Horvátország
Dubrovnik utazás, látnivalók, érdekességek / Horvátország

Dubrovnik utazás, látnivalók, érdekességek / Horvátország

Dubrovnik a horvátok legdélebbi városa és egyben az egyik leglátogatottabb helyszín is az Adriai-tenger partján. A város fallal körbe vett középkori óvárosa elképesztő hangulatot áraszt, így rengetegen látogatják meg nyaranta. Az árfekvése és Magyarországtól való távolsága miatt, nekünk magyaroknak azonban egyáltalán nem kedvező, de mégis Dalmácia legnépszerűbb városáról beszélünk, ami egy abszolút bakancslistás célpont.

Fotó: Dubrovnik látképe /Wikimedia Commons/

Dubrovnik számomra mindig is azokhoz a városokhoz tartozott, amelyeket mihamarabb látni akartam szépsége és bája miatt. Kiváncsi voltam, hogy élőben is azt a képet mutatja a város, mint amit korábban megannyi képen láttam már. Nekem, mint nagy horvátországi utazónak, így hát különösen is fontos volt Dubrovnikot felfedezni és mielőbb saját szememmel is meggyőződni a páratlan szépségéről. Erre az útra azonban már közel tíz éve, 2013-ban került sor, amikor is a két órás autóútnyira lévő Gradac volt a nyári horvátországi nyaralás központja. Innen pedig már szinte kötelező program volt meglátogatni Dalmácia egyik legszebb városát.

Dubrovnik pár mondatban 

Dubrovnik városát szerintem nem sok embernek kell bemutatnom, amit elsősorban hírnevének köszönhet. Az Adria gyöngyének is nevezett városba, ugyanis a világ minden tájáról érkeznek turisták, így ezzel Horvátország egyik leglátogatottabb települése. Az egykoron fontos kereskedelmi központként működő Dubrovnik tökéletesen megőrizte épületeit, így a magyarul Raguza névre hallgató várost, legalább egyszer érdemes alaposabban is szemügyre venni.  Horvátország legdélebbi régiójában található, amelynek óvárosa már 1979-től az UNESCO világörökség része. Kiváló klímája, magas várfalai és a türkizkék színű tenger, egyszerűen varázslatossá teszi a világon is egyedülálló települést. Dubrovnik azonban nem csak a turistákat vonzza magába, hanem a filmstúdiók is szívesen dolgoznak itt a horvátok legnépszerűbb városában. Rengeteg filmet forgattak a vár falain belül, amik közül a Trónok harca sorozatot mindenképp kiemelném. A sok jó mögött viszont van egy kis rossz is, hogy az egyik legdrágább hely az országban, így nem biztos hogy a legkedvezőbb, ha Dubrovnikban szállunk meg a nyári szünidő alatt. Kirándulásra azonban egyértelműen tökéletes helyszín és ha a pénztárcánk megengedi, akár itt is kereshetünk egy szuper szállást a nyári vakációra.

Dubrovnik látnivalói 

Dubrovnik látnivalói szinte mind az óváros falain belül tömörülnek össze, így egyszerűnek tűnik a városnézés. Az első és legfontosabb mindjárt az óvárost körbe vevő várfalak. Ezek ugyanis masszív, erős és magas falak, amelyek teljesen körbeveszik az óvárost. Érdemes jegyet váltani és felsétálni a tetejére, ahonnan nemcsak a középkori óváros, de a tenger és az egész környék is jól belátható. A szögletes városfalak között megfigyelhetünk gömbölyded, kerek formákat is, amelyek mind-mind külön erődök a falak egyes sarkain. Ilyen például a kikötő mellett lévő Szent János erőd, vagy az óváros túlsó oldalán, a főkapunál lévő Minceta erőd és a Bokar erőd.

Fotó: Bokar erőd /Mihály Gábor/

A masszív falakat elhagyva városnéző sétánk során azonban folytatódik tovább a tömör történelem. A macskaköves utcák és középkori kőházak bárcsak mesélni tudnának. A látvány elképesztő és egyszerűen magába szippant minket a város. A főutcán végigsétálva, ami a Placa névre hallgat, de hívják másképpen  Stradun-nak is, elérkezünk a Főtér-re, ahol több műemléket is megcsodálhatunk.

Fotó: Dubrovnik főutcája /Mihály Gábor/

Itt található a barokk Szent Balázs templom és az előtte magasodó Orlando oszlop, ami a város függetlenségének jelképe. Vele szemben a reneszánsz Sponza Palota tekinthető meg, ami túlélte a nagy 1667-es földrengést. Továbbá itt találjuk még a Rektori palota-t és Dubrovnik katedrálisa-t, amely a XVIII. században épült barokk stílusban.

Fotó: Szent Balázs templom /Mihály Gábor/

Városnéző utunk során továbbá megtekinthetjük  a főkapu mellett lévő Ferences kolostor-t is, valamint a szemközti Onofrio kút-at. Dubrovnikban pedig Domonkos kolostor is találunk, amely az Adria egyik legnagyobb gótikus épülete.

Fotó: Főkapu, bejárat az óvárosba /Mihály Gábor/

Ezeken kívül az óváros mellett érdemes még fel keresni a szomszédos Lovrijenac erőd-öt, amely egy közel negyven méter magas sziklaszirtre épült és a város fölé magasodó kilatópontot, a Srdhegy csúcsán. Ide könnyedén feljuthatunk a városból induló kabinos felvonóval, ahonnan elképesztő kilátás nyílik nem csak a városra, de az Adriai-tengerre és a környékre is egyaránt.

Fotó: felvonó a Srd-hegyre /Wikimedia Commons/

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük