Magyarország
Kirándulás a Szalajka-völgyben (utazás, látnivalók, érdekességek) / Szilvásvárad, Magyarország

Kirándulás a Szalajka-völgyben (utazás, látnivalók, érdekességek) / Szilvásvárad, Magyarország

Magyarország egyik legkedveltebb kirándulóhelye a Bükk-hegységben lévő Szalajka-völgy. Itt minden megtalálható, ami egy jó kiránduláshoz és kikapcsolódáshoz szükséges. A Szilvásváradi erdei kisvasút, a Fátyol-vízesés, az Istállóskői-barlang,
a Szalajka- és a Szikla forrás vagy a Pisztrángos tavak mind felejthetetlen élményt kínálnak.

Fotó: Szalajka Fátyol-vízesés /Mihály Gábor/

Szilvásvárad

Szilvásvárad, Heves megyében a Bükk-hegység északnyugati lábánál elterülő község. Lillafüred mellett a másik leglátogatottabb hely a Bükkben. A települést mindössze másfél ezren lakják és nevét a szláv földvárakról kapta. Egerből félórás autóútnyira találjuk, közvetlenül  Bélapátfalva után. A Szilvásváradra érkezők közül legtöbben a Szalajka-völgyet látogatják meg, ahol a sok látnivaló mellett számos programmal üthetjük el az időt. Ezenkívül a falu híres még a lipicai méneséről, a pisztrángos tavairól és a klasszicista stílusú körtemplomáról is.

Szalajka-völgy

A Szilvásváradhoz tartozó Szalajka-völgy Magyarország és a Bükk egyik legkedveltebb kirándulóhelye. A völgy természeti szépségei és páratlan látnivalói lenyűgözik a kirándulni vágyó turistákat. A Szalajka-völgyet bejárhatjuk akár gyalogosan vagy kerékpárral, de az erdei kisvasúttal is. A völgy bejáratánál a fizetős parkolóban autónkat hátra hagyva, találunk itt szuvenír boltokat és büféket is. A kerékpárbérlés mellett pedig még, akár bobozhatunk is. Persze, ha bátrak vagyunk!

Fotó: Szalajka-völgye térkép /Mihály Gábor/

Szilvásváradi erdei kisvasút

Az erdei kisvasút a Szalajka-völgy bejáratánál található Fatelep állomásról indul és végül a Gloriette-tisztás végállomásnál áll meg. Az útvonal hossza körülbelül öt kilométer, amit negyed óra alatt tesz meg a kisvonat.

Fotó: erdei kisvasút /Mihály Gábor/

A jegyeket a pénztárnál vehetjük meg. Elfogadnak készpénzt, bankkártyát és szép kártyát is egyaránt. Egy útra szóló jegy 1.500 forintba kerül egy főre, gyerekeknek pedig 700 forintot kell fizetni a kalandért cserébe.

Fotó: vonatozás az erdőben /Mihály Gábor/

Fátyol-vízesés

A Szalajka-völgy legkedveltebb helye a Glorietta-tisztástól visszafelé található Fátyol-vízesés. A környék legtöbbet fotózott helye ez, amit a kis hídról nagyon jól megtekinthetünk. A csodás vízesés minden évszakban vonzza a természetkedvelőket, ami egyáltalán nem is csoda. A lélegzetelállító jelenség, nem csak a völgyben, de Magyarországon is páratlan.

Fotó: Fátyol-vízesés /Mihály Gábor/
Fotó: Fátyol-vízesés /Mihály Gábor/

Istállóskői-barlang

A Bükk-hegység leggazdagabb régészeti lelőhelye az Istállóskői-barlang, melyet a Bükk második legmagasabb csúcsának(Istallóskő 959m) lábánál találunk meg. A kisvasút végállomásától 20 percre és körülbelül 800 méterre lelünk rá a hatalmas háromszög alakú bejáratra. A barlangban mindössze egy termet találunk, melynek hossza 57 méter, magassága pedig 16 méter. Az őskori leletek között megtalálható volt a rénszarvas, a gyapjas mamut, az ősbölény, de a barlangi oroszlán és medve mellett találtak itt kőszáli kecske maradványait is.

Pisztrángos tavak

Szilvásvárad híres, őshonos halfajtájáról is a sebes pisztrángról. A völgyben való sétánk során többször összefuthatunk különböző méretű tavakkal, melyben a szilvásváradi pisztráng tenyésztése folyik. Emelett nem ritka a frissen sült pisztráng tábla sem. Ha szeretitek a halat és megéheznétek mindenképpen próbáljátok ki!

Fotó: Pisztrángos tavak /Mihály Gábor/
Fotó: Pisztrángos büfé /Mihály Gábor/

Szikla- és Szalajka-forrás 

A Szalajka-forrás Szilvásvárad fő vízellátója, mely a Szalajka-patakot táplálja. A kivasút végállomása és az Istallóskői-barlang között nézhetjük meg.

A Szikla-forrás egy különleges és egyben gyönyörű jelenség, ahogy a sziklából egy barlangjáraton keresztül tör fel a kristálytiszta forrás víz.
A Fátyol-vízeséstől visszafelé találunk rá az út jobb oldalán.

Fotó: Szikla-forrás /Mihály Gábor/

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük