Horvátország
Gradac utazás, látnivalók, érdekességek / Horvátország

Gradac utazás, látnivalók, érdekességek / Horvátország

Gradac az utolsó nagy tengerparti település a Makarska Riviérán, amely Split és Dubrovnik között, félúton helyezkedik el szorosan a Biokovo-hegység lábánál. Elsősorban a több kilométer hosszú strandjáról híres, ahol a tenger vize egyszerűen varázslatos. Bár a gyönyörű strandokat már megszokhattuk a horvát tengerparton, azonban a háttérben magasodó sziklaformációk, egyszerűen csak tovább fokozzák az így is bámulatos látképét.

(Címlapkép: Gradac városa /Wikimedia Commons/)

Fotó: Gradac /Wikimedia Commons/

Ismét egy jóval korábbi utamról írok nektek, amelyben a Gradac mellett lévő aprócska Podaca-ba látogattam el. Ez egy kicsike falucska néhány kilométerre a népesebb Gradac mellett. A környék bár nem annyira híres, mint az északabbra fekvő Makarska, Brela vagy éppen Baska Voda, azonban pont ez miatt érdekes és bája semmivel rosszabb az előző településekhez képest.

Gradac pár mondatban 

Gradac egy hangulatos kisvároska Makarska városától 40 kilométerre délre. A település mintegy 3600 lakosa főként mezőgazdaságból, halászatból és olajbogyó-termesztésből él, illetve manapság már egyre többen a turizmusból keresik a kenyerüket.

Gradac-ot leginkább a nyugalom jellemzi, bár nyaranta itt is nagyon sok a turista. A fürdőzés és a pihenés mellett a környék számos program lehetőséggel kecsegtet. A kirándulások és városnézések mind-mind kiváló programnak ígérkeznek. Ellátogathatunk például a már korábban említett Makarskába, vagy a szomszédos Boszniában lévő Mostarba is, sőt a már lőtávolban lévő Dubrovnik városát is megismerhetjük, ami csupán csak két óra távolságra található. Emellett a Biokovo-hegység számos túraútvonala és csúcsa, az aktívan pihenőknek további izgalmas kalandokat kínálnak.

Fotó: Biokovo-hegység /Wikimedia Commons/

Gradac strandjai

A tenger szerelmeseinek a Gornja vala mindenképp fontos helyszín lesz, amely a város legnépszerűbb strandja. A kikötőtől délre találjuk meg a gyönyörű kavicsos partot, amely a leghosszabb az egész Markarska Riverán. A településtől északra pedig megtalálható a Podaca Beach, ami úgyszintén lenyűgöző helyszín a városban.

Fotó: Gradac műholdképe /Google Maps/

Gradac rövid történelme és látnivalói 

Számos régészeti lelet fedezhető fel a településen és környékén, amelyek egészen a római korig nyúlnak vissza. Gradac vidéke az évszázadok alatt folyamatosan cserélte gazdáit, így az illírektől kezdve, a rómaiakon és a horvát törzseken át, a törökökig és a velenceiekig sok mindenki megfordult ezen a földön. Ezért számos érdekes középkori és ókori látnivaló található a környéken, amiket nem árt felkeresni két úszkálás, illetve napozás között.

Gradac ugyan nem sok látnivalóval várja az ide érkezőket, azonban mégis akad egy-két roppant érdekes nézni való a városban. Elsőnek például a XVIII. századi temetőben található Szent Antal-templom és a XIX. századi Szent Mihály-templom. Továbbá a XVII. századi régi torony (Čista kula) maradványai, illetve az úgyszintén ebből a korból származó várfalak, amelyből mára csak a nyugati, öböl felőli oldal maradt meg.

Fotó: Gradac sétánya /Wikimedia Commons/

Gradac értékelése

Zárásként összefoglalva Gradac meglátogatása minden korosztálynak jó ötletnek bizonyul, legyen szó a tengerparton napozó vagy az aktívan pihenő turistáról is. Gradac városát a vakációnk végén ugyanis garantáltan jó élményekkel fogjuk elhagyni!

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük