Horvátország
Zágráb utazás, látnivalók, érdekességek / Horvát körút 2-3 nap

Zágráb utazás, látnivalók, érdekességek / Horvát körút 2-3 nap

Zágráb Horvátország fővárosa és egyben az ország legnépesebb települése is, a több mint 800 ezer lakosával. A Medvednica-hegység és a Száva folyó által közre fogott város, hangulatos óvárosával, érdekes múzeumaival és meghitt parkjaival várja a turistákat. Emellett izgalmas kulináris élményekben is részünk lehet, ezért nyilván megér egy-két nap látogatást a horvát főváros.

Zágráb már régóta szerepel azon a bizonyos listán, ami arra vár, hogy végig érjek rajta, de már most előre szólok, hogy ez nem mostanában lesz, így hosszú-hosszú éveken át olvashatjátok még a hasonló bejegyzéseket. Visszatérve Zágrábra, Varasd után tehát a horvát fővárosba vettük az irányt. Egyébként itt még megjegyezném azt is, hogy tavaly Szlovénia legnagyobb városát látogattuk meg, azaz Ljubljana volt az egyik felkeresett szomszédos főváros, így ha érdekelnek titeket a látnivalói, róla is találtok egy kis olvasnivalót.

Zágrábról pár mondatban 

Zágráb(Zagreb) Horvátország fővárosa és a legnépesebb városa is a 800 ezer lakosával. Budapesttől 340 kilométerre, míg az országhatártól kicsit több mint 100 kilométerre találjuk. A város egyik felén a Medvednica meredek emelkedői veszik körbe, míg a déli oldalon a Száva folyó határolja a horvát fővárost. A település központi része, ahol a látnivalók is felkereshetők, két részből áll. Az egyik az északi, magasabban fekvő Felsőváros (Gornji Grad), ahol meghitt középkori hangulat fogad minket és barokk épületek sorakoznak a macskaköves utcákon. A másik az Alsóváros (Dolnji Grad), amely hasonló módon, ugyancsak izgalmas látnivalókkal kecsegtet, de itt a szűk utcákat felváltják a széles sugárutak, a hatalmas parkok és az épületek stílusai is másak. Találunk egész modern épületeket, illetve nagyon romos, békebeli lakóházakat is, emellett a szecessziós, neoreneszánsz és neobarokk építészeti stílus is megjelenik, amelynek egyvelege teszi teljesen érdekessé a városnézést.

Zágráb rövid történelme 

A város területe már az őskor óta lakott volt, azonban csak később, az ókorban, a rómaiak idején kezdődött meg a környék benépesülése. A rómaiak a mai Zágrábtól délkeleti irányban (Šćitarjevo falu mellett) építették fel településüket, Andautonia néven. Az első írásos emlék Zágráb városáról az 1094-es évből származik, amikor Szent László királyunk megalapította a zágrábi püspökséget. Később IV. Béla királyunk 1241-ben, ide Zágrábba menekült el a tatárok elől. Ez időben Zágráb két részből állt, az egyik dombon (Kaptolon) épült fel a székesegyház, ez volt az egyházi központ, míg vele szemben (Gradec) a másik dombon polgári város volt, amely szabad városi rangot is kapott. A tatárjárás után a várost várfalakkal és bástyákkal erősítették meg, illetve a szomszédos Medvednica-hegyen elkészült a Medvevár is. Ekkortájt a város lakossága ezer főt számlált. A két különböző dombon felépült szomszédváros, egymástól függetlenül fejlődött és politikailag is más-más irányba tartott. 1290-ben például a Kaptol, III. Andrást támogatta, míg a Gradec, már az Anjoukat. 1300-ban az Anjou-házból származó Károly Róbert magyar királyt itt koronázták meg először. A lakosság száz év alatt majdnem megtriplázódott és az előbb leírt politikai irányok a későbbiekben is különböztek. Az 1526-os mohácsi vész utáni kettős királyválasztáson is a két város ellenkezően döntött: Kaptol város, Szapolyai Jánost, míg a Gradec, Habsburg Ferdinándot támogatta. A török támadások idején határmenti város, illetve erőd lett.


Később számos barokk palota és egy jezsuita kolostor is épült, viszont a XVII. században három tűzvész is pusztított a városban, amely 1706-ban mégegyszer, 1731-ben újra megismétlődött. Közben 1669-ben I. Lipót király megalapította az egyetemet és rá száz évre a lakosság már elérte a hatezer főt. A XVIII. század második felében virágzott a város kereskedelme és ekkor került át a fővárosi cím is, Varasdról Zágrábba. A két város rész (Kaptol és Gradec) 1859-ben hivatalosan is egyesült Zágráb néven. 1880-ban egy súlyos földrengés rázta meg a várost, amelynek során Zágráb teljesen megújult, mivel számos épületben keletkezett kár. A város lakossága ez időben már elérte a 17 ezer főt. A településen óriási építkezések mentek végbe, fejlődött a vasútvonal, elkészült a patkó alakú park, megalapították a Horvát Tudományos és Művészeti Akadémiát, illetve megalapították a modern, mai is működő egyetemet. Az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása után, 1918-ban a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság része lett. Az 1920-as években a lakosság pedig már elérte a 110 ezer főt. A második világháború alatt német megszállás alatt volt, majd a háborút követően a gyors iparosodás, a lakosság további növekedéséhez vezetett. A 60-as években egy újabb katasztrófa sújtotta Zágrábot, a korábbi tűzvészek és földrengés után, most a víz volt az úr, ugyanis a Száva több városrészt is elöntött. A lakosság később a 80-as években meghaladta a 650 ezer főt. A délszláv háborúban több bombarobbanás rázta meg, majd 1991-től az önálló Horvátország fővárosa lett.

Zágráb tömegközlekedése

Zágráb látképét közlekedésileg a kék villamosok uralják, amiből rengeteget találunk mindenfelé. Szinte egymás után mennek az utcákon, ezért ez egyből feltűnik majd zágrábi tartózkodásunk alatt. Buszokat leginkább a város külső részeiben figyelhetünk meg, így mi turisták inkább a villamosokat fogjuk használni. Ezekből találunk régebbieket és újabbakat is, viszont ami a legjobb, hogy sűrűn közlekednek és nagyon jól behálózzák a várost, ezért érdemes használni őket egyes látnivalók között. A harminc perces menetjegyek mindössze 53 centbe kerülnek, amiket az újságos bódékban vásárolhatunk meg. Ezenkívül vásárolhatunk hatvan- és kilencven perces menetjegyeket is, amik értelemszerűen drágábbak az előző jegytípusnál.

Fontos, hogy ezeket a jegyeket kizárólag a villamos első vagy hátsó részén lehet érvényesíteni, felszállás után. Ha nem szeretnénk ezekkel vacakolni, online is intézhetjük a menetjegyeket, amihez a ZET info applikációt használhatjuk. A villamosok mellett az alsó- és felsővárosrészt összekötő siklót is igénybe vehetjük, amely 66 centbe kerül.

Zágráb parkolás 

Zágrábban a parkolás is nagyon egyszerű, mint a tömegközlekedés. A városban különböző parkolási zónák találhatóak, az egyes zónától a négyes zónáig. Az egyes zónában a legdrágább a parkolás, amely egy órára 1,60 euró.

Érdemes letölteni a ZgPark applikációt, amellyel egyszerűen online is fizethetünk. Mi is ezt használtuk és minden könnyen és egyszerűen ment. A szállásunk az egyes zónában volt, így app segítségével vásároltunk egy hetes jegyet 23,90 euróért és többet nem is kellett foglalkoznunk a fizetéssel. Egyébként egyszeri parkolásra az egyes zónában maximum két órára vehetsz jegyet, de az applikációval az egyes zónában a napijegy 13,30 €, a heti 23,90 €, míg a havi 95,60 €.

Zágráb látnivalói 

A horvát főváros bejárása legalább két napot vesz igénybe, amennyiben a múzeumokat is felszeretnénk keresni. A történelmi város két részből, pontosabban háromból tevődik össze. Ezek a következők: Felsőváros – Gornji Grad(Gradec), Alsóváros – Dolnji Grad, továbbá a Káptalandomb – Kaptol. Ez egy külön résznek számit, amely a Gradec városrésszel szemközti oldalon található. Ez a székesegyház környéke és több száz évvel ezelőtt egy teljesen külön városnak számított.

Gornji Grad – Felsőváros

A felsőváros tulajdonképpen a várnegyed, amely számomra nagyon hasonlított a budai várnegyedre. Itt is található egy gyönyörű templom, barokk épületek és egy sikló is. Persze szépsége nem vetekszik a mi, budai várnegyedünkkel és mérete is alul marad, de mégis hasonló a kettő.

A felsővárosi sétánkat a Tomićeva utcából induló siklóval (Zagrebačka uspinjača) kezdtük meg, amit legalább egyszer érdemes kipróbálni. A menetjegy csupán csak 66 centbe került, azaz 250 forint.

Fent gyönyörű kilátás fogad majd minket, bár tudok ennél még szebbet is. A Lotrščak-torony az egykori városfal egyetlen megmaradt tornya, ahonnan belátható egész Zágráb. A belépő 3 euró és ezután egy kanyargós csigalépcsőn jutunk fel a toronyba, ahol minden délben ágyúdörgés jelzi a pontos időt, azaz a delet.


A toronyból lejövet, balra találjuk a Strossmayersétányt, míg egyenesen a felsővárosrész legnépszerűbb látnivalója következik. Előtt még két érdekes múzeumot is találunk. Jobb oldalt a Kettétört Kapcsolatok Múzeumát, amely közel száz beteljesületlen szerelemet és szerelmi szakítást mutat be történetekkel és tárgyakkal. Érdekes lehet, főleg a romantikusabb utazóknak, de az érdekességeket kutatóknak is izgalmas perceket hozhat. Belépő 7,00€. Pár méterrel arrébb, az utca túlsó oldalán, azaz a bal oldalon találjuk a Horvát Naiv Művészetek Múzeumát, amelyben festményeket és szobrokat nézhetünk meg. A bejáratánál egy régi mercédesz áll, így könnyen meg fogjuk találni. Belépő: 5,50€.


Tovább sétálva a Gronji Grad legnépszerűbb látnivalója következik, a XIII. században épült középkori katolikus templom. A Szent Márk templom impozáns látványa biztosan rabul ejt majd. A templom színes Zsolnay cserepekből van kirakva, amelyen két címer is látható. A baloldali a történelmi Horvátország, azaz a Horvátország-Szlavónia-Dalmácia közös címere, míg jobb oldalt, Zágráb város címere tekinthető meg.

A templom mellett, jobb oldalt látható a horvát Parlament épülete, ami mellett az utcán lefele következik a középkori Kőkapu (Kamenita Vrata).

A kapualjban egy kovácsoltvassal körbevett oltár látható, ahol egy Máriát és Jézust ábrázoló kép nézhető meg. A története az 1731-es tűzvészig vezethető vissza, amikor a házak nagy része leégett és az imént említett festmény kerete is megsemmisült, de a kép éppségben maradt. Azóta szent helynek tartják és hívők ezrei keresik fel, ahol egy kis kápolna és tucatnyi köszönő tábla fogadja a turistákat.


A kapu alatt lesétálva ismét egy érdekes múzeum következik, a 80-as évek Múzeum. Ez egy lakás, amely az 1980-as évek bútoraival, játékaival, ruháival és tárgyaival van berendezve. Jó szórakozást nyújt egy kis időutazás! A belépő 5 euróba kerül.


Még megemlíteném a kőkapu előtti utcán, amennyiben balra sétálunk, az utca végén megtaláljuk a Zágráb Városi Múzeumot, amelyben a város történelmét mutatják be, az ókortól a napjainkig. Belépő 5 euró.


Kaptol – Káptalandomb

A Felsővárosból lesétálva a Tkalciceva utcán keresztül jutunk át a másik dombra, ahol a székesegyház is található. Előtte viszont muszáj megjegyeznem az imént említett utcát, mivel ez Zágráb egyik legszínesebb és legkedveltebb utcája, ami tele van bárokkal, kávézókkal és éttermekkel.

Ezen végighaladva a Zágrábi piacra jutunk el, ahol friss zöldségek és gyümölcsök mellett, egy halpiacot is felkereshetünk. Itt érdemes egy kicsit körbe nézni és ha éhesek lennénk, a piac délkeleti csücskében, a lépcső mellett, ahol egy nénis szobor látható, finomakat is ehetünk. Csevapcsicsi, hústálak, tintahal, burek és sok más finomság vár ránk.

A piacot elhagyva a Mária Mennybemenetele Székesegyházat érdemes irányba venni, viszont a felújítás miatt csak kívülről tudjuk szemügyre venni és így is csak korlátozva láthatjuk, a sok állványzat miatt. A templomot még Szent László királyunk kezdte el építeni, bár azóta sokszor felújították és át is építették.

Dolnji Grad – Alsóváros

Az Alsóvárosi körutunkat a Jelasics-térről, azaz a Trg bana Jelačić-ról kezdtük meg. Ez Zágráb főtere, ahol mindig rengeteg ember mászkál. Itt látható Jelasics bán lovasszobra, aki az 1848-49 szabadságharcban harcolt ellenünk, úgyhogy nem egy kedvelt személy nekünk magyaroknak. Ráadásul eredetileg kardjával Magyarország felé sújtott, bár ezt már elfordították.  Mögötte, vagyis inkább felette, pedig a korábban már említett piac található.

A Jelasics térről az Ilica bevásárlóutcán haladva felkereshetjük a zágrábi Illúzió múzeumot is, amely izgalmas perceket tud okozni. Kiváló program fiatalabbaknak és idősebbeknek is egyaránt. Belépő 9 euró.

Most egy kicsit visszatérek az Ilica utcára, ahol a kék villamosok tucatjai között sétálhatunk, a butikokkal szegélyezett utcán. Kedvelt utca a turisták számára is, amiről a Frankopanska utcán letérve érjük el a sárga színű Nemzeti Színház épületét.

Innen kezdődik a patkó alakú park, amely sok érdekességet érint, de mielőtt ezzel foglalkoznánk, egy kicsit menjünk másik irányba a Savska Cestán. Itt múzeumok sora járható be. Először a Művészeti Múzeum, majd a Miramara Múzeum végül pedig a Nikola Tesla Műszaki Múzeum. Az utóbbiban mi is látogatásunkat tettük és bevallva az egyik legjobb múzeum volt az egész horvát körutunk alatt.
A múzeumba tömérdek mennyiségben tekinthetünk meg különböző közlekedési járművet: repülőket, hajókat, autókat, motorokat és sok-sok egyéb más érdekességet. Ezenkívül telefonok, rádiók, gépek, űrhajózási műholdak, rakéták kicsinyített másait vettük szemügyre. Belépő 4 euró.

Végül zárásként még visszatérek a Zöld patkó, azaz az ,,U” alakú parkra, amelyet a XIX. század végén építette Milan Lenuzzi. A Nemzeti Színháztól haladva számos érdekes épület tekinthető meg, amelyek a következő sorrendben láthatóak.

  • Horvát Nemzeti Színház
  • Drámaművészeti Akadémia
  • Horvát Állami Archívum
  • Zágrábi Botanikus kert
  • Esplanade Hotel
  • Központi Vasútállomás
  • Tomislav király szobra
  • Művészeti Pavilon
  • Könyvtár
  • Horvát Tudományos és Művészeti Akadémia

A Zágrábi botanikus kertre még külön kitérek, mivel itt úgyszintén látogatásukat tettük. A parkba a belépő 2 euróba került és jó volt sétálgatni a gyönyörű növények között a koraesti órákban.


További látnivalók Zágrábban:

  • Meštrović-pavilon
  • Maksimir park
  • Medvedgrad
  • Jarun-tó


Szállás

Az egész horvát körutunkat Zágrábból intéztük, tehát az utunk alatt itt béreltünk egy kis apartmant a város szívében. A Gold Apartment Zagreb egy tökéletes választásnak bizonyult minden téren. Tiszta, kellemes, felszerelt, kényelmes és még olcsó is!
A lakás az alsó szinten található, így egy külső rész is tartozik hozzá, kerttel, ahol jó volt kint ücsörögni az esti órákban. Található egy konyha, egy tágas fürdőszoba, egy nappali és két szoba franciaágyakkal.

Ami negatívum volt és ilyen egyébként még sosem történt velünk, pedig jó pár tucat hotelban, apartmanban és szálláson megfordultunk az évek alatt. Érkezés után a kapualjban láttuk a számzárás dobozkát, amelyben az apartman kulcsa volt. Ezzel tudtuk, hogy találkozás nélkül fogjuk átvenni a lakást, illetve visszaadni. Ráírtam a tulajdonosra, hogy megérkeztünk és várjuk a szám kombinációt. Erre azt a választ kaptuk, hogy holnaptól vártak minket. Egy kisebb mérgelődés után, persze a tulajdonos kedves volt, bár mind a ketten a saját igazunkat hajtogattuk, közölte, hogy üres az apartman, viszont nincs kitakarítva. Utána nézet közben a dolgoknak és természetesen nekünk volt igazunk, mondom ilyen sosem történt velünk és a dátumokat se szoktam elnézni, bár ki tudja, egyszer lehet hogy előfordulhat majd, de nem most volt az ideje. Közben írtam neki, hogy nyugodtan takarítsák ki és majd pár óra múlva vissza jövünk. Így is történt, két órával később ragyogó tisztasággal megkaptuk a kódot és elfoglaltuk a zágrábi rezidenciánkat.

A szállást egyébként ajánlom nektek is, mert tényleg minden téren tökéletes volt és az ára is olcsónak mondható. Talán egy tanács, az érkezés előtti nap, érdemes rá írni!


• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük