Olaszország
Milánó egy nap alatt… (utazás, látnivalók, érdekességek) / Olaszország

Milánó egy nap alatt… (utazás, látnivalók, érdekességek) / Olaszország

Milánó a divat fővárosa, amit akár egy nap alatt is bejárhatunk, természetesen ha ügyesek vagyunk. Naponta több repülőjárat is indul a modern olasz városba, így egy korai járattal érkezve és az esti órákba haza repülve könnyedén felfedezhetjük a legszebb látványosságokat Olaszország második legnépesebb településén. A Milánói dóm, Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című festménye és a luxus üzletek mind-mind rád várnak!

Fotó: Galleria Vittorio Emanuele II. /Mihály Gábor/

Milánóról pár szóban

Milánó, Róma után Olaszország második legnépesebb városa, valamint Lombardia régió székhelye. A divat fővárosának is emlegetik, ahol a híres divatmárkák egytől-egyig mind megtalálhatóak. Ezenkívül a város nagyon fontos ipari központ is, ezért az ország északi részének meghatározó települése. Rómával ellentétben Milánó jóval modernebb város, viszont azért itt is található számos érdekesség és látnivaló.

Fotó: Milánó modern felhőkarcolói /Mihály Gábor/

Érdemes egy teljes napot rászánni Milánóra és bejárni ezeket a látványosságokat, amit a diszkont légitársaságoknak köszönhetően olcsón meg is tehetünk. Egy kora reggeli repülőjáratra foglalva egy egész napos városnézés után, végül Milánót magunk mögött tudva este fáradtan, de boldogan térhetünk haza.

Reptéri transzfer – Mivel juthatunk be a városba?

Milánóban Rómához hasonlóan a belvárostól messze található a repülőtér, így muszáj igénybe venni valamilyen tömegközlekedési eszközt a városba való bejutáshoz. Három reptér található Milánó közelében, amelyek közül mi a legnagyobbikra, az úgynevezett Malpensa reptérre érkeztünk meg. Most pedig nézzük meg, melyik reptérről, mivel tudunk beutazni Milánó központjába.

Fotó: Laudamotion repülőgép a Malpensa reptéren /Mihály Gábor/

Milánó – Malpensa repülőtér (MXP)

A Malpensa, Milánó legnagyobb reptere, amely 50 kilométerre északnyugatra található a várostól. A Wizzair gépei rendszerint ide érkeznek mind Budapestről és Bécsből is egyaránt, valamint az osztrák fővárosból a Ryanair légitársaság egyes gépei (Laudamotion is!) is itt szállnak le. A reptérről busszal és vonattal is beutazhatunk a központba. A Terravision buszai nekünk már Rómában is beváltak, így Milánóban is velük utaztunk. Az óránként induló buszok menetideje 50 perc és a retúrjegy 16 €-ba kerül, amit már akár online is lefoglalhatunk. A végállomás a központi pályaudvar, ahonnan könnyedén elérhetjük bármely pontját Milánónak. Terravision jegyek itt találhatóak!

Fotó: Terravision busz /Mihály Gábor/

A Terravision onlinejegy egy QR kódot tartalmazz, amivel egyszerűen utazhatunk. Nem kell kinyomtatni, elég telefonon megmutatni és ezzel elsőbbséget élvezzünk a helyben vásárolt jegyekkel szemben!

Ezenkívül találunk még további busztársaságokat is, mint például a Malpensa Bus Express, amire úgyszintén 16 € a retúrjegy. Milánóba továbbá vonattal is utazhatunk a Malpensa reptérről. A Malpensa Express vonat úgyszintén 50 percet vesz igénybe, de a retúrjegy drágább, mivel 20 €-ba kerül. Malpensa Express jegyek itt találhatóak!

Bergamo – Orio al Serio repülőtér (BGY)

A másik népszerű reptér milánói utazásunk során a bergamoi Orio al Serio reptér, amely a Malpensaval ellentétes irányba északkeletre fekszik a várostól. Ez úgyszintén 50 kilométerre van Milánótól és ide a Ryanair repülőjáratok érkeznek, mind Budapestről és Bécsből is egyaránt. Innen a Terravision vagy az Autostradale buszaival lehetséges az utazás Milánóba. A jegyeket online is megvásárolhatjuk, ami úgyszintén 16 €-ba kerül oda-vissza. Terravision jegyek itt találhatóak!

Milánó – Linate repülőtér (LIN)

Végül pedig Milánó ,,belső reptere” a Linate következik, amely mindössze hét kilométerre található délkeletre a központtól. A Linate reptérre elsősorban belföldi járatok érkeznek, valamint további más európai városokból, de Bécsből és Budapestről egyenes járat ide nincs! A beutazás itt a legkönnyebb, mivel a helyijáratos 73-as busszal fél óra alatt juthatunk be Milánó központjába, a Doumo buszmegállóig, ami két saroknyira van a híres Milánói dóm-tól. Jegyár: 2 €.

Milánó közlekedése 

Milánó tömegközlekedése metróból, villamosból, trolibuszból és buszból áll. A metróvonalak jól behálózzák a várost, így ezzel a legkönnyebb és leggyorsabb eljutni a város számos helyszínére.

Fotó: Milánó metróhálózata /Mihály Gábor/

A négy metróvonal mellett több elővárosi vonat is közlekedik, amivel a külvárosokba juthatunk el könnyedén. Itt figyelni kell a jegyvásárlásnál, mivel ezek az első három zónán kívül esnek, így más típusú jegyek szükségesek.

Fotó: nosztalgia villamos /Mihály Gábor/

A villamos vonalak között találunk régi nosztalgikus villamosokat is, mint például az 1-es vagy 5-ös számú. A tömegközlekedési eszközökre a menetjegy 2 €-ba kerül, amit a metrómegállókban lévő automatákból tudunk megvásárolni. A menetjegy az érvényesítéstől számított 90 percig használható és ezalatt korlátlan átszállásra jogosít fel.

Figyelem! A jegyeket minden átszállás előtt érvényesíteni kell!

Fotó: Milánói metró /Mihály Gábor/

További jegyek:

10 darabos gyűjtőjegy 18 € (kizárólag egy ember használhatja és egy jegy 90 percig érvényes többszöri átszállással is!)

24 órás jegy 7 € (az első érvényesítés után 24 óráig érvényes!)

72 órás jegy 12€ (az első érvényesítés után 72 óráig érvényes!)

Fontos! A tíz év alatti gyermekek ingyen utazhatnak! Nekik nem kell menetjegyet, bérletet vásárolni!

Milánó látnivalói egy nap alatt 

Induljon a városnézés!
A legtöbb esetben, ha tömegközlekedéssel utazunk a reptérről a belvárosba, ez legyen busz vagy vonat, a központi pályaudvarra érkezünk meg. Innen indul a milánói kaland, azaz a divat fővárosának felfedezése. Itt már egyből gyorsan reggelizhetünk is a Mercato Centrale Milano-ban, ami egy a vasútállomásnál lévő piac.

Fotó: Mercato Centrale Milano /Mihály Gábor/

A hasunkat megtöltve egy rövid séta után Milánó modern városrészében, a felhőkarcolók között találjuk magunkat. Óriási épületek, elképesztő látvány és a Bosco Verticale névre hallgató épület, ahol a teraszokon beültetett fákban csodálkozhatunk. Itt garantáltan tátva fog maradni a szánk! A több mint 700 darab fával díszített két darab épület a természet és a modern építészet egyvelege. Egyszerűen lenyűgöző!

Fotó: Bosco Verticale /Mihály Gábor/

Tovább sétálva a közelben még számos érdekes épületet vehettünk szemügyre, mint például a Piazza Gae Aulenti-n található kör alakú épületet. A modern épületegyüttes között sétálva, akár olyan érzésünk is lehet, mintha az Egyesült Államok egyik nagyvárosában lennénk.

Fotó: Piazza Gae Aulenti /Mihály Gábor/

Innen választhatunk, hogy tovább haladunk a Corso Como sétálóutcán a központ felé, vagy megtekintjük az AC Milan és az Inter labdarúgó csapat stadionját, a San Siro-t. A híres és monumentális stadionhoz metró szükséges, ami csupán száz méterre található. A Garibaldi FS megállóból az 5-ös, lila színnel jelölt metróval egészen a végállomásig kell utazni. A San Siro Stadio végállomáson pedig közvetlen a stadion parkolójában jövünk fel a föld alól. A csapatok múzeuma és a stadionja is látogatható, amelynek ára 30 €-ba kerül. Figyelem! Meccsnapon nem tekinthető meg a stadion.

Fotók: San Siro Stadio /Mihály Gábor/

A stadiont kipipálva az 5-ös metróval akár  visszautazhatunk és folytathatjuk a sétálóutcával a városnézést. A Corso Como-n végigsétálva éttermeket, kávézókat és butikokat találunk, valamint a Porta Garibaldi-t is megtekinthetjük. Innen kezdve a Corso Garibaldi sétálóutca kezdődik. Pár sarok megtétele után azonban érdemes letérni balra az egyik utcába, mivel Milánó egyik legszebb parkja a következő látnivaló.

A Parco Sempione több okból is érdekes helyszín. Az egyik, hogy tele van látnivalóval, míg a másik, hogy az eddig megtett út után, itt egy kicsit feltöltődhetünk a nyugalmat árasztó városi parkban. Látnivalókból, ahogy pár sorral feljebb már írtam egyáltalán nem szenved hiányt! Megnézhetjük a park északi részén az 1807-ben, Napóleon által építettet diadalívet, az Arco della Pace-t.

Fotó: Arco della Pace /Mihály Gábor/

Továbbá felmehetünk a Torre Branca toronyba, ahonnan látható Milánó teljes belvárosa. Az acéltorony tetejére egy lift visz fel 6 €-ért cserébe, viszont mindenképp foglaljunk előre helyet. Mellette találjuk a Triennale de Milano múzeumot, valamint a park túlsó felében lévő városi Aquariumot, ahova 5 € a belépő.

Fotó: Torre Branca /Mihály Gábor/

Végül a park legnagyobb attrakciója a milánói hercegek korábbi rezidenciája a Castello Sforzesco következik. A XV. században épült vár ingyenesen körbejárható, viszont a múzeum bejárásához 5 €-t kérnek el.

Fotó: Castello Sforzesco /Mihály Gábor/
Fotó: Castello Sforzesco /Mihály Gábor/

A park után irány egy kicsit művelődni, méghozzá a közelben található Santa Maria delle Grazie templomba, ahol Leonardo da Vinci híres festményét Az utolsó vacsora című művét tekinthetjük meg. A belépés kizárólag online, előre lefoglalt jeggyel lehetséges. Az ára 15 €. Figyelem! Hetekkel előre betelnek a helyek, így jóval az utazás előtt foglaljunk jegyet, ha látni szeretnénk a világhírű festményt!

Fotó: Leonardo da Vinci – Az utolsó vacsora /Wikimedia Commons/

A művészetek után pedig következzen Milánó ékköve, a város igazi jelképe a Milánói Dóm. Érdemes az ide vezető utat a Via Dante-n megtenni, mivel csodálatos látvány ahogy a házak közül előbújik a dóm. Egyszerűen lenyűgöző a közel 600 éven át épült templom, amely nem mellesleg Európa harmadik legnagyobb temploma. A belépő 5 €, míg a tetejére 15, illetve 20 € a jegy ára. Ez attól függ lifttel, vagy gyalog tesszük meg az utat.

Fotó: Milánói dóm /Mihály Gábor/

A dóm környékén még érdemes alaposabban is körbenézni, mivel az egyik oldalt a Milánói királypalota, míg a másik oldalt az elegáns, luxus üzleteket felsorakoztató, üveg tetős Galleria Vittorio Emanuele II. található.

Fotó: Galleria Vittorio Emanuele II. bejárata /Mihály Gábor/

Amint kigyönyörködtük magunkat a Dóm téren következhet a Piazza della Scala-n lévő világhírű operaház a Teatro alla Scala. A múzeum és az előadóterem, próba és előadás kivételével látogatható. Belépő 12 €.

Végül az opera után ismét két lehetőség közül választhatunk: Elindulunk az épület mellett elhaladó Via Giuseppe Verdi-n és a Via Brera-n keresztül a világhírű Brera Képtár-ig. A belépő 15 €. A másik lehetőség pedig az 1-es számú villamos, ami egy régi, nosztalgikus villamos kocsiból álló vonal. Ezt keresztezi a Via Montenapoleone előkelő utcája, ahol szinte a világ összes luxus márkájának üzlete megtalálható.

Fotó: tengergyümölcse spagetti Milánóból /Mihály Gábor/

További látnivalók Milánóban 

 

Basilica di Sant’Ambrogio

Ambrosiana könyvtár és képtár

Leonardo da Vinci múzeum

Naviglio csatorna 

Alfa Rómeó múzeum 


Végül egy jó tanács 

A teljes út, egészében az összes látnivalóval nem teljesíthető egy nap alatt! Erre vigyázzunk és számoljuk ezzel! Egyes helyszínek akár egy órát is igénybe vesznek, valamint legalább egy éttermi étkezéssel is számolhatunk, ami úgyszintén körülbelül egy óra. (A stadion és a képtár például egyenként több, mint egy-egy órát vesz igénybe.)

Mindenkinek a saját maga ízlése és igénye szerint kell választani, hogy mit szeretne ezekből megnézni! Vigyázzunk! Nehogy csak egy nagy futás legyen Milánó, mivel annál azért mindenképp többet érdemel ez a modern város!

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

4 thoughts on “Milánó egy nap alatt… (utazás, látnivalók, érdekességek) / Olaszország

    • Author gravatar

      Kedves Gábor!
      Segítségedet kérem, a transfer buszra az online jegyet mennyi idővel előbb vetted meg?
      Konkrét időpontban induló buszra kell megvenni a jegyet? Mi történik akkor, ha késik a gép és lemaradunk a transzfer járatról?
      Köszönöm válaszod
      Gabriella

      • Author gravatar

        Kedves Gabriella!
        Egy-két héttel előtte vettük meg a jegyeket és igen, időpont szerint kell foglalni! Mi hagytunk rá fél óra pluszt, így nem késtük le. Szerintem ilyenkor a következő járattal lehet menni, persze ha nincs előre lefoglalt annyi ember, hogy megteljen a busz. Ezt mondjuk kizártnak gondolom!

    • Author gravatar

      Szia. Van-e lehetőség helyben magyar idegenvezetőt vagy olyan személyt találni aki segíteni tud.

      • Author gravatar

        Kedves Vilma!
        Sajnos nem ismerek magyar idegenvezetőt Milánóban, de esetleg utána lehet kérdezni valamelyik olasz facebookos csoportban, hátha valaki ismer ilyen személyt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük