Horvátország
Pag-sziget strandjai, látnivalók, érdekességek / Horvátország

Pag-sziget strandjai, látnivalók, érdekességek / Horvátország

A Pag-szigetet elnézve, akár mintha csak a Holdon lennénk. A táj kopár, hegyvidékes és poros, ezért egyedülálló földrajzi adottságokkal rendelkezik. Ez Horvátország leghosszabb szigete, ahol ugyanúgy megtaláljuk a nyugodt, csendes, eldugott helyeket (Metajna, Lun), mint a nyüzsgő, bulizós partszakaszokat is, ami egész nyáron tömve van fiatalokkal (Zrce Beach). Strandjai lélegzetelállítóak, így tökéletes választás lehet a nyári vakáció eltöltésére.

Fotó: holdbéli táj a Pag szigeten /Wikimedia Commons/

A Pag sokkal másabb vidék, mint a többi horvát sziget. Kopár és holdbéli táj jellemzi, ami engem is teljesen elvarázsolt, így hát ez volt, ami a leginkább a szigetre vonzott. Kiváncsi voltam, milyen ez a táj, mivel korábban nem jártam még hasonló helyen. Ezért határoztam el magam 2011-ben, hogy saját szemmel is látni akarom és be akarom járni ezt különleges helyet.

Pag-sziget

A Pag sziget Horvátország leghosszabb és mérete szerint az ötödik legnagyobb szigete. A 285 négyzetméteres területen mindössze 24 település található, ahol körülbelül nyolc-kilencezer ember éli mindennapjait, leginkább turizmusból. Ezenkívül a sziget híres a csipkéjéről, a sajtkészítéséről, az olívatermesztéséről és a só kitermeléséről is. A Pag közismert hűvös szele pedig az úgynevezett bóra, ami a sziget kopárságáért felelős.

Fotó: a szigetre vezető híd /Wikimedia Commons/

A Pag-szigetre Magyarországról könnyen és viszonylag gyorsan juthatunk el. Letenyétől Zágrábig az A4-es autópályán, majd a horvát fővárostól az A1-es autópályán, a Posedarje lehajtóig kell utaznunk. Innen a 106-os főúton érjük el a sziget déli oldalán található hidat (Paški most), ami ingyenes használható. A szigetre az északi oldalon komppal is van lehetőség átjutni, ami jóval költségesebb és egyáltalán nem gyorsabb megoldás, mint a déli oldalon lévő híd.

Pag (város)

A sziget fővárosa és egyben legnépesebb települése, az úgyszintén Pag nevet viselő Pag város, ami a sziget közepén helyezkedik el. A hangulatos utcái és a középkori kőépületei között érdemes egy nagy sétát tenni, ahol a helyi csipkével közelebbről is megismerkedhetünk. A város partmenti sétányán pedig számos étterem közül választva, tökéletes tengeri ételeket fogyaszthatunk el.

Fotó: Pag város /Wikimedia Commons/

Novalja (Zrce Beach)

Novalja a másik legnagyobb város és az egyik legkeresettebb település is a szigeten. Hosszú tengerparti sétánya esténként megtelik emberekkel, napközben pedig a fiatalok kedvenc strandja, a Zrce Beach van dugig strandolókkal. Ez a strand egy igazi bulihely, amit az Adria Ibizájaként is emlegetnek. Számos diszkó és szórakozási lehetőség várja itt a bulizni vágyó fiatalokat.

Fotó: Zrce Beach /Wikimedia Commons/

Metajna

Metajna egy csendes,nyugodt kis falu a sziget egyik csücskében. Kiváló strandja a kedvelt Rucica Beach, amely lenyűgöző kopár hegyeivel és kristálytiszta vizével vonzza ide a strandolni vágyókat. Egy kis túra után még további elhagyatott öblöket is felfedezhetünk itt, ahol másoktól elszigetelve, magányosan élvezhetjük a lélegzetelállító tájat.

Fotó: Rucica Beach, Metajna /Wikimedia Commons/

Lun

Lun a sziget északi csücskében található kis halászfalu. A sziget többi részével ellentétben itt zöldellő olajfaligeteket fedezhetünk fel, ahol akár ezer éves olajfákat is szemügyre vehetünk. A  településről a szomszédos Rab-sziget is megtekinthető.

Fotó: Lun /Wikimedia Commons/

Mandre

Mandre a sziget nyugati oldalán lévő hangulatos kis település, ahol kristálytiszta vizű, aprókavicsos strandokat találunk.

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

 

4 thoughts on “Pag-sziget strandjai, látnivalók, érdekességek / Horvátország

    • Author gravatar

      Csak annyit tennék hozzá,hogy valóban csodálatos hely ez a kis sziget! szívem csücske!és csodás városok,kis faluk amiket bemutattál de van egy kis falu Vlasici ahova hosszú évek óta vissza járunk!csodás kis strand,nyugodt ,csendes,családias kis vendéglővel!igazi pihenős!!

    • Author gravatar

      Mi is sokat járunk Pagra. Stara Novalja a cél. Nekem nagyon tetszik hiszen a merüléseim során alulnézetben is megláttam azt amit mások fölülnézetben látnak. Lunhoz vezető uton jobboldalon van egy kis kápolna nagyon szép. A faluban egy pici kikötő és ball oldalon a fagyizó és tovább van a terasz is közvetlenül a parton ahonnna látni a turista hajókat kikötni valamint finomakat enni. Tovább ball oldalon a mély viz ahol usukálni lehet és a pici világitótorony is ott van. A kikötőtől jobbra rengeteg apartman várja a turistákat. És lelehet ülni a pálmafák alá pár kép erejéig. Nekem még Novalja is szép meg Stara Novalja is Novaljai kikötőt akkor épitették át igy a sétányon csak végigmentünk. Hangulatos volt. Stara Novalján meg a bázistól egésen a csücsökig van látnivaló és ott FKK. és rendes strand is van. A kikötőben meg a vihar elől menekülő hajók kötnek ki a védelemért. Szóval izgi.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük