Magyarország
Hortobágyi Nemzet Park, látnivalók és programlehetőségek / Magyarország

Hortobágyi Nemzet Park, látnivalók és programlehetőségek / Magyarország

A Hortobágyi Nemzeti Park hazánk legnagyobb és legrégebbi nemzeti parkja, ami 82 ezer hektáron terül el Magyarország szívében. Európa legnagyobb füves pusztája számos programot és látnivalót kínál, legyen szó a lovasprogramoktól, a szafarin és csónakázáson át, egészen a halastavi kisvasútig. Így hát nem is csoda, hogy Európa és Magyarország pusztasága 1999-től az UNESCO világörökség része lett.

Fotó: őstulkok a Hortobágyon /Mihály Gábor/

A Hortobágy hazánk és egyben Európa legnagyobb szikes pusztasága, így könnyen felmerül a kérdés, hogy mit is lehet csinálni ezen a hatalmas kietlen vidéken. Erre viszont hamar választ fogunk kapni, ha betérünk a Nemzeti Park Látogatóközpontjába, ami a 33-as fűút mellett, Hortobágy faluban található.

Fotó: kézműves termékek Hortobágyon /Mihály Gábor/

A híres Kilenclyukú híd mellett ugyanis, akár két napra elegendő programot és látnivalót tartogat hazánk legidősebb nemzeti parkja! Így hát garantáltan nem fogunk unatkozni a pusztaságban!

Hortobágyi Nemzeti Park

A Hortobágyi Nemzeti Park hazánk első nemzeti parkja, amelyet 1973-ban hoztak létre. Területe  82 000 négyzetkilométer, amivel úgyszintén az első helyet foglalja el Magyarország parkjai között. 1999-től pedig felkerült az UNESCO világörökség listájára is.
Elsősorban a szikes pusztaság jellemzi a nemzeti parkot, de a területet kettészelő Hortobágy folyó és mesterséges tavainak mocsár vidéke is úgyszintén jellemző a Hortobágyra. A pusztaság számos őshonos növénynek és állatnak ad otthont, így kijelenthetjük, hogy az élővilága rendkívül színes. A szürkemarha, a rackajuh és a lovak mellett rengeteg madárfaj is megtalálható itt, mint például a gémek, darvak, récék és nádi énekesmadarak. Továbbá a nemzeti park ritka és különleges állatoknak is lakhelyéül szolgál, mint a korábban kihalt, de mára ,,rekonstruált” és újra kitenyésztett őstuluk és Przewalski-vadlovak.

Fotó: őstulkok a Hortobágyon /Mihály Gábor/

Szerintem bátran jelenthetjük ki, hogy varázslatos élővilág, egyedülálló természeti és kulturális érték jellemzi a Hortobágyi Nemzeti Parkot.

Fotó: a Hortobágy egyik igazi jellegzetessége, a gémeskút /Mihály Gábor/

Hortobágy látnivalói

Kilenclyukú híd

Az abszolút favorit látnivaló a Hortobágyon és egyben a térség jelképe is a híres Kilenclyukú híd, amely 1833-tól ível át a Hortobágy folyón. A 167 méter hosszú kőhíd hazánk leghosszabb ilyen típusú kőhídja, ami mai napig forgalomban van, mivel a 33-as számú főút rajta halad keresztül.

Fotó: Kilenclyukú híd /Mihály Gábor/
Fotó: Kilenclyukú híd /Mihály Gábor/

Hortobágyi Látogatóközpont 

Debrecen felől érkezve jelenleg (2022 nyara) a baloldalon találjuk a Hortobágy Csárdával szemben, a Kőrszin épületében. Érdemes itt megkezdeni a Hortobágyi látogatásunkat, mivel számos program és látnivaló itt foglalható le és fizethető be.

Tipp: Parkolás a Hortobágyon 1.000 forintba kerül, ami egész napra szól a település mindenegyes részén!

Fotó: szobrok a Hortobágyon /Mihály Gábor/

Hortobágyi Pásztormúzeum 

A száz évvel ezelőtti pásztor életet bemutató múzeum jelenleg sajnos nem volt látogatható, de hamarosan újra nyit a megújult kiállítás!

Fotó: Hortobágyi Pásztormúzeum /Mihály Gábor/

Körszín kézműves kiállítás és vásár 

A szomszédos épületben jelenleg ingyenesen tekinthető meg a korabeli mesterségeket bemutató kör alakú múzeum. A viaszbábukkal a kovács, bognár, fazekas és csizmadia szakmákkal ismerkedhetünk meg alaposabban. Jelenleg itt található az információs iroda is!

Fotó: Kőrszín kiállítás /Mihály Gábor/
Fotó: kovács mesterséget bemutató viaszbábú /Mihály Gábor/

Hortobágyi madárpark (Madárkórház)

A vasártér oldalán találjuk úgyszintén a sérült madarakkal foglalkozó madárparkot, illetve madárkórházat. Itt betekintést nyerhetünk a beteg és gyógyulófélben lévő madarak életébe, valamint a gyógyult madarak újra repülésébe is belekukkanthatunk.
Jegyár: 1.500 forint, gyerek és nyugdíjas 1.200 forint

Csónaktúra a Hortobágy folyón 

A csónakázás egy kiváló program, hogy megismerjük a Hortobágy másik arcát is a pusztaság mellett. A sűrű nádas és mocsárvilág ugyanis gazdag élővilágnak ad otthont, így roppant érdekes programnak bizonyul az egy órás kaland. Az út során különböző madarakkal, teknősökkel futhatunk össze, de láthatunk akár vízben úszó halakat és kagylókat is! Előzetes foglalás szükséges a +36(30)621-2160 telefonszámon.
Jegyár: 1.300 forint, gyerek 800 forint

Fotó: Csónaktúra /Mihály Gábor/
Fotó: csónaktúra a Hortobágyon /Mihály Gábor/
Fotó: csónaktúra a Hortobágyon /Mihály Gábor/
Fotó: hal a Hortobágy folyóban /Mihály Gábor/

Pusztai állatpark

Hortobágy települést elhagyva, a híd után balra körülbelül másfél kilométerre találjuk az őshonos állatokat bemutató állatparkot. Itt a szürkemarha és rackajuh mellett kecskéket, tyúkokat, szamarakat és lovakat is megnézhetünk. Kiváló program mindenkinek! Jegyár: 700 forint, gyerek és nyugdíjas 500 forint

Fotó: Pusztai Állatpark /Mihály Gábor/

Hortobágyi Vadaspark (Puszta Szafari)

A Pusztai Állatpark után találjuk a kizárólag előre befizetett programlehetőséget, a Hortobágyi Vadasparkot és a Puszta Szafarit. Az információsponttól, a vásártér mellől induló buszok szállítják ide az embereket, ahol a vadaspark az évezredekkel ezelőtt itt élt állatfajokat mutatja be. Többek között megtekinthető itt farkas, vadló, sakál, vadmacska és pelikán is.

Fotó: Hortobágyi vadaspark /Mihály Gábor/
Fotó: Hortobágyi vadaspark /Mihály Gábor/

Extra programként kipróbálhatjuk a szafarit is, ahol terepjárókkal visznek ki a pusztaságba minket. Itt Przewalski vadlovak és az őstulkok nézhetők meg eredeti környezetükben, testközelből. Az őstulkok egy korábban évezredekkel ezelőtt kihalt őshonos állatfaj volt, amit sikeresen újra kitenyésztettek. Ezek az őstulkok nagyban hasonlítanak a korábban itt élt változatukra.
Jegyárak: 1.600 forint a vadaspark  + 1.500 forint a szafari!

Fotó: Puszta Szafari /Mihály Gábor/
Fotó: Przewalski vadlovak /Mihály Gábor/

Mátai ménes és a lovas szekér túra 

A Kilenclyukú hidat elhagyva jobbra lekanyarodva jutunk el a Mátai ménes istállóihoz, illetve a Nyerges Presszóhoz. Itt a lovakat megtekintve szekér túrára is van lehetőség a pusztaságban. A program során bepillantást nyerünk a puszta természeti értékeibe, illetve csikósokat és az itt őshonos állatokat is megfigyelhetjük! Előzetes foglalás szükséges a +36(70)492-7655 telefonszámon.
Jegyár 3.700 forint, gyerek 1.600 forint!

Fotó: Nyerges Presszó /Mihály Gábor/

Hortobágyi halastó és a kisvasút  

A Hortobágyi halastó egy több mesterséges tóból álló tórendszer, amely rendkívül értékes fészkelő és átvonuló hely a madarak miatt. Közép-Európa egyik legismertebb madárélőhelye, ahol októberben több tízezer daru pihen meg itt Afrika felé. A tavakat bejárhatjuk gyalogosan, kerékpárral, valamint kisvasúttal is. Az út során több megfigyelőpontot és állomást is érint a kisvonat. Ez Magyarország egyetlen halastavi kisvasútja.
Jegyár 1.900 forint, gyerek és nyugdíjas 1.200 forint!

Hortobágyi tankcsata emlékmű 

Az 1944 október 9-26 között lezajló tankcsata emlékére kiállított T-34-es típusú harckocsi a településre beérve, a Kilenclyukú híd előtt, bal oldalt figyelhető meg!

Fotó: Emlékmű a Hortobágyon /Mihály Gábor/

Hortobágy programlehetőségei

Hortobágy egész évben várja a turistákat és látogatókat, azonban van pár jeles alkalom amikor ennél is több lehetőség van a pusztaságban a szórakozásra!

Április – Szent György napi ünnepi kihajtás és kézművesvásár

Május – Pünkösdi kézművesvásár, lovasnapok

Augusztus 20. – Hídi vásár

Október – Szent Dömötör napi behajtás és darufesztivál

Fotó: Termékek a Vásártéren /Mihály Gábor/
Fotó: Termékek a Vásártéren /Mihály Gábor/

Gasztronómia

Közvetlen a 33-as főút mellett jobbra a Kilenclyukú híd lábánál találjuk az évszázadok óta híres Hortobágyi Csárdát. A helyi magyaros ételeket kínáló étterem kitűnő ízvilággal várja az éhes turistákat. A harapnivalók között találunk szürkemarhából, mangalicából és rackajuhból készült finomságokat is. A fogások így hát kiválóak, viszont semmiképpen sem számítanak olcsónak! Próbáljuk ki mindenképp és töltsük meg a hasunkat egy jó hortobágyi étellel!

Fotó: Hortobágyi bojtáravató(mangalica), párolt káposztával és sültburgonyával /Mihály Gábor/

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük