Ausztria
Zwillingskogel hegyi túra 1.402m, Ausztria (Salzkammergut)

Zwillingskogel hegyi túra 1.402m, Ausztria (Salzkammergut)

A Traunsee és az Almtal között található egy hosszan elnyúló hegygerinc, amelynek egyik csúcsa a Zwillingskogel. Az 1402 méteres hegycsúcsra vezető út sűrű fákkal borított erdőkkel kezdődik, majd a hegygerincen végigsétálva lélegzetelállító kilátásban lehet részünk. Bár a Zwillingskogel a környék legismertebb hegycsúcsa, a Traunstein mellett kicsit feledésbe merül, mégis érdemes felkeresni ezt a magaslatot, mivel a túra mindvégig tartogat kihívásokat és izgalmakat!

Fotó: Zwillingskogel 1.402m /Mihály Gábor/

Zwillingskogel a Salzkammerguti hegyvidék és a felső-ausztriai Elő-Alpok találkozásánál található. A Traunsee partjától az Alm folyóig tartó, hosszan elnyúló hegygerinc egyik gyönyörű csúcsa, az 1402 méteres magasságával. A keresztig vezető utat több féle képen kombinálhatjuk, mehetünk Grünauból vagy a Scharnsteinhez tartozó Hauergrabenből is. Én az utóbbit választottam és egészen az utolsó ingyenes parkolóig, 655 méteres magasságig autóztam fel.

Fotó: út a Zwillingskogel csúcsára /Mihály Gábor/

A parkolóból elindulva a függőleges sziklafalú hegygerinc mellett, egy széles erdei úton kezdődött meg a túra. Később onnan fentről a hegygerincről kémleltem a tájat, azonban addig még sok volt előttem.

Fotó: indulás a parkolóból /Mihály Gábor/

Az útvonalat a keresztig magasságilag három részre osztottam, melynek első része a két kilométer hosszú erdei út. Itt könnyen lehet haladni az erdőben, bár folyamatosan emelkedik. A jobbra és balra tekergő út, úgymond egy bemelegítés a második szakasz előtt.

Fotó: a széles erdei út és a hegygerinc /Mihály Gábor/

A második rész balra letérve egy erdei ösvény kezdődik el, amely már erőteljesebben emelkedik az előzőnél.  Itt ugyanazt a háromszáz méteres emelkedést már csak egy kilométeren tesszük meg. Ezzel dupla olyan megerőltető rész veszi kezdetét.

Fotó: a túra második része /Mihály Gábor/

Az erdőben fagyökerek, meredek lépcsők és kövek nehezítik a haladást, míg először az ezerméteres magassági pontot elhagyva, eljutunk a hegygerinc tetejére. Ezt németül Durchgang-nak nevezik, ami magyarul annyit jelent: átjáró. Itt már a 411-es ösvényt a 419-es váltja fel!

Fotó: majdnem ezer méteren /Mihály Gábor/

A Durchgang 1.158 méteres magasságban és a túra harmadik kilométerében talható. Ezt 1 – 1,5 óra után fogjuk elérni, a 411-es úton haladva. Itt érdemes egy kicsit megpihenni és nézelődhetünk is, mivel a tájkép igencsak kellemes.

Fotó: Durchgang 1.158m /Mihály Gábor/
Fotó: kilátás a gerincről /Mihály Gábor/

A túránk harmadik szakasza ezután a hegygerincen halad tovább a 419-es ösvényen, ahol balra és jobbra is meredek mélység található, így fokozottan vigyázzunk merre tesszük a lábunkat!

Fotó: ösvény a hegygerincen /Mihály Gábor/

A hegygerincen körülbelül két kilométert, illetve háromszáz méter szintemelkedést kell megtenni. Közben kiszélesedik a gerinc majd újra összehúzódik. Néhol lejtmenet is következik, így a második résszel ellentétben jobban és könnyebben lehet haladni.

Fotó: hegyi mező egy kisebb fennsíkon /Mihály Gábor/

A negyedik kilométer környéken a Zwillingskogel keresztje is látható, amihez a legvégén egy picit le is kell ereszkednünk, majd egy utolsó emelkedő fog jönni.

Fotó: közel a kereszt, bár odáig még van egy meredek árok /Mihály Gábor/

Itt már fenyő cserjék kísérik az utunkat és a legvégén a kereszt alatt egy meredek sziklán kell feljutni egészen a csúcshoz. Ehhez segítségünkre lesz egy kötél is, majd öt kilométer megtétele után feljutunk a Zwillingskogel 1.402 méteres csúcsára.

Fotó: az utolsó próba /Mihály Gábor/

Fent gyönyörű panoráma tárul elénk, így egy darabig biztosan nézegetni fogjuk a tájat. Láthatók a közeli hegycsúcsok és a települések, de a Totes Gebirge sziklás csúcsai is könnyen kivehetőek a tájból.

Fotó: páratlan panoráma /Mihály Gábor/

Egy pár fotó és pihenés után, kicsivel több mint egy óra alatt leértem a parkolóba, ahol megfáradtan, de büszkén mondhatom el, hogy gyönyörű környezetben túrázhattam fel egy újabb alpesi hegycsúcsra!

Fotó: én és az eszméletlen alpesi hegyvidék /Mihály Gábor/

Túra adatai:

Kiindulásipont: Hauergraben 655m
⛰️Zwillingskogel 1.402m
Érkezési pont: Hauergraben 655m Szintemelkedés: 891m
Táv: 10,2 km
Idő: 3,5 – 4 óra

Fotó: A túra útvonala… /Bergfex Touren/

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük