Bulgária
Várna utazás, látnivalók, érdekességek / Bulgária

Várna utazás, látnivalók, érdekességek / Bulgária

Várna ,,Bulgária tengerparti fővárosa”, amit egyszerűen imádnak az emberek. Az ország harmadik legnépesebb városa nem csak kedvelt üdülőparadicsom, de számos műemléke és nevezetessége is ide vonzza a turistákat. Emellett éttermei, kávézói és szórakozóhelyei teszik igazán lendületessé és pezsgő tengerparti nagyvárossá.

Fotó: Várna /Mihály Gábor/

A bolgár tengerpart bejárása során egyértelmű volt, Várna biztosan nem maradhat ki a sorból. A városról bár korábban nem sok mindent tudtam, de kiváncsi voltam mi teszi igazán érdekessé, illetve mi a varázsa az ország harmadik legnépesebb városának. Ezért izgalommal töltött el, hogy kicsit jobban megismerkedjek a tengerparti fővárossal, Várnával.

Fotó: Várna /Mihály Gábor/

Várna

Várna 350 ezer lakosával Szófia és Plovdiv után a harmadik legnépesebb város Bulgáriában. Kereskedelmileg és kulturálisan is nagy fontos város, de turisztikailag sem elhanyagolható, mivel repterére évente másfélmillió utas érkezik. A Fekete-tenger partján elterülő település klímája kellemesen meleg, ezért májustól szeptemberig rengetegen keresik fel Várnát. Tengerpartja bár nem veszi fel a versenyt Sunny Beach vagy Albena partjaival, mégis jóleső az aranyhomokos tengerpartja egy városnézés után vagy akár előtt.

Fotó: út a strandra Várnában /Mihály Gábor/

Várna történelme röviden 

Várna a kontinensünk egyik legrégebbi települése, amit Kr. e. 570-ben a milétosziak hoztak létre, Odesszosz néven. A középkor idején többször cserélt gazdát a város, ugyanis hol bolgár kézen volt, hol bizáncin. 1444 egy fontos dátum nekünk magyaroknak is, mivel I. Ulászló magyar király és Hunyadi János seregei itt ütköztek meg II. Murád oszmán szultánnal. A csata két okból is veszteséges volt nekünk magyaroknak, mivel nem csak hogy elvesztettük az ütközetet, de I. Ulászló magyar királyunk is életet vesztette az 1444. november 10-ei csatában. Később a XVIII. század végén és XIX. század elején az oroszok kétszer is megostromolták a várost, majd bolgár, román és ismét bolgár kézre került.

Fotó: Tengerparti park, Várna /Mihály Gábor/

Várna legszebb látnivalói 

Várna hosszú sétálóutcája mellett, amin kávézók és éttermek sorakoznak, a Tengerparti parkja a legnépszerűbb látnivalók. Szinte minden érdekes nevezetesség, vagy itt, vagy ott tekinthető meg. Nézzük is meg, melyek ezek!

Fotó: szökőkút Várna sétálóutcájában /Mihaly Gábor/

Várna legnépszerűbb látnivalója a sétálóutca végén található hatalmas, arany kupolás Ortodox Katedrális. A belseje ingyenesen látogatható és ezt nem szabad kihagyni. A freskókkal díszített belső tere egyszerűen varázslatos.

Fotó: ortodox katedrális /Mihály Gábor/
Fotó: ortodox katedrális /Mihály Gábor/

Innen nem messze pár sarokra találjuk a Várna Régészeti Múzeumot, amely Bulgária egyik legnagyobb múzeuma. Az óriási területen az őskortól kezdve, trák, görög, római, bizánci, oszmán és természetesen bolgár leleteket is felfedezhetünk. A belépő 10 bolgár levába kerül.

A sétálóutcán haladva a tengerparti park felé megfigyelhetjük a Várnai Opera épületét, majd a Római fürdő maradványai is útba esnek. A több mint kétezer éves kőből és téglából épült fürdő falai, 5 leva ellenében tekinthető meg.

Fotó: Várna Opera /Mihály Gábor/

A Tengerparti parkba elérve, ami a belváros és a tengerpart között terül el rengeteg érdekesség fedezhető fel. Többek között ilyen a Hadtörténeti Múzeum, a Várna Aquarium, a Csillagvizsgáló, a Természetrajzi Múzeum, a Várnai Álletkert és a Várnai Delfinárium is.

Fotó: Tengerparti Park /Mihály Gábor/

Végül zárásként itt van még egy érdekes látnivaló, amely a város északi részén kereshető fel. Az egykori bolgár királyi palota, azaz Euxinograd-palota. A XIX. században épült, francia stílusú épület a bolgár királyok nyári lakhelyeként szolgált. A belső tere mellett kertje is csodás, ahol több kontinensről hozatott tucatnyi növény tekinthető meg, de mellette bronzszobrokat, egy apró folyót és egy kis tavat is meglátogathatunk. Belépéshez előzetes foglalás szükséges! Ára 12 bolgár leva.

Fotó: Várna strandja /Mihály Gábor/

Videó:


• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük