Németország
Regensburg utazás, látnivalók, érdekességek / Németország

Regensburg utazás, látnivalók, érdekességek / Németország

Regensburg egy hangulatos város Bajorországban, ahol egészen a középkorig repülhetünk vissza, vagy akár még ennél is tovább. Nem véletlen, hogy az UNESCO világörökség része 2006 óta a történelmi óvárosa. A Duna partján fekvő település leghíresebb látnivalója a hatalmas gótikus székesegyház és a Dunán átívelő, majdnem 900 éves Kőhíd, amelyek turisták ezreit csalogatják, az egykori Keleti-Frank Királyság és a Bajor Hercegség fővárosába. 

A napokban a németországi Regensburgba látogattunk el, mivel korábban már nagyon sok jót hallottam erről a bajor városról, így hát saját szemünkkel is meg akartunk róla győződni, hogy igazak-e a hírek. Regensburgba megérkezve érezhető volt, hogy jól fogjuk érezni magunkat az itt töltött idő alatt, főleg ahogy közeledtünk a Duna partján lévő hatalmas területű óvárosába. Az UNESCO világörökség részeként szerepelő ,,Altstadt”, középkori hangulata tejesen beszippantott minket. Az épületek mind-mind több száz éves múlttal dicsekedhetnek, illetve a Duna és a rajta átívelő, majdnem kilencszáz éves kőhíd, ráadásul még romantikussá is teszi, az itáliai stílusú bajor várost. A napsütéses időben csodálatos volt járni a város szűk, macskaköves utcáit, majd pedig a Duna partján nézni a hosszú turista hajókat, amelyek fel-alá úsztak, a gyakran erősen hullámzó folyón. Az autentikus középkori település, ezért kijelenthetem, abszolút feltöltött minket, így már bátran ajánlom nektek is ezt a kis ,,német időutazást”, egészen a középkorig és azon is túl.

Regensburg

Regensburg Németország délkeleti részén, Bajorország tartományban található, több mint 150 ezer lakosú város. A Duna partján elterülő település München és Nürnberg között fekszik félúton, míg Budapestről 650 kilométerre, azaz 6-7 óra autóútnyira találjuk meg az egykori Keleti Frank Királyság fővárosát. Látnivalókban nem szenved hiányt a település, bár a történelmét elnézve nem is csodálom. Tökéletes tehát a város egy napra, vagy akár egy hétvégére is, ha a környéket is fel akarjuk fedezni.

Regensburg történelme röviden 

Regensburg gazdag történelme az ókor előtti időkre nyúlik vissza, mivel a környék már a rézkorban is lakott volt. Az ókorban kelták laktak itt, és a város neve is innen ered, bár akkor még Radasbona néven volt ismert Regensburg. A Római Birodalom idején egy erőd épült a mai város területén, amelynek nyomai manapság is láthatóak. A VIII. századtól érseki székhely lett a település, majd a középkor folyamán tovább nőt Regensburg és 843-tól a Keleti Frank Királyság központja, fővárosa lett.


Később 995-ben, nekünk magyaroknak egy szomorú évet jegyez Regensburg történelme. A 910-ben magyar győzelemmel lezajlott első augsburgi csata után, 955-ben a második augsburgi csatában, ugyanis vereséget szenvedtünk a Német Királyságtól, és ezután a nagy magyar vezéreket, mint Bulcsú, Lehel (Lél) és Súr vezért, Regensburgban végeztették ki.

A középkorban mindvégig fontos szerepet töltött be és nem mellesleg fontos kereskedelmi központ is volt. 1135-1146 között épült fel a Dunán átívelő, mai napig álló Kőhíd. A XVII. és XIX. század elején a Birodalmi gyűlés székhelye volt, majd 1809-ben a Napóleon által vezetett francia csapat, a város szélén csapott össze az osztrák sereggel. Az utóbbiak szenvedettek vereséget, illetve a városban több tucat ház sínylette meg a csatát. A második világháború ideje alatt, úgyszintén erősen sérült a város, mivel gyakoriak voltak a bombázások a repülőgépgyárak miatt. Végül manapság Bajorország legkeresettebb városa München mellett, amelynek óvárosa gazdag történelmi emlékeivel 2006 óta az UNESCO világörökség része.

Regensburg látnivalói 

Regensburg, ahogy már többször említettem nem szenved hiányt látnivalókban. A legnépszerűbb nevezetessége a városnak, a kimagasló, gótikus katedrális, a Szent Péter székesegyház. Az 1273-ban felépült templom impozáns, díszített külseje mellett, a belső részét is érdemes megtekinteni.

A katedrális mellett a XII. században, 1135-1146 között épült fel, az általam 15-nek számolt, de egyébként 16 íves Kőhíd, amely Németország egyik legrégebbi hídjainak az egyike. A megépülése után évszázadokon át ez volt az egyetlen híd a Dunán, Bécs és Ulm városa között, amely több mint 600 kilométer. Így már érthető, miért is volt nélkülözhetetlen a középkori kőhíd és miért volt oly fontos kereskedelmi város Regensburg. Manapság a város abszolút jelképe mindkettő nevezetesség, amit nem szabad kihagyni egy regensburgi városnézés során.

A két látnivaló után még bőven marad nézelődni való, így kezdjük időrendben őket. Az óvárosban sétálgatva belebotolhatunk a székesegyház mellett lévő Porta Praetoria-ba. A római birodalom északi határa ugyanis a Duna mentén húzódott, így a germán törzsek fenyegetése miatt egy római tábor készült a 2000 évvel ezelőtti Regensburgban, melynek északi kapuját még ma is megtekinthetjük. Ilyenkor szoktam mondani, hogy mennyire gyönyörű dolog a történelem és ezért is foglalkozok ezzel a témával annyit a bejegyzéseimben. Szinte megelevenedett a szemem előtt, főleg mikor megláttam, hogyan is nézett ki kétezer évvel ezelőtt ez a kapu.

Tovább folytatva a látnivalókat, érdemes sétálni a középkori épületek között, a szűk macskaköves utcákon, és felkereshetünk egy újabb kaput, de már a középkorból. Az Ostengasse-n végigsétálva jutunk el a középkori város keleti kapujáig, azaz az Ostentor-hoz.

Amennyiben érdekelnek minket a múzeumok, ebből sincs hiány. Elsőként a Historisches Museum Regensburg, azaz a történelmi múzeum, majd a Duna parton talható Haus der Bayerischen Gesichte Museum, azaz a Bajor Történelmi Múzeum tekinthető meg. Emellett a városban fedezhetjük fel Johannes Kepler matematikus és csillagász házában berendezett múzeumot is (Document Kepler). Érdekesség, hogy itt hunyt el 1630. november 15-én. Múzeumként még egy látványos helyszín a Kőhídtól nem messze lévő Dunai Hajózási Múzeum, amely a Ruthof/Érsekcsanád lapátkerekes gőzös vontató és a Freudenau motoros vontató hajók fedélzetén járható be.

Ezek mellett számos középkori épület tekinthető meg a városi sétánk során, így érdemes nyitott szemmel járni.

Végül még ráadásként, ugyan a hely nem Regensburgban található, de autóval 10-15 percre érhető el. Ezenkívül a városból sétahajóval is felkereshetjük a népszerű épületet, a Duna partján található Walhalla emlékművet.

A képek kicsit becsapósak lehetnek, mivel akár Görögországban is készülhettek volna, de nem ott fotóztuk őket. Regensburgba menet ejtettük útba ezt az épületet, amely a Duna partján tárult a szemünk elé. A nagyon impozáns épület az ókori görög templomok mására épült fel és tényleg elképesztő volt látni a ,,hírességek templomának” nevezett építményt.

A Regensburg mellett található emlékművet I. Ludwig bajor király építette még 1830 és 1842 között, ahol manapság több mint 130 mellszobrot tekinthetünk meg. A Walhalla nevet a skandináv mitológiában használt valhalláról kapta, amely az úgymond mennyországot jelentette, vagyis az ,,elesett harcosok csarnoka” volt.

Ide az épületbe a legfontosabb német nyelvű császárok, tudósok, matematikusok, püspökök és zeneszerzők kerültek be. Bár jelenleg ez…, hogy német anyanyelvű emberek, nem állja már meg a helyét, mivel sok más nemzethez tartozó híresség is megtekinthető, mint például osztrák, holland, flamand, orosz vagy angolszász történelmi személyiségek is. A lényeg, hogy érdemes felkeresni egy regensburgi városnézés során! A parkoló a Walhalla mellett 2,50€, míg az épületbe a belépő 4,50€-be került.

Gasztronómia

Ha Regensburgban járunk egy dolgot feltétlenül kóstoljunk meg és ez nem más, mint a Bratwurst mit Sauerkraut, azaz a sültkolbász savanyú káposztával. A városban több helyen is felszolgálnak ilyent, például a Kőhíd mellett is. Sajnos a történelmi jelege miatt ez a Wurstkuchl nagyon népszerű, így hosszú sorok is állhatnak itt. Mi egy hosszú séta után a Neupfarrplatz-on találtunk egy másik helyet, ahol sor nélkül ettünk egy lakókocsiból, egy isteni finomat. Egy gond volt vele csak, hiányzott a finom bajor sör. Ez viszont már legyen az én gondom és ezzel búcsúzok is most tőletek, innen REGENSBURG-ból!


• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük