Szlovénia
Izola utazás, látnivalók, érdekességek / Szlovénia

Izola utazás, látnivalók, érdekességek / Szlovénia

Izola a szlovén tengerpart egyik legbájosabb települése Koper és Piran városok között. Egyedülálló hangulata és olaszos hatású óvárosa eszméletlenül romantikussá teszi az egykori halászfalut. A festői panorámával rendelkező kikötőváros nyugis pihenést ígér, ahol aprókavicsos és sziklás strandokon pihenhetjük ki fáradalmainkat. 

A szlovén tengerpart eddig valahogy mindig kimaradt az utazásaim során. A több tucatnyi horvát kalandomra sietve, bár töbször átutaztam a térségen, mégis nem szenteltem eddig elég időt rá. Hiba volt, most már tudom. Izola ugyanis elsőre megtetszett nekem tengerpartjával, olaszos hatású óvárosával és a kikötőjével. Persze a gyönyörű panorámája mellett sem mehetünk el szó nélkül, ezek így egyben teszik igazán érdekessé és romantikussá az adriai Izolát.


Izola városáról röviden 

Izola (Isola) Szlovénia apró tengerparti részének egy meghatározó nyaralóhelye, turisztikai állomása. A tizenkétezer lakosú kikötőváros közvetlen Koper és Piran városok között terül el. Budapesttől 570 kilométerre és hat órányi autóútra található az Adriai-tenger partján. Trieszttől 16 kilométerre délnyugatra helyezkedik el és Horvátország is körülbelül ennyi távolságra van tőle a másik irányba.

Izola története röviden 

Eredetileg Izola egy apró halászfalu volt, ahol a borászat és a halászat volt főszerepben. Az olasz neve Isola, szigetet jelent, mivel az 1800-as évek elejéig egy csatorna választotta el az óvárost a szárazföldtől. Ez megszokott az Adriai-tenger partvidékén, mivel a horvátoknál Primosten és Rovinj, a montenegróiaknál pedig Budva is hasonló módon sziget volt.

A rómaiak idején már állt itt egy település Haliaetum néven, bár ez a mai várostól kicsit messzebb, a San Simon strand közelében, az öböl környékén helyezkedett el. A mai Izola óvárosa területén csak később a X. században alakult ki az élet. A XIII század végétől került a velenceiek kezére. Ezekben az időkben  várfallal és tornyokkal vették körül magukat, illetve gazdaságilag is nagyon fejlettek volt, míg ezt a szerepet át nem vette a szomszédos város, Trieszt. A korábban már említett szigetet végül Napóleon serege szüntette meg. A franciák a várfalakat lebontva töltötték fel a tengert, így a szigetből végleg félsziget lett. A két világháború közötti időkben az olaszoké lett Izola, majd a II. világháborút követően Jugoszlávia és később Szlovénia városa lett.

Izola látnivalói 

Izola nem bővelkedik látnivalókban, de nem is ezért utazik ide az ember, arra ott van a szomszédos Koper vagy Trieszt városa. Ettől függetlenül érdemes felderíteni a sikátorokkal teles-tele lévő olaszos hangulatú óvárosát. Nekünk a tengerparti városnézések a késő délutáni órákban szoktak történi, egy egész napos strandolás után. Izolában is hasonló módon jártuk be a nevezetességeket.

Érdemes felkeresni a dombtetőn álló St. Maurus’s Parish templomot, amely a város jelképe. A különálló tornyába hétköznap késő délelőtt és kora délután fel is lehet menni, ahonnan aztán az egész környék jól belátható. Mi sajnos nem tudtunk fentről szétnézni, mert zárva volt, de ti lehetőleg ezt ne hagyjátok ki!


Az óvárosban bolyongva láttunk még egy két stílusos épületet. Ilyen volt például a zeneiskolaként működő Besenghi-palota. Ablakait zöld rácsok fedik és falai szépen díszítettek, így könnyű felismerni. A sikátorok után a kikötő és a tengerparti sétány következett, ahol a naplementében jó volt sétálgatva egy finom fagyit nyalogatni.


Parkolás

A parkolás a városban könnyen megoldható, mivel több nagyobb parkoló is található a kikötő környékén. Mi közvetlen az óváros melletti parkolót (Parkirišče Lonka) választottuk. Bár nem mondanám olcsónak, de cserébe minden látnivalóhoz és a strandhoz is elég közel van. Az első óra ingyenes, utána viszont óránként 3,00 €-ot, azaz 1.200 forintot kell kifizetni.

Strandok

A városnak három ismertebb strandja van. Az egyik az óváros északi részén lévő aprókavicsos és betonozott kialakítású Svetilnik strand, amely a világítótorony környékén kereshető fel. A helyiek között is nagyon népszerű és a végében egy kutyás strand is van.

A második a közkedvelt San Simon strand, amely az óvárostól messzebb, délnyugatra található. Ezt imádják a turisták, mivel partja homokos és aprókavicsos. Napozóágyakkal és napernyőkkel felszerelt igényes partszakasz, ahol ráadásul csúszdák is vannak.

A harmadik végül a még távolabbra lévő Bele Skale strand. Ez egy természetes sziklás partszakaszú rész, amit mi is felkerestünk. Csendes, nyugodt part, amely kevésbé zsúfolt. A Belvedere Resort Hotels alatt helyezkedik el.

Gasztronómia 

A városban több jó éttermet is találhatunk, bár egyet kiemelnék mindközül, ahol kétszer is vacsoráztunk. A Morski Val a Veliki trg, azaz a Nagy téren kereshető fel, közvetlen a kikötő mellett. Finom tengeri ételek mellett, húsból készült étkeket is megkóstolhatunk, de finom tészták és pizzák is szerepelnek az étlapon. A pizzákra még kitérnénk, hogy itt az igazi olaszos pizzákról vannak szó, úgyhogy csak hajrá!

Nekünk a kedvencünk a két személyes haltál volt, amelyen két tengeri hal mellett, roston és panírozva készített tintahal és rák is szerepelt a tányéron. Az ára 47 euró, ami két főre nem mondható drágának, ráadásul nagyon jól is laktunk vele, valamint eszméletlenül finom is volt. Ajánlom nektek is, ha Izolában jártok.

Szállás

Izolai szállásunk nem közvetlen a városban volt, hanem a város határában lévő dombtetőn, ahonnan pazar kilátás nyílt mindig Szlovénia gyöngyszemére. A Belvedere Resort Hotels egy három és egy négy csillagos részből tevődik össze, ahol a hotelszobák mellett, kemping is található. A resortnak van egy nagy medencéje is, illetve a tengerparttól sincs messze. A dombtetőn lévő villáktól és a hoteltől gyalog 10-15 perc séta az út, de óránként egy ingyenes kis busz is köröz oda-vissza.

A szobák klímával, tévével és hűtővel felszereltek, illetve egy nagy terasz is tartozott a szobához, ahonnan részlegesen Izola is látható volt. Bár sajnos nem teljesen volt látható a tenger és a város, mivel fák takarták, de reggelinél ez a látvány már nem maradt el. Bőséges svédasztalos reggelink teljesen hibátlan volt, mindig nagyon finomakat ettünk és teli hassal távoztunk. Összeségében ár-érték arányban megfelelő volt.

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is! 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük