Hegyi túra
Luxemburg legszebb túraútvonala – B2 útvonal, Berdorf / Mullerthal régió

Luxemburg legszebb túraútvonala – B2 útvonal, Berdorf / Mullerthal régió

Luxemburg legrégebbi települése mellett, azaz Echternach szomszédságában fedezhetjük fel a Kis-Svájcként is emlegetett Mullerthal régiót. A kiváló kirándulóhely az ország legnépszerűbb túra helyszíne, ahol érdekes sziklaformációk között, több mint 100 kilométer hosszan építettek ki túra utakat. Ezek közül az egyik legnépszerűbb és legszebb a B2-es útvonal, amit nem szabad kihagyni egy luxemburgi körút során!

Fotó: B2 túraútvonal, Mullerthal /Mihály Gábor/

Echternach szomszédságában, Berdorf falucskában találjuk a luxemburgiak híres túra vidékét a Mullerthal régiót. Petite Suisse luxemburgoise („Kis-Svájc”) néven is ismert vidék, a Mosel folyótól északra, a német határ mentén fedezhető fel. Itt összesen több mint 100 km hosszúságban építettek ki kiránduló- és kerékpár utakat, amelyek közül az egyik legnépszerűbb az általunk is bejárt B2-es túraútvonal.

Fotó: kilátás az erdőben felfelé /Mihály Gábor/

A környék annyira népszerű a luxemburgiak, a belgák és a németek közt, hogy tucatnyi kemping is található a környéken. Mi is innen nem messze, csupán egy-két kilométerre voltunk a Camping Bella-Vue 2000-ben, amiről már korábban írtam a Luxemburg legszebb helyei és látnivalói című bejegyzésemben. Ha érdekel olvass bele abba is!

Fotó: Camping Belle-Vue 2000 /Mihály Gábor/
Fotó: Camping Belle-Vue 2000 /Mihály Gábor/

Ez a túra viszont nem innen, hanem a szomszédos kempingtől, a Camping Martbusch-tól indul. Az út elején Berdorf utcáit elhagyva, először az erdőbe beérve lejtmenetben haladunk. Pár perc után viszont a sziklákkal szegélyezett mese világ következik, ahol hamar rájövünk… Milyen jó hogy eljöttünk ide!

Fotó: irány a szurdok /Mihály Gábor/

A kiépített lengőhidakon haladva, mindenhol mohás sziklák vesznek körbe, amely varázslatos látvány nyújt. Érdemes fotózni ezeket a látványos sziklafalakat, amelyet a csapadékvíz, vagyis az erózió hozott létre. Nem minden napi látványban lesz részünk!

Fotó: híd a szurdokban /Mihály  Gábor/
Fotó: a sziklák közelről fényképezve /Mihály Gábor/

A szurdokból kiérve a B2-es táblajelzést követve jobbra halad tovább az ösvény. Itt az erdőben sétálva közel húsz méter magas sziklafalak tövében visz az út.

Fotó: gyönyörű formációk /Mihály Gábor/
Fotó: B2 Trail /Mihály Gábor/

Számos kitérő is talható az útvonal alatt, ahol kilátópontok (Adlerhorst) vagy ilyen szűk járatok fogadnak majd minket. Érdekes világ ez és egyben, roppant gyönyörű is!

Fotó: szűk kitérő a B2-ről /Mihály Gábor/

A függőleges sziklafalon sziklamászás szerelmeseibe is botlottunk jó párszor, de figyelem, csak a kijelölt helyeken szabad ezt a veszélyes és izgalmas sportot kipróbálni. Végül az út vége felé járva, következik az utolsó emelkedő, majd a Berdorfer Casselt kilátóponthoz érünk el.

Fotó: kilátópont /Mihály Gábor/
Fotó: kilátás /Mihály Gábor/

Innen már a kempingig jórészt szintemelkedés nélküli sima út következik, először egy szántóföld mellett, majd újra az erdőben. Végül vissza érkezünk a kempinghez, laza öt kilométer megtétele után.

Fotó: útjelző tábla /Mihály Gábor/

Egy Luxemburgi körút során érdemes ide ellátogatni és beiktatni a programok közé, főleg azoknak, akik szeretik a kirándulásokat. Lélegzetelállító látványban lesz ugyanis részetek, amit garantálni tudok!

Túra adatai:

Kiindulásipont: Camping Martbusch 359m
Érkezési pont: Camping Martbusch 359m Szintemelkedés: 247m
Táv: 5,2 km
Idő: 1,5 – 2 óra

Fotó: A túra útvonala… /Bergfex Touren/

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük