Ausztria
Sparber hegymászás 1.502m, Ausztria(Salzkammergut)

Sparber hegymászás 1.502m, Ausztria(Salzkammergut)

Az izgalmas erdei úton kezdődő hegymászás a csodálatos Wolfgangsee partjáról, egészen a sziklás Sparber csúcsáig vezet fel. Eleinte könnyed és laza kirándulásnak ígérkezik, azonban a végén az ,,A” kategóriás via ferrata-val fejeződik be, ahol több létrán és fémkábelekkel kísért sziklafalon lehet felmászni a hegycsúcsra. Ez egy abszolút erőt igénylő kirándulás, de nem csak haladó túrázoknak ajánlott!

Fotó: Wolfgangsee látképe /Mihály Gábor/

A hegyi túra kiindulópontja a Wolfgangsee déli csücskében lévő Strobl városa, ahol korábban már megfordultunk a tó felfedezésének alkalmából. Erről a kalandról írt blogomat és videómat itt találjátok: Wolfgangsee látnivalói

A Wolfgangsee környéke gyönyörű vidék, rengeteg látnivalóval és magas hegycsúcsokkal, ahonnan fentről még jobban szemügyre vehetjük a vidéket. Sankt Gilgenből érkezve már messziről kiszúrható a Sparber sziklás, jellegzetes kettős csúcsa. A főútról jobbra lekanyarodva a gyönyörű Postalm panorámaút felé kell haladni, azonban a bejárata előtt, jobbra felfelé a Gasthof Kleefeld a pontos kiindulópont. Ez egy nagy panzió étteremmel, ahol kecskéket, szarvasokat, dámvadakat is megtekinthetünk. Itt ingyenes leparkolhatunk és kezdetét veheti a hegymászás.

Fotó: Gasthof Kleefeld /Mihály Gábor/
Fotó: Kecskék a vadasparkban és háttérben a havas csúcsok /Mihály Gábor/

A túra egy széles erdei úton halad felfelé, ahol a vadrezervátum lakói végig megfigyelhetőek. Lassan emelkedik és igazán élvezhető, könnyed erdei sétának ígérkezik eleinte. A széles utat azonban 20 perc séta után egy ösvény váltja fel, ahol egy erdei patak mentén, meredeken haladva érjük el az első állomásunkat.

Fotó: Út az erdei ösvényen a patak mentén /Sajtos Anita/

Ezt körülbelül egy óra séta és másfél-két kilométer után közelítjük meg. A Dürntalalm (977m) egy hegyi legelő, ahova az erdei patak mentén egy ösvényen jutunk fel. Itt már jóval meredekebb az út, viszont egyből elénk tárul a Sparber 1502 méteres csúcsa.

Fotó: Dürntalalm /Mihály Gábor/
Fotó: Út a hegyi legelőn /Sajtos Anita/

A Dürntalalm-ot elhagyva ismét erdei ösvényen kell haladni, ahol a Sparber függőleges sziklafala mellett megy az út. Nekünk áprilisban itt még, néhol 10-20 centis hórétegen kellett felküzdeni magunkat. Bár itt már jóval ezer méteres tengerszintfeletti magasságon meneteltünk a csúcs felé.

Fotó: Rövidnadrágban és pólóban a hóban – út a csúcsfelé /Sajtos Anita/

A meredek sziklafal miatt az út a csúcsot megkerülve folytatódott tovább, ahol már gyönyörű kilátás fogadott minket. A Wolfgangsee zöldes-kék színe teljesen elkápráztatott és erőt adott a maradék útra. Természetesen továbbra is csakis felfelé vezetett az ösvény, amit a frissen festett piros-fehér mintás turistajelzéseknek hála, könnyen lehetett követni.

Fotó: Út a Sparber ösvényen /Mihály Gábor/

Két órás menetelés után végül közel a cél, de a neheze még hátra van. Korábban már említettem a jellegzetes két csúcsot, amit itt most meg is tapasztalhatunk. Először két rövid létrából álló rész következik, amivel a Sparber kisebbik csúcsán érezhetjük magunkat. Utána viszont egy meredek, sziklás lejtmenet következik, ahol már drótkábel segít a biztonságos haladásban. Nagyon óvatosan kell mászni, mivel a gyökerek és a sziklák nedves időben rettentően csúsznak és balra mély szakadék tátong.

Fotó: meredek lejtő a két csúcs között /Mihály Gábor/
Fotó: létra a két csúcs közötti részen /Mihály Gábor/

Ezután következik a Sparber főcsúcsa, ahova először egy függőleges két méteres létra vezet. Ezt leküzdve ismét vasaltúton, drótkötelekbe kapaszkodva mászunk a sziklán a törpefenyők között. Ismételten óvatosan kell haladni, mivel egy rossz lépés és könnyen megtörténhet a baj. Egy-két perc után elérkezünk az utolsó akadályhoz, amit megmászva egyből a csúcson találjuk magunkat. Ez egy 15-20 méter hosszú (nem teljesen függőleges) létra, ami a végső akadályt jelképezi a Sparber 1502 méteres csúcsáig.

Fotó: 15-20 méter hosszú létra közvetlen a csúcs előtt /Mihály Gábor/

Végül felérve büszkén nézhetünk körbe, mivel a két és fél órás hegymászás egy hatalmas és egyben veszélyes kaland is volt. Az út végén ,,A” jelzésű via ferrata-n, klettersteig-en vezet az út, ami roppant veszélyes lehet nedves és száraz időben is. Ezért mindenki legyen ott fejben és nyugodtan, megfontoltan, lassan haladva másszon fel a csúcsig.

Fotó: Utolsó méterek /Mihály Gábor/
Fotó: Sparber 1.502m /Sajtos Anita/
Fotó: Kilátás a csúcsról a Wolfgangsee-re és Schafberg-re /Mihály Gábor/

Fentről a Wolfgangsee mellett az egyből mögötte magasodó Schafberg(1782m), a Postalm hegyei és a Dachstein kétezres csúcsai is gyönyörűen kirajzolódnak. Lélegzetelállító látvány!

Fotó: Hegycsúcsok a déli irányba /Mihály Gábor/

Túra adatai:
Kiindulásipont: Gasthof Kleefeld (680m) 
Érkezési pont: Sparber  (1502m)                           Szintemelkedés: 868m 
Táv (fel és le): 8km
Idő: 4 óra

Fotó: A túra útvonala… /Bergfex Touren/

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük