Olaszország
Udine utazás, látnivalók, érdekességek / Olaszország

Udine utazás, látnivalók, érdekességek / Olaszország

A szlovén és osztrák határ mellett található Friuli főváros, Udine egy hangulatos, mediterrán település, ahol reneszánsz paloták, izgalmas múzeumok és érdekes templomok között sétálva szívhatjuk magunkba, a dolce vitát. A százezer lakosú városból csak úgy árad az itáliai életérzés, ezért itt biztosan megkapja azt, amiért Olaszországba utazik az ember. Ezenkívül, ha még meg is kóstoljuk a Friuli konyha ízletes ételeit, biztosan örökre megjegyezzük Udine város nevét.

A Friuli-Venezia Giulia régióban található Udine, Trieszt után a második legnagyobb város a térségben, amely ráadásul szorosan az osztrák és szlovén határ mellett terül el. Az Alpok és az Adria között lévő százezres város, bár nem a legnépszerűbb turistaparadicsom Olaszországban, mediterrán hangulata és látnivalói, mégis elvarázsolják az ide tévedő turistát. A történelmi óvárosban lévő épületei és múzeumai megérnek egy hétvégi kiruccanást, ezért kerestük fel mi is, a Friuli fővárost, Udinet.

Itt igazán élvezhetjük az itáliai életérzést, ráadásul úgy, hogy a turisták helyett, leginkább helyiekkel van tele a város. Esténként a település utcái mellett, Udine bárjai és éttermei is megtelnek emberekkel, ezért nem csak a nappali városnézés, de az éjszakai élete is hoz majd izgalmas perceket, az itt eltöltött idő alatt.

Az egyébként mindig csendes városka évente kétszer azonban megtelik turistákkal. Az egyik ilyen program az áprilisi végi és május eleji Távol-keleti filmfesztivál, míg a másik az őszi Bor- és ételfesztivál, a Friuli DOC idején.

Udine történelme röviden 

Udine Friuli régió történelmi székhelye. A település környéke már a kőkorszak óta lakott terület volt. Az első települést azonban, valószínűleg az Illírek alapították, bár a város első írásos emléke csak később, a X. században történt meg. A XIII. századtól kezdve a velenceiek kezébe került Udine és ez egészen 1797-ig így is volt. Velence után Udine volt a második legnagyobb települése a köztársaságnak. A városban sétálva tucatnyi nyoma van a velenceieknek, elég csak néhány óvárosi épületet megtekinteni. A középkorban viszont voltak bajlós időszakok is, mivel földrengés és pestis is sújtotta Udinét.

Egy rövid ideig francia megszállás alatt is volt a város, majd az Itáliai Királyság, később pedig az Olasz Királyság része lett. A világháború után Friuli régió székhelye, majd az egyesített Friuli-Venezia Giulia tartomány második legnépesebb város lett, Trieszt után. Manapság nem a legnépszerűbb desztinációja Olaszországnak, bár érdemes meglátogatni, mert nagyon hangulatos!

Udine látnivalói 

Udine leglátogatottabb helyszíne a Piazza della Libertà és a melette található Castello.

A térre még visszatérek később, előtte viszont jöjjön a legnépszerűbb látnivaló, a dombon lévő kastély. A XVI. században egy erős földrengés miatt nagyon  megrongálódott az épület, így ma formáját ezután,  1517-ben érte el, amikor felújították az épületet.

Jelenleg több múzeumnak is otthont ad. Az alsó szinten egy régészeti múzeum (Museo Archeologica) tekinthető meg, míg a felsőbb szinteken egy galéria (Galleria d’Arte Antica) és egy fotográfiai kiállítás (Museo Friulano della Fotografia) található. A galéria festményei között észre vehetünk Carpaccio, Bronzino és Caravaggio munkáit is, így érdemes ide betérni. A belépő 8 euróba kerül mindössze, viszont 10 eurós kombi jegyet vásárolva, további két helyre is bejuthatunk: Casa Cavazzini és a Friuli Néprajzi Múzeum-ba.

A mellette lévő téren (Piazza della Libertà) velencei hangulatú, reneszánsz és gótikus épületek tekinthetők meg. A Loggia di San Giovanni a vár alatt látható, melynek óratornya a velencei Szent Márk tér óratornyának másolata. Ezenkívül a velencei oroszlánnal díszített kapuja is gyönyörű, ami alatt az imént említett várba tudunk felsétálni.

Szemben vele a Loggia del Lionello árkádsoros velencei épület látható, amelynek a másik vége a Palazzo d’Aronco, azaz a városháza. Ezek az épületek mind elképesztően izgalmasak és a velencei építészet remek művei, amelyek több száz éves múlttal rendelkeznek.

Ha már a városházának tartunk, látogassuk meg Casa Cavazzini-t, amely egy modern művészeti kiállításnak ad otthont. Ez a városháza mellett kereshető fel és a korábban megvásárolt kombi jeggyel ráadásul ingyenesen tekinthető meg, egyébként 5 euró a belépő.

Innen folytathatjuk utunkat akár az Udine katedrális-hoz is, amely az 1300-as években épült fel román és gótikus stílusban. Később azonban pár száz évvel ezután, barokk stílusú jegyeket is kapott. A templomban egy kisebb múzeum is felfedezhető, ahol gyönyörű freskók láthatóak. A belépés ingyenes!

A másik irányba Piazza Giacomo Matteotti, Udine központi tere járható be. Itt rengeteg étterem és bár található, ahol érdemes egy finom kávéval megszakítani a városnézést vagy egy aperol, illetve campari itallal élvezni a napsütést. A hidegebb hónapokban ez nagyszerű időtöltés, kicsit feltöltődni D vitaminnal a városnézés közben.

Végül érdemes útba ejteni a kombi jeggyel ugyancsak ingyenes bejárható Friuli Néprajzi Múzeum-ot is, amely a Piazza XX Settembre tér irányába található. A téren piacokat szoktak tartani és Casa Veneziana épülete is itt tekinthető meg.


Gasztronómia 

A Friuli konyha remekműveit több étteremben is kipróbálhatjuk, de vigyázzunk, mert a ,,legjobb osteriák” hamar megtelnek Udinében, ezért érdemes inkább asztalt foglalni az esti vacsorához.

Nekünk hosszas keresgélés után sikerült egy asztalt találni estére, mivel a legtöbb étterem már tele volt vagy már csak foglalt asztalok voltak. Végül egy hangulatos és autentikus Friuli éttermet fogtunk ki, ami az Osteria Alla Ghiacciaia nevet viseli.

Az óváros szélén egy rusztikus XIX. századi épületben található, egy csatorna mentén, ami különös hangulatot áraszt. Itt gyors kiszolgálással, barátságos személyzettel ízlelgetjük meg a Friuli konyha specialitásait. A kivételes és autentikus ételeket, finom házi borral öblíthetjük le, ráadásul az egészet nagyon kedvező áron. Többek között ehetünk az étteremben finom sajtokat, sonkákat, de megkóstolhatjuk a Frico-t is, ami melegített sajtból és krumpliból áll. Kicsit olyan, mint a mi tócsnink.

A Friuli konyha jellegzetes ételét is kikérhetjük, a Musetto Brovada-t, ami egy savanyított reszelt fehérrépa egy sertéshúsból készült hurka szerű étel. Kicsit hasonlít a savanyú káposztára a répa, míg a hús leginkább a nálunk megszokott hurkára emlékeztet. Az egyik kedvelt köret a polenta, azaz kukorica puliszka, de a házi gombóc ricottával vagy az adriai tintahal és tőkehal is nagy kedvenc.

Szállás 

Szállásként a nekünk bevált Hotel Friuli*** -t tudom ajánlani, ami közel, sétatávolságra található Udine óvárosához. A szálloda ingyenes parkolóval és modern bútorokkal berendezett szobákkal várja a vendégeket.

A szobákhoz finom reggeli is tartozik, ráadásul gluténmentes ételek is rendelkezésre állnak. A személyzet pedig nagyon kedves volt és segítőkészek voltak, bármilyen kérdéssel is fordultunk hozzájuk.

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük