Románia
Zilah(Zalău) utazás, látnivalók, érdekességek / Románia

Zilah(Zalău) utazás, látnivalók, érdekességek / Románia

Zilah(Zalău) a romániai Szilágy megye központja, amely félúton található Kolozsvár és a magyar-román határ között. A rómaiak által is ismert város jelenlegi ötvenötezer lakosából, mára csupán csak tizenöt százaléka a magyar. A magyarság tehát erősen kihalóban van sajnos Zilahban, pedig Trianon idején még ez a szám közel nyolcvan százalék volt!

Zilah városa bár sosem szerepelt a könyvemben, ahova azokat a helyeket írtam fel korábban, amelyeket életem során megszeretnék látogatni. A sors mégis ide hozott egy rövid román látogatás alkalmával, ami a város egyik szuper wellness szállodájának köszönhető. Erről viszont csak lejjebb fogok írni, addig is először jöjjenek a látnivalók!

Zilah városáról röviden

Zilah, Szilágy megye központja, amely a magyar-román határ és Kolozsvár között fekszik félúton. A távolság mindkét irányban körülbelül kilencven-száz kilométer. Lakossága 55 ezer fő, amelyből manapság csupán csak minden ötödik ember a magyar. 1910-1920 között ez az arány sokkal jobban nézett ki, mivel a lakosság 75-80 százaléka volt honfitársunk. Sajnos száz év alatt az arányok már teljesen megváltoztak, amit észre is vehetünk a városban töltött napok alatt. Az elrománosodás nagyon jellemző az egykori magyar városokban, itt pedig ez különösen igaz. A főtéren sétálgatva minden román színekben pompázott, ami talán az ünnepeknek is köszönhető, de már az ide vezető út alatt is észre vettük a falvakban a rengeteg román zászlót. Kicsit olyan érzésnek tűnt ez az egész, mintha ezzel akarnák bizonyítani, hogy ez már rég nem magyar, hanem román föld. Mindeközben pedig Ady és Wesselényi szobrai mellett sétálhatunk a város főterén, így a történelem bebizonyítja az igazságot. Ez mindent elmond arról, hogy valójában hova is tartozott, tartozik a város!

Zilah látnivalói 

Zilah bár nem bővelkedik sok látnivalóval, mégis érdemes körbenézni egy kicsit azon a településen, ahol egykor gróf Wesselényi Miklós is lakott, vagy ahol Andy Endre iskolába járt.

A város látnivalói egytől-egyig a főtér környékén csoportosulnak, így nem lesz nehéz dolgunk, ha megszeretnénk látogatni ezeket a helyeket. Itt találjuk mindjárt a Városháza épületét és az út másik oldalán egy úgyszintén impozáns épület látható, amely báloknak, kiállításoknak ad otthont. Előtte megtekinthető még Ady Endre és Wesselényi Miklós szobra is.

A közelben érdemes felkeresni továbbá a sárga színű, zöld tetejű Református templom-ot is. A nagyméretű épület Erdély egyik legnagyobb református templomja, ráadásul a XIII. századból származik.

Az út túlsó oldalán a városháza mellett Ady iskolája, a Silvania National College látható, majd Zilah Megyei Történelmi és Művészeti Múzeuma következik. A múzeum a római kori emlékeket is bemutatja többek között, ahova 12 lei a belépő.

Étel-Ital

A településen két éttermet is tudok ajánlani, ráadásul mindkettő egy helyen található, pontosan egymással szemben a központban.

Az egyik Time-Out, ahol nemcsak hogy teli tömhetjük magunkat, de sporteseményeket is nézhetünk, mivel tucatnyi tv található az étteremben. Az ételek emellett nagyon finomak és a kiszolgálás tökéletes volt.

A másik hely a vele szemben lévő Pizza King, ahol egy hangulatos két szintes étteremben ehetünk, kemencében sült pizzákat. Azonban nem csak pizzák találhatóak az étlapon, ráadásul minden nagyon finom volt!

Szállás

A romániai utunk alatt a Hotel Boutique Aquarel****  szállodában szálltunk meg, amely egy szuper négy csillagos boutique hotel. A szobák tágasok és modern bútorokkal voltak felszerelve, ezért kényelmesen tölthettük el itt az időnket. A szálloda étterme a legfelső szinten egy panoráma terasszal várta az éhes vendégeket, így ez is tökéletes volt. A reggelihez az ételek igényesen voltak tálalva és mindig finom fogásokat szolgáltak fel. Ebédre és vacsorára pedig a’la carte étkezést kínáltak.

A Spa részlegen egy négy pályás 25 méter hosszú úszómedence, pezsgőfürdő és egy gyermek medence is fellelhető. Emellett egy finn szauna, egy infra szauna és egy gőzkamra is megtalálható. A szaunák után pedig egy hideg vizes medence vagy vödrös hideg zuhany is kipróbálható, illetve masszásra is van lehetőség.

A szálloda elhelyezkedése emellett tökéletes, mivel a városközpontban van, pár perc sétára az összes látnivalótól. A személyzet pedig kedves volt és ráadásul egy ingyenes parkoló is található a hotel belső udvarában.

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük