Horvátország
Varaždin(Varasd) utazás, látnivalók, érdekességek / Horvát körút 1. nap

Varaždin(Varasd) utazás, látnivalók, érdekességek / Horvát körút 1. nap

Varaždin, azaz magyarul Varasd egy történelmi kisváros Horvátország északi részén, közel a magyar határ mellett. A Dráva menti település a középkori várával és a tucatnyi barokk palotáival ejti rabul az embert. Hangulata elképesztő, ami nem is csoda, mivel Közép-Európa egyik legjobban megmaradt barokk kori városa. A horvát tengerpart felé tartva vagy esetleg a haza tartó úton érdemes megállni itt és magunkba szívni a város történelmét.

Az idei tavasz egyik nagy kalandja a kedvenc országaim közzé tartozó Horvátország volt. A májusi időjárás, mivel még nem teszi lehetővé az Adriai-tengerben való fürdést, ezért úgy döntöttünk az ország belsejében fogunk utazgatni és utólag bevallva, nagyon is jól tettük, hogy felfedeztük ezeket a csodálatos városokat, mint Varasd, Csáktornya vagy Zágráb, illetve a horvátok természeti szépségeit sem hagytuk ki, mint például a Plitvicei Nemzeti Park csodálatos vízeséseit. Tehát a horvát körutunk első napján a határ mellett lévő Varasd volt az első állomásunk, amit mindenkinek szigorúan ajánlok, illetve már itt megalkottam a túránk mottóját is:

,,Nem csak a tengerpartból áll Horvátország!”

Ezt pedig most be is fogom nektek bizonyítani, az úton látottak alapján. Következzen elsőként, tehát Varasd városa.

Varaždin(Varasd) városáról pár mondatban  

Varasd, azaz horvátul Varaždin egy 45 ezer lakosú kis város közel a magyar országhatárhoz. A település neve a magyar város szóból ered, ezért a hasonlóság a két szó között, varasd=város. Zágráb után a második legnépszerűbb, úgymond ,,szárazföldi város”Horvátországban. Ezt elsősorban történelmi, kulturális és természeti látnivalóinak köszönheti, de nagyban szerepet játszik az is, hogy Közép-Európa egyik legjobban megmaradt barokk városáról is beszélünk, ahol barokk és rokokó stílusú paloták mellett koptathatjuk az óváros macskaköves utcáit.

Varaždin történelme röviden és tömören 

Varasd történelme egészen a XII. századik nyúlik vissza, bár már a rézkorban, bronzkorban és a vaskorban is éltek itt a környéken emberek, amit különböző ásatások és lelőhelyek is bizonyítanak. 1181-ben III. Béla királyunk által kiadott oklevélben említik először a várost, amit később fia, II. András 1209-ben szabad városi rangra emelt. A tatárjárásban a mongolok által elpusztított földvárat IV. Béla királyunk építetett újjá. A XIV. század végétől a Cillei grófok tulajdonába került a vár és ekkor tájt kezdődött meg a kővárrá való átépítése is. A török támadásoktól tartva, később a várat még jobban megerősítették. 1487-től Mátyás király fiáé, Corvin János tulajdona lett a vár. Később a XVII. század elejétől a Erdődyek birtoka lett, ami egészen 1925-ig így volt. Közben 1767-ben Mária Teréziának köszönhetően, Horvátország fővárosa lett Varasd. Ez tíz évig tartott, aminek végül egy hatalmas tűzvész vetett véget, amelyben egyébként az épületek nyolcvan százaléka megsemmisült. Ekkor lett az ország fővárosa véglegesen is Zágráb. Az 1800-as évekbe a város teljesen újjáépült és virágzott az ipar. Manapság Zágráb mellett az egyik legkedveltebb ,,szárazföldi város”. Egyeteme miatt sok a fiatal, így nyüzsgő élete van és a kávéházai, bárjai rendszerint tele vannak. Az óvárosi része pedig felújítva várja a turistákat a látnivalókkal és múzeumokkal együtt.

Varasd látnivalói 

Varasdi városnézésünket a Pavlinska ulicából kezdtük meg, ahol az első látnivaló a Varasdi székesegyház volt. A XVII. században épült barokk stílusú templom belseje gyönyörűen díszített, így érdemes belülről is megtekinteni.

Mellette szorosan az egyetem épülete található, ahonnan csak úgy áramlottak ki a fiatalok. Ez adja meg a város igazi pezsgését, amit már korábban is írtam nektek. Itt viszont nem sokat várakoztunk, sőt egyből mentünk a város főterére. A Tomiszlav király tér, azaz a Trg kralja Tomiszlav következett. Itt a legnépszerűbb látnivaló a szemközti, impozáns épület, a Városháza volt. Az épület 1523-ban épült Brandenburgi György segítségével, ami jelenleg az egyik legrégebbi városháza épület egész Európában.

A téren érdemes egyébként egy rövid időre szemügyre venni a bal alsó sarkában látható Draskovics-palota épületét is, amely a XVIII. században épült.

Az utunk innen tovább a rokokó stílusú XVIII. századi Patačić-palota mellet, a vár felé haladt. A tér másik részén egyébként egy másik palota, a Herzer-palota tekinthető meg.

Mielőtt a várhoz értünk volna, felfigyeltünk egy újabb gyönyörű épületre.
Mondtam már, hogy érdemes Varasdba látogatni ugye?
A Sermage-palota érdekes külseje ugyancsak pazar, belül pedig különböző horvát festők kiállítása látható. Belépő 5,00 euró.

Tipp: Érdemes egy kombinált jegyet venni, ami 12 euróba kerül és így a vár, a Sermage-palota és a Herzer-palota is megtekinthető. A kombinált jeggyel 3 euró spórolható, amiből akár egy fagyi vagy egy korsó sör is kijön!

Tovább sétálva már látható volt a középkori vár, ami elsőre kicsit különleges volt számomra, mivel nem egy dombtetőn, hanem egy sík terepen tekinthető meg. A Varasdi vár formája és külseje ennek ellenére eléggé tetszetős. A várat a XIV. században kezdték el építeni és fontos szerepet játszott a török elleni harcokban is. Többször cserélt gazdát az évszázadok alatt, viszont sosem került török kézre. Manapság egy jól berendezett múzeum tekinthető meg a belsejében, ahol korabeli fegyverek, tárgyak és különböző korokban berendezett szobák, termek láthatóak. Belépő díja 5,00 euró.

A vár után egy kis szuvenír vásárlás, majd a sétáló utca következett. Jó volt a több száz éves épületek között sétálgatni, míg észre nem vettünk egy helyes kis templomot. A Szent Miklós katolikus templom volt az, amely a fák között bújik meg, szürke-fehér színben. Útközben ezután érintettük még a Színház épületét is, majd a szépen gondozott városi parkban végig haladva értünk vissza az autóhoz.

A varasdi látnivalók tehát könnyen bejárhatok gyalogszerrel is, de ha ez nem lenne elég, a környéken további gyönyörű kastélyokat és várakat is felkereshetünk, illetve a pár kilométerrel arrébb található Varasdfürdőt (Varaždinske Toplice) is meglátogathatjuk.

Végül még mielőtt befejezném, a város két nagy fesztiválját is megemlíteném nektek, amelyek közül az egyik a Špancirfest művészeti fesztivál, a másik pedig a Varasdi Barokk esték komolyzenei fesztivál.


• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük