Horvátország
Čakovec(Csáktornya) utazás, látnivalók, érdekességek / Horvát körút 6. nap

Čakovec(Csáktornya) utazás, látnivalók, érdekességek / Horvát körút 6. nap

Csáktornya (Čakovec) a horvátországi Muraköz megye székhelye. A Dráva és a Mura folyók ölelésében elterülő település legismertebb látnivalója a Zrínyi-vár, amelyet egy várárok és egy meghitt park is körbe vesz. A Zrínyiek városában továbbá a sétálóutca és egy-két történelmi épület is várja az ide ellátogató turistát.
A horvát körutunk legutolsó állomása Csáktornya városa volt, amely már nagyon közel fekszik az országhatárhoz. A korábban már meglátogatott Varasd szomszédságában található, de már a Dráva túlsó oldalán fekvő Csáktornyán, jó volt megtekinteni a Zrínyiek várát és kicsit sétálni az aprócska belvárosban.

Csáktornyáról röviden 

Csáktornya, horvátul Čakovec, a Dráva és a Mura folyók által közrefogott Muraköz (Međimurje) megye székhelye. A magyar államhatárhoz közel, mindössze huszonöt kilométerre fekszik. Lakossága jelenleg 27 ezer főt számlál, amelyből manapság a magyar lakosság már nagyon elenyésző. Ott tartózkodásuk alatt nem is hallottunk Csáktornyán magyar szót, mintha hiába lett volna évszázadokon át magyar földön fekvő város.
Csáktornya a nevét a Hahót nemzetségbeli Csák, zalai ispánról, későbbi szlavón bánról kapta. Csák a XIII. században építette meg a ma is látható vár elődjét, amely eredetileg csupán csak egy lakótoronyból és egy árokból állt akkoriban. A település a nevét is erről kapta: ,,Csák + tornya”.
1546-ban a későbbi szigetvári hősé, Zrínyi Miklósé lett a vár. Csáktornya innentől kezdve, több mint száz éven át volt a Zrínyiek birtoka. Ez idő tájt nagyon sokat fejlődött a város és a várból is egy igazi erőd lett. 1620-ban már itt született és később itt is halt meg, az imént említett Zrínyi Miklós dédunokája, az ugyancsak Zrínyi Miklós, hadvezér és költő. Az író többek között Csáktornyán írta meg a Szigeti veszedelmet is , amelyben dédapja hősi halált halt Szigetváron, a hatalmas török túlerővel szemben.


A város a trianoni békeszerződésig a Magyar Királyság és a későbbi Osztrák-Magyar Monarchia része volt, Zala vármegyéhez tartozott. Ez idő tájt még 50-50 százalékban állt a horvát és magyar lakosság. Mára ez azonban csak a múlt, és Zrínyi Miklós, aki horvát és magyar is volt egyben, jelenleg csak Nikola Zrinski, Čakovecben.

Csáktornya látnivalói 

Csáktornya belvárosa elmarad a szomszédos Varasd óvárosával szemben, azonban így is érdemes meglátogatni Zrínyiék városát. A sétálóutcán (Ulica kralja Tomislava) végigsétálva először érintjük a Városházát, majd a Ferencesek tere és a Köztársaság tér következik.

A Ferencesek terén (Franjevački trg) megfigyelhetjük a Szent Miklós ferences templomot és kolostort (Crkva Sveti Nikola).

A templommal szemben egy szürke, csúnyácska négyszintes társas ház látható, viszont az utca több XVIII-XIX. századi épületet is rejt, nem csak ilyen lehangoló házakat. Bár nekem ezek is nagyon tetszenek, mivel meg van a saját maga bája ezeknek az épületeknek is!


Tovább a vár felé haladva újra összeszűkül az utca és a belváros legszebb épülete következik. Az 1903-ban szecessziós stílusba épült Kereskedelmi Kaszinó (Trgovački kasino) egyből szemet szúr majd, ezért nehéz eltéveszteni. A díszítése igencsak tetszetős az egykori társasági helynek, ahol a város polgárai gyűltek össze.


Végül mielőtt elérnénk a Zrínyi-várat, a korábban említett Köztársasági tér (Trg Republike) következik, ahol a Zrínyi Miklósnak állított oszlop látható. Sajnos csak horvátul olvasható a neve, Nikola Zrinski.

A város legnépszerűbb látnivalója (Zrínyi vár) a sétánk utolsó állomása következik, amelyről már feljebb is írtam pár mondatban.

A tatárjárás után, Csák zalai ispán által felépített vár alapjait a Zrínyiek építették át és erősítették meg a XVI. században. A sokszögalakú formáját a vár ekkortájt nyerte el. Az egykori reneszánsz stílusú erődöt viszont később a XVIII. században, a Zrínyiek kihalása után, az új tulajdonosok (Althan grófok) barokk palotaként építették át.


Az erődben 1954-óta a Muraközi múzeum tekinthető meg, illetve 2021-től nyitott meg a Muraközi Értéktár is a kapuit, amelynek kiállításai érdekesek lehetnek.

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük