Montenegró
Montenegró legszebb helyei és látnivalói

Montenegró legszebb helyei és látnivalói

Montenegró egy fél Dunántúl nagyságú ország a Balkánon, mely tele van szebbnél-szebb látnivalókkal. A fekete hegyek országa így hát, egy igazi főnyeremény, amit érdemes közelebbről is megismerni. A magas hegyek, a gyönyörű tengerpartok, a varázslatos öblök, a hangulatos történelmi kisvárosok, illetve a tömérdek természeti és kulturális látnivalók teszik egyszerre lenyűgözővé.

Fotó: Jaz Beach, Budva /Mihály Gábor/

Kotor

Kotor és a Kotori-öböl kétségkívül Montenegró legszebb és leglátogatottabb helye. A magas hegyekkel és várfallal körbevett település egy igazi hangulatos történelmi látnivaló. A szűk sikátorokkal tarkított reneszánsz épületek még a velencei időkből maradtak ránk. Az óváros egyik jelképe a XII. századból származó Szent Trifun székesegyház. A 260 méter magasban álló Szent János erődítményből pedig eszméletlen a kilátás, ezért ezt kár lenne kihagyni.

Fotó: kilátás az erődítményből /Mihály Gábor/

Sveti Stefan

Sveti Stefan az egykori halászfalú az egyik legszebb tengerparti település Montenegróban. Szépsége miatt nagy sok képen visszaköszön, legyen szó újságcikkekről, videókról vagy képeslapokról. A gazdagok szigetének is nevezett Sveti Stefan, bár ma már csupán csak egy félsziget, melyen egy luxus szálloda apartmanjai találhatóak. Rengeteg híres ember megfordult már ezen a helyen, mint például Sofia Loren, Silvester Stalone vagy Claudia Shiffer.

Fotó: Sveti Stefan /Mihály Gábor/

Budva

Budva a montenegrói tengerpart központja, ahol éjszaka se áll meg az élet. A hosszú tengerpartjához, ezenkívül számos bár, étterem és klub is társul. A félszigeten fekvő óvárosa (Stari Grad) is nagyon hangulatos.

Fotó: Budva óvárosa /Mihály Gábor/

Tivat

A Kotori-öböl másik kedvelt helyszíne a környék egyik legrégebbi városa Tivat. A település híres az igényes és tiszta vizű strandjairól, valamint a Porto Montenegro nevű hajókikötőről, ahol egymás mellett sorakoznak a drágábbnál-drágább jachtok. A település határában található egy nemzetközi reptér is, így könnyedén megközelíthető.

Shkodrai-tó (Skadarsko jezero)

A Balkán-félsziget legnagyobb taván, Montenegró Albániával együtt osztozkodik. A 43 kilométer hosszú és 14 kilométer széles tó, Európa legnagyobb madár rezervátumának ad otthont, ahol akár pelikánokat is láthatunk. Szervezett hajótúrákkal könnyedén bejárhatjuk és akár meg is fürdőzhetünk e csodás mediterrán tóban.

Fotó: Skadarsko jezero /Mihály Gábor/

Durmitor Nemzeti Park

A Durmitor Nemzeti Park az ország északi részén a szerb és bosnyák határ mentén elterülő csodálatos vidék. Rengeteg erdő, magas hegyek és gyönyörű gleccsertavak díszítik e vidéket. A Crno jezero, vagyis magyarul fekete tó a leglátogatottabb ezek közül. Továbbá Európa leghosszabb, és világon is második legnagyobb kanyonját is megtekinthetjük itt. A Tara-kanyon a túrázók paradicsoma, ahol a kanyonon átívelő Tara-híd egyszerűen lenyűgöző.

Fotó: Tara híd /Mihály Gábor/

Lovcen Nemzeti Park

A Lovcen Nemzeti Park egy igazi hegyvidéki terület Kotor mellett, ahol a legmagasabbik csúcson még egy mauzóleumot is találunk. A híres költő és filozófus Petar Petrović-Njegoš sírhelye itt tekinthető meg, aki nem mellesleg Montenegró nagybecsben tartott embere volt. Az 1700 méteres csúcsról gyönyör kilátás nyílik mind Kotor városára, az öbölre és a környező hegyekre is.

Fotó: Lovcen /Wikimedia Commons/

Podgorica 

Podgorica Montenegró fővárosa, mely mindenképp megér egy rövid látogatást. A Szeged nagyságú város a montenegróiak harmadának ad otthont. A korábbi jugoszláv államfő nevét viselő város, Titograd névre is hallgatott korábban, mára viszont Podgorica néven látható a térképeken. A városközpont és az óvárosi rész is érdekes, melyből talán a központi ortodox templom a legnépszerűbb.

Fotó: Podgorica belvárosa /Mihály Gábor/

Ostrog kolostor

Az ország egyik legkülönlegesebb épülete a hatalmas sziklafalban kialakított Ostrog kolostor. A XVII. században épült kolostor a török támadások ellen nyújtott menedéket, manapság pedig az egyik legnépszerűbb zarándokhely, amit Podgorica és Niksic városa között találunk.

Fotó: Ostrog kolostor /Wikimedia Commons/

Velika plaža(Ulcinj)

Az albán határ mellett fekvő Ulcinj egy közkedvelt hely, főleg a 12 kilométer hosszú homokos tengerpartja miatt. A Velika Plaza névre hallgató part egy sekély, homokos tengerpart, ahol a családosok kiválóan strandolhatnak kisgyerekeikkel. Emellett szuper kempingeket is találunk a parton és a vízisport rajongóinak is kedvez a környék.

Fotó: Velika Plaza /Mihály Gábor/

Perast

Perast egy nyugodt kis település a Kotori-öbölben, mely akár vetekedhetne Kotor városával is az öböl legszebb helyének címéért. Ezenkívül a faluhoz két bájos sziget is tartozik. Az egyik a Sveti Dorde, vagyis Szent György sziget, ahol egy kolostort találunk. A második pedig egy mesterséges sziget, az úgynevezett  Gospa od Skrpjela(Szirti Madonna szigete). A szigetek a turisták kedvelt úticélpontjai, így rengetegen látogatják mind kettőt.

Fotó: Perast /Mihály Gábor/

Herceg Novi

A Kotori-öböl bejáratánál találjuk a horvát határhoz nagyon közel fekvő Herceg Novi-t. Az úgyszintén kedvelt város óvárosa és strandja vonzza a turistákat.

Biogradska Gora Nemzeti Park

A nemzeti park az ország legkisebbikje, de mégis nagyon kedvelt úticél. A gazdag növény- és állatvilága mellett, itt találjuk Európa utolsó őserdeinek egyikét, melyben több száz éves fákat is felfedezhetünk. A Tara és Lim folyók közötti részen fekvő park egyszerűen lenyűgözi az ide tévedő turistákat, mivel érintetlen vidékre lelünk itt.

Fotó: Biogradska Gora /Wikimedia Commons/

Cetinja

Az egykori főváros Cetinje a városlátogatók, a műemlék és a több száz éves épületek kedvelőinek kedvez leginkább. Az elegáns villák és múzeumok mellet, a Vlaska templom és a királyi palota a legnépszerűbb látnivalók.

Fotó: Cetinje /Pixabay/

Stari Bar

A tengerparttól és a ,,modern” Bar városától nem messze, a hegyekben találunk rá a romvárosra Stari Bar-ra(Öreg Bar). A középkori város romjai között visszarepülhetünk az időben.

Fotó: Stari Grad /Wikimedia Commons/

Petrovac

Petrovac a homokos tengerpartjáról és a település északi részén található erődről nevezetes. Kedvelt a pihenésre vágyó turisták között.

Fotó: Petrovac /Wikimedia Commons/

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük