Olaszország
Caorle utazás, látnivalók, érdekességek / Olaszország

Caorle utazás, látnivalók, érdekességek / Olaszország

Caorle egy romantikus kisváros Olaszország északi részén, az Adriai-tenger partján. A hazánkhoz közel fekvő tengerparti települést, Lido di Jesolo és Bibione között találjuk meg. A ,,Kis Velence” néven is elhíresült nyaralóhely, hosszú homokos tengerpartja mellett, a színes középkori házai miatt is népszerű, de igazi báját a hangulatos óvárosa adja meg Caorlénak, amit nyaranta turisták tízezrei keresnek fel.

Caorle városát még évekkel ezelőtt kerestük fel és mindig is nagyon emlékezetes marad számunkra az észak-olaszországi nyaralóhely, mivel ez volt az első közös külföldi utunk. A tengerparti település hangulata tehát mai napig bennem él, úgyhogy jó szívvel írok nektek most róla pár sort, hátha ti is kedvet kaptok majd a bájos olasz kisvároshoz.

Caorle

Caorle egy tízenkétezer lakosú kisváros az Adriai-tenger északi részén, az ugyancsak népszerű Bibione és Lido di Jesolo között. Magyarországról nagyon könnyen elérhető a kedvelt nyaralóhely, ezért igen csak népszerű a magyarok körében. Grado mellett Caorle is a ,,Kis Velence” nevet viseli, amit elsősorban csatornáinak és a környező lagúnáinak köszönhet, ráadásul több száz évvel ezelőtt az óváros utcáit is víz borította, így tényleg helytálló az elnevezés.


Caorle története röviden 

A romantikus óvárosa, színes középkori házai és szűk sikátorai teszik teljesen egyedállóvá a kétezer éves múlttal rendelkező települést. Caorle már a rómaiak idején, az I. században létrejött, így nagy múltú történelme van. Az V. században már Caorle volt Észak-Itália egyik legnagyobb városa és az egyik legfontosabb kereskedelmi központja is, illetve kikötője. Később pár száz év múlva azonban Velence vette át a helyét, ahova a lakosság zöme át is költözött. A turizmus felvirágzása előtt egy csendes halászfalu volt, manapság viszont, hosszú, több kilométeres finom homokos strandja miatt lett népszerű üdülőhely.

Caorle látnivalói 

A kacskaringós, szűk sikátorok, illetve a középkori színes házak az óvárosban, már maguk is izgalmas perceket ígérnek, pedig van itt még más egyéb látnivaló is. A tengerparti promenádon végig sétálva, például sziklákból kifaragott szobrokat (Scogliera Viva) is megtekinthetünk, valamint a sétány végén, a Madonna dell’Angelo templom fogad majd minket. Caorle fő nevezetessége viszont kicsit beljebb, az óvárosban kereshető fel. A Santo Stefano Duomo, azaz a Szent István dóm és mellette magasodó 48 méter magas harangtorony (Campanile del duomo), amely a XI. századból származik. Ez a román stílusú torony a város büszkesége, ami a Pisai ferdetoronyhoz hasonló módon egy kicsit ferdén áll.

Caorle finom homokos strandjai az óváros két oldalán helyezkednek el. Az egyik a Spiaggia di Levante, míg a másik a Spiagga di Ponente. A sekély, lassan mélyülő tengerpartja miatt rendkívül felkapott a nyaralóhely a gyermekes családok körében is. Nem hiába telnek meg a település szállásai a nyári hónapokban.

A végére még egy különlegesség és egy érdekesség is maradt. Az első a Casoni, amely a lagunák mentén található ősi halászházak. Ezeket gyalog vagy kerékpárral érhetjük el, de lehetőség van hajós kirándulással is megtekinteni. Végül pedig érdekességként, a híres amerikai regényíró Ernest Hemingway kedvelt olasz városkája volt Caorle, ahol szívesen alkotott.

Szállás

Szállásként a közvetlenül a tengerparton található Hotel Excelsior***-t ajánlanám, amellyel teljesen meg voltunk elégedve. Nem csak elhelyezkedése kiváló, mind a központhoz és a tengerhez is, de étterme és medencéje is tökéletes volt számunkra, így abszolút élveztük az itt eltöltött pár napot.


• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük