Luxemburg
Luxemburg legszebb helyei és látnivalói

Luxemburg legszebb helyei és látnivalói

A Luxemburgi Nagyhercegség Európa legnagyobb mini állama, amely Németország, Franciaország és Belgium között bújik meg. Napjainkban Európa egyik pénzügyi központja és emellett az EU számos szervezetének és intézményének is otthont ad az ország. Az apró állam festői környezetben terül el, ezért ne csak a fővárosra koncentráljunk, mert bőven találunk látnivalót Luxembourg városán kívül is!

Fotó: Luxemburg vidéken is gyönyörű /Mihály Gábor/

Luxemburg már évek óta piszkálta a fantáziámat, így idén elhatároztuk, felkeressük a legnagyobb mini államot Európában. Budapestről hetente négyszer indít közvetlen járatot a Luxair, ha valaki esetleg a repülőt választaná, mivel autóval 12-13 órás úttal kell számolni. Mi viszont autóval vágtunk neki Ausztriából a távnak és ráadásul kempingeztünk a hercegségben, amit különösen nagyon vártam már. Imádjuk a kempingezést!

Fotó: a varázslatos Luxemburg /Mihály Gábor/

Azt ugye nem kell elmondanom, hogy a leggazdagabb országok egyike Luxemburg és ezért drágaság jellemzi, viszont itt is vannak kivételek. Ezek például az üzemanyagárak, ami olcsóbb volt, mint Magyarországon, vagy a tömegközlekedés, ami pedig teljesen ingyenes, egyedülálló módon a világon. Ezenkívül még az autópálya használatért sem kellett fizetni az országban, amin ugyancsak nagyon meglepődtünk.

Fotó: Mullerthal /Mihály Gábor/

Az ország festői tájait nem szabad kihagyni és mégis sokan elkövetik ezt az óriási hibát, hogy Luxemburgot lebecsülik. Kicsi ország, hamar túl lehet rajta lépni, de ez nem igaz! A legtöbben idézőjelben csak a fővárost járják be és már lépnek is tovább a mini államból. Ezt ne csináljuk! Gyönyörű kastélyok, izgalmas túraútvonalak és hangulatos középkori városok. Ezek mind rád várnak…! Ráadásul ez az igazi Luxemburg!

Luxemburgról röviden 

Luxemburg, azaz pontosabban a Luxemburgi Nagyhercegség egy apró ország Európa északnyugati szegletében. Határos Németországgal, Franciaországgal és Belgiummal, azonban tengerpartja nincsen. A 660 ezer lakosú Luxemburg fővárosa Luxembourg, ami csupán csak egy betűvel különbözik az ország nevétől. Az államban beszélnek németül és franciául is, de ezeken kívül még a luxemburgi a hivatalos nyelv. Ez ugyan hasonlít a németre viszont mégsem azonos vele. Azt szokták mondani, aki csak az irodalmi német nyelven beszél, az biztosan nem fogja megérteni a luxemburgi nyelvet, amit nem mellesleg a határhoz közel, Belgiumban, Németországban, sőt Franciaországban is beszélnek.

Fotó: Luxemburg a térképen /Mihály Gábor/

Területe nagyjából megegyezik egy kisebb magyar vármegye (Nógrád) területével, ezért nagyon könnyedén és gyorsan eljuthatunk az ország egyik feléből a másikba. Luxemburg az EU számos intézményének és szervezetének is otthont ad és itt a legmagasabb a minimálbér is az egész Unió területén. Minimum 2000 euró feletti fizetésről beszélhetünk. Európa hetedik legkisebb állama stabil gazdasággal és fejlett bankszektorral rendelkezik. Luxemburg pénzügyi központként betöltött kiemelkedő szerepe és mellette erős munkaerőpiaca viszont vonzza a külföldieket.

Fotó: Echternach /Mihály Gábor/

Az országban továbbá nagyon jó a közbiztonság is, bár itt is egyre több már a bevándorló. Olyannyira, hogy a lakosság majdnem fele külföldről érkezett. Ebből érdekes módon a portugálok, majd a franciák, olaszok, belgák és a németek élnek a legtöbben a mini államban. A portugál kisebbség száma körülbelül 80 ezerre tehető, akik az 1970-es évek óta érkeztek Luxemburgba. Ezzel elmondható, hogy az országban minden nyolcadik lakos portugál, amit nem is gondolnánk.

Luxemburg öt legszebb látnivalója 

Luxemburg számtalan gyönyörű helyszínnek és kastélynak ad otthont és ezek mellett található még pár érdekes középkori település is, amelyek roppant hangulatosak. Most pedig nézzük meg mi az az öt legszebb hely Luxemburgban, amit nem szabad kihagyni! Amennyiben ez nem lenne elég, a végén még felsorolok nektek egy-két további látnivalót is a hercegségben.

Fotó: Luxembourg utca részlet /Mihály Gábor/

Echternach 

Echternach egy ötezer lakosú középkori város a német határ mentén, amely nem mellesleg az ország legrégebbi települése is egyben.
Fő látnivalói a gyönyörű bencés apátság, illetve a főtér (Place du Marché), ahol sétálgatva középkori hangulat áraszt el minket.

Fotó: Echternach /Mihály Gábor/
Fotó: Echternach /Mihály Gábor/


Vianden kastély

Luxemburgban, ahogy már említettem rengeteg gyönyörű kastélyt fedezhetünk fel, amelyek közül a legnépszerűbb talán a Vianden településen található kastély. Érdemes kívülről és belülről is jól alaposan szemügyre venni a középkori erődítményt, amely már több száz, de inkább ezer éves múlttal rendelkezik.

Fotó: Vianden kastély /Mihály Gábor/

A római kori előőrsből, először román stílusban újult meg, majd a gótikus átalakítások után reneszánsz kastéllyá fejlődött tovább. Ezekután szinte teljesen romba dőlt, de napjainkban újra a régi pompában tekinthető meg, a dicső múlttal rendelkező Vianden kastély.

Belépő: 10€/fő + parkoló 0,50€/óra

 

Mullerthal régió ,,Kis-Svájc”

Mullerthal, avagy másképpen Petite Suisse luxemburgoise („Kis-Svájc”) néven ismert régió, a Mosel folyótól északra, szorosan a német határ mentén található.

Fotó: B2 Trail /Mihály Gábor/

Ezen a vidéken több mint száz kilométer hosszúságban építettek ki kirándulóutakat, illetve kerékpárutakat, amelyek közül az egyik legnépszerűbb az általunk is bejárt B2-es túraútvonal. Gyönyörű sziklaformációk, hangulatos erdők és persze lélegzetelállító kilátópontok találhatóak a Mullerthal erdeiben, amit kár lenne kihagyni egy luxemburgi út alatt!

Fotó: Mullerthal régió /Mihály Gábor/
Fotó: közbe nézzünk felfelé is /Mihály Gábor/


Esch-sur-Sûre

Esch-sur-Sure egy kisváros Luxemburg északnyugati részén a Sauer folyó kanyarulatánál. Korábban ez volt a második legkisebb település az országban, viszont manapság is csak pár százan laknak a faluban. A báját talán ez is adja, de a folyó kanyarulata és Luxemburg egyik legrégebbi várának romjai teszik igazán lenyűgözővé.
A szabadon megközelíthető romokból fantasztikus kilátás nyílik a falura és szűk utcácskáira, amelyek a középkor óta szinte alig változtak valamit.


Luxembourg

Luxemburg bűbájos fővárosa a 130 ezer lakosú Luxembourg, ahol az ország minden ötödik lakosa él. Ez egy igazi ékszerdoboz, rengeteg gyönyörű épülettel és festői kilátással. Sétálóutcái hosszasan tömve vannak helyiekkel és turistákkal, de mégis találunk a városban tucatnyi eldugott helyet, ahol akár romantikázhatunk egy kicsit a kedvesünkkel.
A város bája egyszerűen varázslatos, így bevallva kellemesen csalódtunk a luxemburgiak fővárosában!

Fotó: Luxembourg /Mihály Gábor/

A városnéző sétánk során ejtsük útba mindenképp a Palais Grand-Ducal épületét, amely a luxemburgi nagyherceg rezidenciája.

Fotó: Palais Grand-Ducal /Mihály Gábor/

Továbbá keressük fel a XVII. században épült Notre-Dame katedrálist, amely barokk és gótikus jegyeket is hordoz magában.

Fotó: Cathedral Note-Dame /Mihály Gábor/

Az UNESCO világörökség részeként látogassunk el a híres Bock-szírt kazamatáihoz (Bock Casamates) is, amely egy földalatti járat a magas várfalak belsejében. Ezeket a járatokat a katedrálishoz hasonlóan a XVII. században kezdték kialakítani és fontos szerepet játszottak a spanyol megszállás alatt, illetve a világháborúk idején is.

Fotó: Bock Casamates /Mihály Gábor/

Innen vezet az út a Chemin de la Corniche felé, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik Luxembourg alsó városrészére, többek között a Neumünster apátságra. ,,Európa legszebb erkélyeként” is emlegetik a helyet, amiben van valami, de ezt szabad szemmel kell látni ehhez.

Fotó: kilátás Luxemburg alsó városrészére /Mihály Gábor/
Fotó: Neumünster apátság /Mihály Gábor/


További látnivalók Luxemburgban:

  • Clervaux kastély
  • Bourscheid kastély
  • Esch-Sur-Alzette városnézés
  • Ettelbruck városnézés
  • Luxembourg múzeumai (Grand Duke Jean of Modern Art, Nationalmusée um Fëschmaart)


Szállás (kemping)

Luxemburgi körutunk alatt a varázslatos Mullerthal régió egyik kempingjében húztuk meg magunkat esténként.

Fotó: Camping Belle-Vue 2000 /Mihály Gábor/

Az aranyos falu, Berdorf határában található a Camping Belle-Vue 2000, amely egy jól felszerelt, hangulatos kemping. Találhatóak itt bérelhető faházak, lakóautóknak és sátraknak kialakított, vízzel és árammal ellátott helyek, de még kisbolt, illetve több mosdó és zuhanyzó is elhelyezkedik a kemping területén.

Fotó: Camping Belle-Vue 2000 /Mihály Gábor/

Minden elképesztően kulturált és tiszta volt, valamint esténként a hangulat egyszerűen pazar. Tábortűz, grill húsok illata és gitár szó…. szerintem tudjátok miről beszélek!

Fotó: Camping Belle-Vue 2000 /Mihály Gábor/

Az árakat kicsit megemlítve, egy 60-70 négyzetméteres hely, víz használattal, wifivel, két főre, éjszakánként kb. 20 euró volt. A további infókért keressétek fel a kemping honlapját.

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük