

Érseki palota múzeuma (Museo Arcivescivilek e Capella di Sant’Andrea)

Az érseki palota múzeuma számos emléktárgyat és mozaikot őriz az V-VI. századból, amelynek legnagyobb attrakciója Maximianus püspök elefántcsontból kialakított trónja.

Fotó: a székesegyház és a múzeum /Mihály Gábor/
Fotó: elefántcsontból készült trón /Mihály Gábor/
Fotó: mozaikok a múzeumban /Mihály Gábor/

Új Szent Apollinare-bazilika (Basilica di Sant’Apollinare Nuovo)

Az ariánus Theodorik király építette a VI. században palotája közelében. Belsejét 24 oszlop és mozaikok díszítik. A baloldalon 22 szűz, míg jobboldalon 26 mártír tekinthető meg, de emellett Justinianus császár mozaikja, Ravenna kikötője és Jézus Krisztus élettörténete is látható az impozáns belsőtérben.

Fotó: Basilica di Sant’Apollinare Nuovo /Mihály Gábor/
Fotó: templom belsejét díszítő mozaikok /Mihály Gábor/
Fotó: Justinianus császár mozaikja, mely eredetileg Theodorik-ot ábrázolja /Mihály Gábor/

Ortodox keresztelőkápolna (Battistero Neoniano)

Az eredetileg fürdőként használt nyolcszögletű épület az V. században épült. Kupoláját csodálatos mozaikok díszítik belülről, melynek témája Jézus Krisztus keresztelése és az apostolok láthatóak.

Fotó: Ortodox keresztelőkápolna /Mihály Gábor/

További látnivalók Ravennában

  • Ravenna főtere (Piazza del Popolo)
  • Dante múzeum és mauzóleum (Casa Dante, Tomba di Dante)
  • Szent Mária székesegyház (Basilica di Santa Maria in Porto)
  • Theodorik mauzóleuma (Teodorico Mausoleum)
  • Garibaldi szobra
Fotó: Dante mauzóleuma /Mihály Gábor/
Fotó: Garibaldi szobra /Mihály Gábor/

Gasztronómia

Emília-Romagna történelmi régiójában és egyben Ravennában jellemző étel, a palacsintára hasonlító, lapos olasz kenyér, amelyet különböző módon sonkával, mozarellával, rukkolával töltenek meg. Elsősorban Ravanne, Rimini és Cesena városában jellemző, de az egész régióban összefuthatunk vele. Könnyű, gyors és egyben eszméletlenül finom!

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük