Horvátország
A legközelebbi horvát riviéra… Crikvenica utazás, látnivalók, érdekességek / Horvátország

A legközelebbi horvát riviéra… Crikvenica utazás, látnivalók, érdekességek / Horvátország

Crikvenica egy gyönyörű horvát város az Adriai-tenger partján lévő Kvarner-öbölben, amely ráadásul az egyik legközelebbi tengerparti riviéra. A Rijeka melletti üdülőhely egy nagyon kedvelt turisztikai célpont, mind gyönyörű strandjaival és történelmi látnivalóival is egyaránt. Crikvenica ezért, csakis jó választás lehet a nyári vakációra, ahova érdemes legalább egyszer ellátogatni.

Crikvenica nevével korábban nem igazán futottam össze, bár az évek alatt már sokszor elhaladtam a környéken. Ígyhát pár évvel ezelőtt úgy határoztuk, hogy felkeresük a Rijekától délre eső részeket is, mint például Novi Vinodolskit, a Krk-szigetet és Crikvenicát.

Crikvenica városáról pár szóban 

Crikvenica a magyarok által nagyon kedvelt úticélpont, mivel a hazánkhoz ez a bájos városka az egyik legközelebb eső horvát tengerparti nyaralóhely.
A Kvarner-öbölben elterülő közel tízezer lakosú város, bár elsősorban nem a látnivalóiról híres, mégis akad azért egy-két érdekessége a településnek. Az aprókavicsos strandjai és a szomszédos falu, Selce miatt sokan is választják a nyári hónapokban a kikapcsolódásra. A mediterrán klímájú település
legismertebb nevezetessége a Kastel és a legszebb strandját, pedig a város szélén lévő Selce faluban találjuk meg, de ezekre még lejjebb bővebben is kitérek. Crikvenica elsősorban azoknak lehet kitűnő választás, akik nem szeretnek sokat utazni, viszont gyönyörű tengerpartra vágynak Horvátországban.  Budapesttől ugyanis, kevesebb mint öt óra alatt érhetjük el ezt a mediterrán kis várost, ahonnan biztosan szép élményekkel térünk majd haza.

Crikvenica történelme röviden és tömören 

Crikvenica történelme igen csak gazdag és nem mellesleg eléggé sokszínű is. A város már a középkorban kialakult, bár akkoriban csak egy kis halászfalu volt a Dubračina folyó torkolatánál. A település neve a horvát crkva szóból ered, ami magyarul templomot jelent. Laktak itt illírek, különböző horvát törzsek, de a XII. századtól kezdve a frangepánok voltak a terület birtokosai. A négyszázötven éves uralmuk alatt épült fel a Kastel, amelyet Frangepán Miklós építetett kolostorként és a pálos szerzeteseknek adományozott. Ezekben az időkben a település fontos kereskedelmi központtá alakult át a Velencei Köztársaság és a Habsburg Birodalom között, amelynek még manapság is látszanak nyomai.

A modern turizmus fejlődése a XIX. század második felében indult be, amikor a város fürdőhelyként vált népszerűvé. Opatija mellett a másik kedvelt nyaralóhely volt a Monarchia idején. A tengerparti üdülés és a gyógyturizmus ekkor tájt élte itt a virágkorát és az első szálloda az 1800-as évek utolsó éveiben már fogadta az Osztrák-Magyar Monarchia arisztokratáit. Később a XX. század során Crikvenica azonban még ennél is továbbfejlődött, mint turisztikai célpont. Manapság már egy abszolút energikus város az Adriai-tenger partján, amelyet gyönyörű strandjai és egy-két kulturális látnivalója tesz igazán vonzóvá a turisták számára.

Crikvenica látnivalói 

Crikvenica bár nem a nevezetességeiről híres, mégis akad egy-két érdekes látnivaló, amit nem érdemes kihagyni. Elsőként talán az egyik legnépszerűbb a Dubračina folyó mellett felépült Kastel, amely a XV. században készült el pálos kolostorként, manapság azonban szállodaként üzemel. Bár korábban a szebb napokat is látott szálloda, sajnos nem a legjobb választás, mégis érdemes megtekinteni, mint épületet.


A monarchia idején épült szállodák viszont már sokkal jobb döntésnek igérkeznek. Ilyen nagymúltú hotel például az egykori Hotel Therapia (Hotel Kvarner Palace), amely talán ma is a város legjobb szállodája. Mellette a Hotel Miramare épületén is látszik, hogy több mint száz éves múltra tekint vissza. Múzeumként érdemes felkeresni a Crikvenica Városi Múzeumot, amely a környéken talált leleteket mutatja be, illetve a városközpontban található Akváriumot. Az akvárium bár nem nagy, de mindenképpen érdekes lehet, főleg a gyerekeknek. A belépő 8 euróba kerül, viszont a nyugdíjasoknak és gyermekeknek van kedvezményes jegy is.

Végül, ha már tengerparton vagyunk, a kikötő sem maradhat ki a látnivalók listájáról. Itt sétálva megcsodálhatjuk a halászhajókat és a halászokat, amint a tengerről visszatérve pakolják a friss halakat, de akár még egy hajós kirándulásra is befizethetünk.

Crikvenica strandjai 

Crikvenica számos gyönyörű stranddal büszkélkedhet, amelyek ideálisak a pihenésre minden korosztálynak. Általában az apró kavicsos strandok a jellemzőek itt, amelyek mind kék zászlós minősítésűek, de homokos strandot is fel kereshetünk Crikvenicában. A kutyásoknak is van egy jó hírem, mivel itt, ezt is találunk, ráadásul nem is akármilyet. Északról délfelé haladva az Omorika Beach az első, amit a homokkal feltöltött Plaža Crni Molo és a Plaža Crikvenica követ. A Dubračina folyó torkolata után, a Kastel előtt is jó fürdőzni, illetve a kikötő mellett találjuk a Monty’s kutyás strandot. A jó hír hogy nem a város szélén van, így könnyedén elérhető sétával is a központból.

Ezek mellett még muszáj megemlítenem a Crikvenicához tartozó Selce és Dramalj strandjait is, illetve a közigazgatásilag még úgyszintén Crikvenicához tartozó Jadranovót is, ahol ugyancsak találunk szuper strandokat. Nekem személy szerint a legszebb a selcei strand volt, a Plaža Poli Mora, de ezt döntse el mindenki saját maga, mert nem könnyű választani a kristálytiszta vizű adriai strandok közül.

Videó:


• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük