Ausztria
Mariazell utazás, látnivalók, érdekességek / Ausztria

Mariazell utazás, látnivalók, érdekességek / Ausztria

A magas hegyek között megbújó Mariazell, Közép-Európa legjelentősebb Mária-kegyhelye. Az osztrák kisváros ezért az ország legfontosabb zarándokhelyének számít, amit évszázadok óta keresnek fel a zarándokok. Évente több, mint egy millióan látogatnak el a szent helyre, azonban Mariazell és környéke nem csak a zarándoklatról szól. Az aprócska stájer községben ugyanis van még más egyéb látnivaló is, amiért érdemes ide ellátogatni. 

Mariazell már régóta szerepelt azon a bizonyos listán, amelyeket Ausztriában megszerettem volna látogatni, ezért egy alpesi út során be is iktattuk, a keresztényeknek igencsak fontos helyszínt. Így a saját szemünkkel is megnézhettük, a gótikus és barokk stílusjegyeket hordozó templomot és a köré felépült meseszép Mariazell-t.

Mariazell

Mariazell egy aprócska kisváros Stájerországban, közel Alsó-Ausztriához. A hegyek ölelésében fekvő településen mindössze négyezren laknak, de ennek ellenére rettentően híres a keresztény zarándokok körében. Mariazell ugyanis Közép-Európa legfontosabb Márai-kegyhelye, amit évente több mint egy millióan keresnek fel, gyógyulás és lelki feltöltődés reményében.

A város érdekessége, hogy hatalmas területen terül el, így a tiroli Sölden és Bécs után, Ausztria harmadik legnagyobb területű községe, a négyszáztizenhárom  négyzetkilométerével. A település hegye az 1270 méteres Bürgeralpe, de itt található a kicsit magasabb, 1626 méteres Gemeindealpe is, illetve a csodálatos Erlaufsee is.

Mariazell látnivalói 


Mariazell-i bazilika:

Mariazell legfontosabb látnivalója és egyben a város jelképe, a háromtornyú gótikus és barokk stílusú bazilika. Látogatása ingyenes, de a kincstárba való bejutás három euróba kerül.


Szent kút (Heiliger Brunnen):

A kút vizének gyógyító erőt tulajdonítanak, így a zarándokok is gyakran visznek belőle haza. Mi is így tettünk és vásároltunk két üveget, amit megtöltöttünk a szent vízzel.


Magnus sziklája (Ursprungsfelsen):

A legenda szerint ez a szikla zárta el a szerzetes útját, akinek imái hatására később kettéhasadt. Ehhez vezetik vissza a város eredetét, de erről részletesebben lejjebb még írtam nektek.

 

Bürgeralpe:

A város mellett magasodó Bürgeralpe 1.270 méter magas. A csúcsra több felvonóval is fel lehet jutni, de gyalogosan, túraútvonalon is megközelíthető a hegycsúcs, ami körülbelül egy órát vesz igénybe. 

Fent található két apró tó és egy gyerekeknek készült élménypark is (Holzknechtland élménypark). Ezeken kívül egy 24 méteres kilátó is megnézhető, ahonnan szép időben az egész környék kiválóan belátható. A téli hónapokban a síelőknek remek helyszín, mivel több sípálya is fellelhető a csúcs közelében.

Túra adatai:
Kiindulópont: Mariazell 853m

Érkezési pont: Bürgeralpe 1.270m
Emelkedés: 417m
Táv (oda-vissza): 5,4km
Idő: 2 – 2,5 óra

 

Erlaufsee:

Mariazell központjától 4 kilométerre található az Erlaufsee, amely szinte ivóvíz tisztaságú. Az alpesi tó nyáron kiváló strandolásra, de a horgászok is nagyon kedvelik a sok hal miatt. A búvárkodás szerelmeseinek pedig úgyszintén izgalmas helyszín. Területe 58 hektár, míg a legmélyebb pontja 38 méter.

Gemeindealpe:

Az 1626 méteres hegycsúcs az Erlaufsee mellett magasodik és már a szomszédos Alsó-Ausztriában található. A csúcsra felvonóval is feljuthatunk, ahonnan páratlan panorámában lehet részünk. Télen pompás síterep!

 

Villamos múzeum és a Mariazellerbahn

Mariazell vasútállomásán található a világ egyik legrégebbi gőz villamosa, amely egészen a XIX. századba repít minket vissza. A Mariazellerbahn pedig Sankt Pölten városáig közlekedik. Az út során gyönyörű helyeket érint, néhol viaduktokon, völgyekben, meseszép falvak és folyók mentén.

 

Maria-vízesés (Marienwasserfall)

Mariazellt nyugati irányba elhagyva kereshetjük fel ezt a csodálatos vízesést.

 

Ötschergräben

Végül még muszáj megemlítenem ,,az osztrák Grand-Canyonként” elhíresült Ötschergräbent is. A szurdok a közel kétezer méteres Ötscher-hegy és a város között fut végig. Ez a Keleti-Alpok egyik kedvelt hegycsúcsa, ami Mariazell szomszédságában található. A katlanban hatalmas fehér sziklákkal szegélyezett patak mentén, egy roppant izgalmas völgyben túrázhatnak a természet kedvelői. Ráadásul, ha ez még nem lenne elég, tucatnyi vízesést is megtekinthetnek a kirándulók, egészen az apróktól kezdve a Mirafall-vízesésig. Izgalmas kalandnak ígérkezik, így kár lenne kihagyni!

 

A templom története 

A legenda szerint egy Magnus nevű bencés szerzetes térítő úton járt a környéken, egy saját kézzel faragott Mária-szoborral, amikor 1157.decemberében egy hatalmas szikla zárta el az útját. A szerzetes a Szűzanyához fohászkodott, majd rárakta a szobrot a sziklára. Az imái nem sokkal később meghallgattásra találtak és a szikla egyszerűen kettészakadt. Tudta, hogy szent a hely, ígyhát egy kis cellát, vagyis egy apró kápolnácskát épített ide. Később a település erről kapta a nevét: Maria in der Zelle, azaz Mariazell.

Ezzel a történet azonban még egyáltalán nem ért véget, mivel 1200 környékén I. Henrik morva őrgróf súlyos köszvényben szenvedett. Az egyik éjjel viszont Szent Vencel jelent meg neki álmában és a következőket mondta neki: zarándokolj el Mariazellbe, építs egy templomot a Szűzanya tiszteletére és meg fogsz gyógyulni. A gróf szótfogadott a látomásnak és természetesen be is teljesült a víziót. Hálából I. Henrik egy kőből készült templomot építetett a helyre.

A templomot ezután a XIV. században gótikus stílusban, Nagy Lajos királyunk építette át. Neki úgyszintén álmában jelent meg a Szűzanya, amikor a törökök ellen csatázott. Ráadásul még a felébredése után egy Mária-kép is fogadta a mellkasán, ami teljesen meggyőzte. A csatában, miután legyőzte a török túlerőt, hálából meg is építtette Mariazellben a kegykápolnát.

Később a XVII. században barokk stílusban egy újabb átalakítás történt a templomon, amelyben a gótikus szentélyt lebontották. Az átépítést Domenico Sciassia olasz tervező tervei alapján kezdték meg. A kilencven méter magas torony mellé kapott két újabb tornyot, mindkét oldalra.

1908-ban a templomból bazilika lett. 1983-ban II. János Pál pápa látogatott el a kegyhelyre, majd a fennállásának 850. évfordulóján, 2007-ben XVI. Benedek pápa is tiszteletét tette Mariazellben. Napjainkban a csodatévő Szűzanya segítségében bízva évente több százezren zarándokolnak el ide, a mariazelli kegyhelyre.

Videó:

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük