Bulgária
Burgasz utazás, látnivalók, érdekességek / Bulgária

Burgasz utazás, látnivalók, érdekességek / Bulgária

Burgasz egy nagyon kedvelt város a Fekete-tenger partján, de emellett Bulgária legfontosabb kikötővárosa, illetve az ország negyedik legnagyobb települése is egyben. A legtöbb embernek csupán csak egy kiindulópont a bolgár nyaralás során, mivel Várna mellett Burgasz a másik repülőtérrel rendelkező Fekete-tengerparti város. Azt viszont ne felejtsük el, hogy Burgasz sokkal érdekesebb mintsem hogy kihagyjuk egy bolgár vakáció során!

Fotó: Burgasz sétálóutcája /Mihály Gábor/

A Fekete-tenger partján elterülő Burgasz egy nagyon fontos iparváros, Bulgária délkeleti régiójában. Ez az ország legnagyobb kikötővárosa és a negyedik legnépesebb települése is, Szófia, Plovdiv és Várna után. A 210 ezer lakosú Burgasz nem a strandjairól híres, ezért ne ezt keressük benne, azonban városnézésre, több mint nagyszerű. Amennyiben tehetjük egy bolgár nyaralás során mindenképp látogassunk el ide!

Fotó: Troykata tér /Mihály Gábor/

Burgasz nemzetközi reptere a bolgár tengerpart legnagyobbika, így a repülővel érkezők zöme, itt találkozik először Burgaszban, a bolgár élettel és a bolgár kultúrával. Mi azonban autóval érkezve is beiktattuk ezt a városnézést és utólag bevallva egy cseppet sem bántuk meg. Hangulata és a múlt évszázad elején épült épületei kicsit visszarepítenek az időben, de sokak szerint Magyarország egyes részeire, épületeire is nagyon hasonlítanak.

Tipp: Nagyon nehézkes a belvárosban a parkolás az utcákon, ezért inkább válasszuk a Szent Cirill és Szent Metód ortodox templom melletti mélygarázst, ahonnan megkezdhetjük a városnézést is!

 

Fotó: Burgasz múlt évszázadi épülete /Mihály Gábor/

Burgasz bejárását, így elkezdhetjük, akár itt is a Szent Cirill és Szent Metód ortodox templomnál, amelynek zöldes színe érdekesként hat majd az ember szemére. A vallási épület külseje is már egyből szembetűnő, de igazán majd csak a belső tere ejt rabul minket. Az ortodox templom 1897-1907 között épült fel, amelyet egy olasz építész tervezett meg.

Fotó: Szent Cirill és Szent Metód templom /Mihály Gábor/
Fotó: a templom belseje /Mihály Gábor/

A templommal szemben lévő, azonos nevű utcán jutunk el Burgasz egyik legszebb sétálóutcájába (Aleksandrovska ulica).

Fotó: Aleksandrovska /Mihály Gábor/

Itt jobbra haladva a Troykata térre sétálhatunk tovább, ahol egy szovjet katonát ábrázoló emlékmű látható (Alyosha Monumemt), illetve a mellette lévő Bíróság épülete is igencsak szemrevaló.

Fotó: emlékmű a téren /Mihály Gábor/
Fotó: Bíróság /Mihály Gábor/

Visszafele gyalogolva az Aleksandrovskán elérjük először a Városházát és a mellette lévő magas épületet, a Hotel Bulgaria Burgas négycsillagos szállodát. Innen egyenesen tovább sétálva először a buszállomás, majd végül a Kikötő következik, amelynek végén a fehér-piros színű Világítótorony látható.

Fotó: Városháza /Mihály Gábor/
Fotó: Hotel Bulgaria Burgas /Mihály Gábor/

A városházával szemben lévő Aleko Bogoridi sétálóutcán is érdemes körbenézni egy kicsit, mivel sok érdekességet tartogat, valamint a végén a tengeri parkban találjuk magunkat.

Az utcán sétálva jobbra először egy igényes játszótér, majd az impozáns, kőből épült Örmény templomot figyelhetjük meg. Ezután a Régészeti Múzeum és egy utcával arrébb, a Történelmi Múzeum járható be, valamint a Természettudományi Múzeum is itt található.

Fotó: Örmény templom /Mihály Gábor/
Fotó: Régészeti Múzeum épülete /Mihály Gábor/

Egyenesen tovább haladva először elhaladunk egy zenélő Gramofon mellett is, majd végül megérkezünk a várost, a tengerparttal elválasztó parkba (The Sea Garden). Itt egy kicsit hűsölhetünk is, vagy akár a kisvasútra pattanva bejárhatjuk a park nagy részét is.

Fotó: Kisvasút Burgasz parkjában /Mihály Gábor/

Útközben számos emlékművet és érdekes dolgot figyelhetünk meg, mint például a Szabadtéri színház vagy a Városi strand, viszont a további látnivalókat sajnos csak gyalog érhetjük el, mivel a kisvonat nem túl hosszú kört tesz meg.

Fotó: Burgasz parkja /Mihály Gábor/
Fotó: érdekes szökőkút /Mihály Gábor/

A park északi felén találhatóak a homokból készített gyönyörű szobrok és figurák, amelyek nagyon izgalmas látnivalók. Mellette viszont a kisebb korosztály is szórakozhat egy kicsit a Dinoszaurusz parkban.

Fotó: Burgasz strandja /Mihály Gábor/

Végül Burgasz strandját is érdemes megtekinteni és kipróbálni is, amire a legjobb kilátás a teraszról nyílik. A parton a közel háromszáz méteres Móló, amely Burgasz egyik ikonikus látnivalója, a kiindulópontunk mellett lévő ortodox templommal együtt.

Videó:

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük