Belgium
Bastogne utazás, látnivalók, érdekességek / Belgium

Bastogne utazás, látnivalók, érdekességek / Belgium

Bastogne a II. világháború kulcsfontosságú helyszíne volt, ahol a német hadsereg egy utolsó nagy offenzívát indított a szövetségesek ellen. A belgiumi kisváros tele van világháborús emlékekkel, múzeumokkal és látnivalókkal, így roppant izgalmas helynek számít a történelem kedvelőknek.

Fotó: Bastogne /Mihály Gábor/

Bastogne egy belgiumi kisváros a luxemburgi határ mellett az Ardennek hegységben, ahova egyszer mindig is el akartam jutni. A történelem kedvelőinek nagyon izgalmas helyszín, főleg akiket a második világháború érdekel igazán. Ehhez az úthoz egy tíz részes sorozatot is tudok ajánlani nektek, amit az út előtt ismét megnéztem, így már harmadszor láttam az érdekes amerikai sorozatot.

Fotó: Bois Jacques /Mihály Gábor/

Az elit alakulat egy 10 részes második világháborús filmsorozat, amelyben az amerikai 101. légi szállítású hadosztály, Easy századának hétköznapjait mutatja be, Normandiától egészen Bastogne sűrű erdeéig és azon is túl. Az elit alakulat egyébként Steven Spielberg és Tom Hanks produceri közreműködésével készült el, Stephen E. Ambrose regénye alapján. Akit érdekel a téma, mindenképp nézze meg!

Bastogne történelmi háttere 

1944 decemberében, amikor a várost már egyszer korábban felszabadították a szövetséges csapatok, a német hadsereg egy utolsó ellentámadást indított az Ardennekben. A nagy erejű támadás ardenneki offenzíva néven vált ismertté, német fedőneve Wacht am Rhein volt. A támadás fő célja Antwerpen visszafoglalása volt, amihez először Bastogne városát kellett volna elfoglalni a németeknek. A belga kisváros stratégiailag nagyon fontos helyen feküdt, mivel több főút metszéspontjában található. A németek ezért ostrom alá is vették a várost, amit csupán csak egy kis létszámú amerikai haderő védett. Néhány nappal később megérkeztek az amerikai 101. légideszant-hadosztály alakulatai is, köztük a híres Easy század is. Téli ruha, lőszer és élelem hiányában, beásva magukat védték a várost a mínuszokban, Bastogne erdeiben. Miután az időjárás kitisztult, ejtőernyővel már utánpótlást dobhattak le a védőknek, de addig nagyon kemény harcok folytak, ahol sokan vesztették életüket Bastogne környékén. 1944 december 26-án végül Patton tábornok erői áttörték az ostromzárat, ami hivatalosan csak három héttel később ért véget, amikor az utolsó német egységeket is visszaszorították. A csatában mintegy 25 ezer ember halt meg!

Fotó: Bastogne War Museum /Mihály Gábor/

Bastogne látnivalói 

Bastogne legérdekesebb látnivalói egyrészt a városban, illetve a körülvevő erdőkben tekinthetők meg.

Fotó: emlékmű a város határában /Mihály Gábor/

Elsőként érdemes felkeresni a kisváros főterén található Barracuda nevű Sherman harckocsit.

Fotó: Sherman tank /Mihály Gábor/

Mellette Anthony McAuliffe tábornok mellszobra és a Szabadság útjának 1145. kilométer köve látható, amelynek nulladik kilométere Normandia volt.

Fotó: Szabadság útjának 1145 kilométer köve /Mihály Gábor/

Ezenkívül találunk Bastogne városában George S. Patton tábornoknak állított emlékművet is.

Fotó: Patton tábornok emlékműve /Mihály Gábor/

Érdemes felkeresni továbbá 101. hadosztály múzeumát (101st Airborne Museum), ahol bábukkal illusztrált helyzeteket mutatnak a második világháborúból. Eredeti kellékek, ruhák és fegyverek. Belépő: 12€/fő.

Fotó: ejtőernyős felszerelés /Mihály Gábor/

A városban a Szent Péter templom után nézhetjük meg az úgynevezett Bastogne Barracks múzeumot, ahol több tucat tankot, harckocsit és egyéb járművet tekinthetünk meg. Belépő: 11€/fő.

Fotó: eltalált tank a múzeumból /Mihály Gábor/

A város határában fedezhetjük fel a legérdekesebb látnivalót, a bastogne-i háború múzeumot (Bastogne War Museum), ahova 22 euró a belépő. Az érdekes és izgalmas kiállítás rengeteg járművet, fegyvert, illetve tartozékot, ruhát mutat be, különböző interaktív bemutató videókkal együtt.

Fotó: Bastogne War Museum /Mihály Gábor/

A parkolásért még külön kell fizetni 5 eurót, viszont a 22 eurós belépővel megnézhetjük a múzeum melletti Mardasson emlékművet, valamint a közeli erdőt (Bois Jacques), ahol a katonák beásva védték a várost.

Fotó: Mardasson emlékmű /Mihály Gábor/
Fotó: Bois Jacques /Mihály Gábor/

Itt a közelben találjuk a katonai temetőt (Paix Woods), ahol rengeteg sírt nézhetünk meg.

Fotó: Paix Woods /Mihály Gábor/

Bevallom itt nagyon szomorú volt a hangulatom és elgondolkodtató, hogy mi szükség volt erre a háborúra, ahol milliónyian vesztették el az életüket. Szerintem legyen ez a végszó, és soha, de soha ne történjen meg újból ez a szörnyű vérengzés!

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük