Magyarország
Pécs utazás, látnivalók, érdekességek / Magyarország

Pécs utazás, látnivalók, érdekességek / Magyarország

A Mecsek lábánál elterülő Pécs, hazánk legmediterránabb városa és emellett látnivalókban sem szenved hiányt. Török emlékek, római kori sírkamrák, izgalmas földalatti járatok, gyönyörű porcelánok és  lenyűgöző kilátók, azonban ez még nem minden! Pezsgő éjszakai élete is nagyon hívogató, amit egyetemi városként a fiatalok tesznek igazán lendületessé!

Fotó: Pécs esti fényekbe bújva /Mihály Gábor/

Pécs hazánk ötödik legnagyobb városa és egyben a Dunántúl legnagyobb települése is. A 140 ezres város egy fiatalos, lendületes hely, amely 2010-ben az Európa kulturális fővárosa címet is megkapta. Kulturális programjai mellett viszont rengeteg történelmi látnivalóval is kecsegtet, elég ha csak a római vagy a török korszakra gondolunk. A gyönyörű Mecsek közelsége miatt számtalan kilátó és túraútvonal is felfedezhető a környéken. Kellemes klímájának köszönhetően pedig a legmediterránabb városnak is nevezik Pécset. A település ezenkívül nagyon sokszínű, mivel nagy létszámú német és horvát kisebbség képviselteti magát, a baranya vármegyei székhelyen.

Fotó: Széchenyi tér /Mihály Gábor/

Pécs továbbá fontos egyetemi város is, ahol külföldi diákok százai élnek és ezzel teszik igazán sokszínűvé a települést. Rengeteg étterem és bár található a belvárosban (Király utca), amelyek esténként rendszerint megtelnek a helyiekkel, a turistákkal és az egyetemi hallgatókkal. Ekkora nyüzsgést és éjszakai életet még egyetlen vidéki városunkban sem tapasztaltam, mint itt Pécsen, ezért semmiképpen sem szabad kihagyni a bakancslistánkról!

Pécs történelme röviden 

Pécs városának történelme egészen a római korig nyúlik vissza, akik Sophianae néven alapítottak várost itt a  II. század elején. A korai kereszténység központja lett, valamint a tartományi székhely címet is megkapta. Ebből a korból számos lelet maradt ránk, amit a látnivalóknál majd részletesebben is bemutatok.

Fotó: ókeresztény sírkamra Pécs belvárosa alatt /Mihály Gábor/

A város történelmében fontos dátum volt 1009 is, amikor Szent István királyunk megalapította a pécsi püspökséget. 1367-ben I.Nagy Lajos király létrehozta a Magyar Királyság legelső egyetemét. Később, Pécs történelmében pedig Janus Pannonius költő és püspök játszott nagy szerepet, aki a magyar humanizmus megteremtője volt.

Fotó: Janus Pannonius szobra /Mihály Gábor/

Pécsen ezek után a XVI. században kezdetét vette a 150 éves török uralom, amely korból ránk maradt, például a főterén látható Gázi Kászim pasa dzsámija is. A török kézről visszakerült Pécs 1780-ban szabad királyi városi rangot kapott, majd a következő évszázadban erős gazdasági fejlődésen ment keresztül. Világhírűvé vált a Zsolnay porcelán és a Littke pezsgő. 2010-ben végül megkapta az Európa Kulturális fővárosa címet, a német Essen és a török Isztambul városok mellett.

Fotó: Zsolnay-negyed /Mihály Gábor/

Pécs legszebb látnivalói 

Széchenyi tér és a Dzsámi

Pécs alapos megismerését nem is kezdhetnénk máshol, mint a város főterén, a Széchenyi téren. Itt találjuk többek között a Városháza, a Megyeháza és a Nádor Szálló épületeit, de a település szimbóluma, a Dzsámi is itt fedezhető fel. A városnéző sétánk során két Zsolnay-kúttal is összefuthatunk, amelyek a tér északi és déli részén vehetők szemügyre.

Fotó: Városháza /Mihály Gábor/
Fotó: Megyeháza /Mihály Gábor/

A Széchenyi-térről nyíló Király utcán találjuk a Pécsi Nemzeti Színházat, de az utca az éttermeiről, kávézóiról és bárjairól is ismert.

Fotó: Pécsi Nemzeti Színház /Mihály Gábor/

Most pedig térjünk vissza egy kicsit a Gázi Kászim pasa dzsámijához, ami Pécs legismertebb látnivalója és így méltán nem maradhat el a bővebb ismertető sem.

Fotó: Dzsámi /Mihály Gábor/
Fotó: a dzsámi belseje /Mihály Gábor/

A vallási épület Európa legészakibb épségben megmaradt dzsámija, ami manapság már római katolikus templomként működik. Pécs egyik legismertebb jelképe, a török hódoltság korszakának ikonikus épülete. Eredetileg a dzsámi helyén egy keresztény templom állt (Szent Bertalan-templom), majd a török uralom alatt készült el Pécs szimbóluma. Minaretje sajnos ma már nem látható, de esténként a távolban kivilágított tv-torony, egyes szögekből nézve olyan, mintha a dzsámi minaretjét látnánk!

Fotó: a dzsámi és a ,,minaret” /Mihály Gábor/

Belépő: 2.400 forintba kerül, de kombináltjegyként is megvásárolható. A székesegyházzal 4.000 forint, a püspöki kincstárral és palotával 7.000 forintba kerül!

Pécsi székesegyház 

Pécs másik büszkesége a neoromán stílusban épült Szent Péter és Szent Pál székesegyház.
A négy tornyú katedrális belső tere gyönyörűen díszített és emellett a pince része és a templom hatvan méteres tornya is látogatható.
Nem mellesleg itt temették el Janus Pannonius költőt és pécsi püspököt.

Fotó: Pécsi székesegyház /Mihály Gábor/
Fotó: Pécsi székesegyház /Mihály Gábor/
Fotó: Pécsi székesegyház /Mihály Gábor/

Belépő: 2.400 forint, de kombinálhatjuk a dzsámival 4.000 forintért, illetve a püspöki palota és kincstár látogatása esetén 7.000 forintba kerül a jegy!

Cella Septichora és az Ókeresztény Mauzóleum

Szerintem sokan nem tudjátok és bevallom én sem tudtam, hogy Pécs belvárosa alatt egy rejtélyes, antik világ található, amely roppant érdekes és izgalmas.

Fotó: Cella Septichora /Mihály Gábor/

A római kori Pécs, akkori nevén Sophianae egy fontos település volt a IV. században.
A keresztény hitvilágról számos emlék maradt meg ebből a korból, de az akkori városfaltól északra lévő ókeresztény síremlékek és sírkamrák, 2000 óta az UNESCO világörökség részei. A Cella Septichora a székesegyház környékén, több méterrel a föld alatt található. Ezen a helyen számos sírkamra is alaposan megfigyelhető és a helyszínen lévő videók révén alaposabban is megismerkedhetünk történetükkel.

Tipp: A földalatti látnivalók nagyon izgalmasak és nekem a város legérdekesebb látnivalói voltak. Ezt az ott megnézendő videók tették még lebilincselővé, ezért mindenkinek csak ajánlani tudom, egy pécsi városnézés során!

Folytatva a látnivalókat, ide sorolnám továbbá a székesegyház mögött lévő Középkori Egyetem-et is, amely Magyarország legelső egyetemeként alakult meg Pécsen. I.(Nagy) Lajos még 1367-ben alapította és mindössze néhány évtizeden át működött a XIV. században.

Fotó: Középkori egyetem /Mihály Gábor/

Belépő a két helyszínre 2.800 forint, de ha érdekel Magyarország első egyetemének épülete is a székesegyház mögött, ez esetben 3.500 forint at Időutazó jegy. 
Ezzel három helyszínt tudunk felkeresni és háromszáz forintot spórolhatunk is!

Zsolnay Kulturális Negyed

A Zsolnay Kulturális Negyed Pécs egyik legkedveltebb helyszíne, ami a Zsolnay kerámiagyár területén készült el, a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa project keretében. Az öt hektárnyi területen létrejött beruházás tartalmilag négy részre tagolódik: Míves negyed, Alkotó negyed, Gyermek és családi negyed, valamint Egyetemi negyed.

Fotó: Zsolnay-negyed /Mihály Gábor/

A gyönyörű környezetben található Zsolnay-negyed sokszínű és izgalmas kiállításokkal várja az ideérkezőket. Itt akár egy teljes napot is elnézelődhetünk, annyi érdekességet találunk.

Fotó: a Zsolnay Mauzóleum /Mihály Gábor/

Megtekinthető többek között a Zsolnay aranykora – Gyugyi gyűjtemény, a Rózsaszín Zsolnay kiállítás, a Zsolnay Család- és Gyártörténeti kiállítás, a Zsolnay Mauzóleum, a Látványmanufaktúra, az 1861 Kesztyűmanufaktúra és további sok-sok érdekesség.

Fotó: Kesztyű manufaktúra /Mihály Gábor/
Fotó: Zsolnay porcelán /Mihály Gábor/
Fotó: Belépő árak /Mihály Gábor/

Pécsi Tv-torony  

A 197 méter magas Pécsi tévétorony a Mecsekben magasodik a város fölé. Innen fentről gyönyörű kilátás nyílik Pécsre, a Mecsekre, de tiszta időben még távolabbra is el lehet látni.
Érdekessége, hogy a legtetején akár fél méteres kilengése is lehet a toronynak, valamint 1973-ban az átadásakor Magyarország legmagasabb épülete volt. Lifttel 72 méter magasságig tudunk felmenni, ahol egy étterem található. Feljebb 80 méteres magasságból a nyitott kilátó látogatható meg.

Fotó: Pécsi tévétorony /Mihály Gábor/
Fotó: kilátás a toronyból a Mecsekre /Mihály Gábor/

Belépő: 1.400 forint

Tipp: A tévétorony felé haladva megállhatunk a Niké-szobornál is, ahonnan úgyszintén gyönyörű a kilátás a városra!

Fotó: Niké-szobor /Mihály Gábor/

További látnivalók, amit érdemes megnézni:

  • Barbakán
  • Pécsi lakatfal
  • Csontváry Múzeum
  • Vasarely Múzeum
  • Jakováli Hasszán-dzsámi és minaret
  • Pécsi Állatkert
  • Pécsi Postapalota épülete
  • Zsinagóga
Fotó: Barbakán /Mihály Gábor/
Fotó: Pécsi lakatfal /Mihály Gábor/

Gasztronómia 

Pécs telis-tele van jobbnál jobb éttermekkel, ahol kiváló fogásokat ehetünk. A Széchenyi térről nyíló Király utcán például a Replay Cafe & Restaurant és a Korhely étterem is ilyen hely, de a kicsit kijjebb lévő Bohemia Sörkonyha is tökéletes választás. Az utóbbiban cseh ételeket, jég hideg cseh sörökkel fogyaszthatunk el!

Fotó: Replay Café & Restaurant /Mihály Gábor/

A város szélén a 6-os főút mellett lévő Csülök Bár étterem is abszolút favorit, ahova pécsi barátaink, Nóri és András vittek el minket. A látnivalóktól és a belvárostól kissé kieső helyen van, de isteni itt a sertés csülök.

Fotó: isteni finom csülök a Csülök bárból /Mihály Gábor/

Esti italozáshoz a Bazár nevű bárt ajánlom, ahol rengeteg sör, bor és koktél közül válogathatunk egy baráti társasággal beülve. Egyébként a dzsámi mellett található a Széchenyi téren!

Fotó: Bazár /Mihály Gábor/

Szállás

Pécsi szállásunk a belvárosi Rozmaring Apartman volt, ami mindössze két percre található a dzsámitól. A tökéletes elhelyezkedése miatt választottuk ki az apartmant, mivel így minden nagyon közel volt. A látnivalók, az éttermek, a bárok, az élelmiszerboltok, szóval tényleg minden.

Fotó: Rozmaring Apartman /Mihály Gábor/

Az apartman jó pozíciója mellett, nagyon tágas és modern bútorokkal, igényesen volt felszerelve. Ár-érték arányban pedig megfelelő volt számunkra!

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük