Bulgária
Szozopol utazás, látnivalók, érdekességek / Bulgária

Szozopol utazás, látnivalók, érdekességek / Bulgária

Szozopol egy apró félszigeten elterülő romantikus kisváros, Burgasztól mindössze 35 kilométerre délre. Neszebarhoz hasonló módon úgyszintén a bolgár tengerpart egyik legrégebbi településeihez tartozik. A kellemes hangulatú óvárosa és a lassan mélyülő homokos tengerpartja vonzza a turistákat, ezért is sokan csak a bolgár Saint Tropez-nak nevezik.

Fotó: Szozopol autentikus faházai /Mihály Gábor/

Szozopol Neszebarhoz hasonlóan az egyik legrégebbi település a bolgár tengerparton. A görögök Kr. e 610 környékén alapították Antheia néven, de hamar átnevezték Apollóniára, amely nevet Apollón isten tiszteletére kapott.

Fotó: Szozopol /Mihály Gábor/

Az itt élők Szozopol óvárosát próbáljak megóvni a tömegturizmus elől, ezért itt kizárólag magán szálláshelyeket találunk, míg a nagyobb szállodák kijjebb az újváros részben találhatóak meg. A helyiek ezzel tudják megőrizni az óváros eredeti báját, amely tele van régi faházakkal, hangulatos utacskákkal és természetesen műemlékkel. Az óvárosban sétálva varázslatos hangulat fog el majd minket, így a romantika mester fokon fedezhető fel az egykori halászfaluban.

A város csendes és nyugodt, illetve kevésbé látogatott, mint a híres Napospart. Persze Szozopol így tökéletes. Sokkal autentikusabb és szerethetőbb, mint a zsúfoltabb Sunny Beach, viszont itt kevesebb is a szórakozóhely, étterem és bár. Akik a nyüzsgést szeretik, itt biztosan nem fogják megtalálni. Leginkább a bolgár nyaralók választják vakációra a települést, azonban külföldiek is előfordulnak, persze jóval kisebb számban, mint a nagy üdülőparadicsomokban.

A szálláshelyek, éttermek viszont ezzel ellentétben tökéletes színvonalat nyújtanak, ezért csak a bolgár Saint Tropez-nak hívják. Egyébként szerintem szebb is mint francia Saint Tropez, de ez csak az én véleményem!

Tipp: A legjobb éttermek az óváros várfallal védett sétányán találhatóak, ahol nem csak finom tengeri ételeket ehetünk, de a lelkünket is táplálhatjuk a gyönyörű kilátással!

Fotó: gyönyörű kilátás /Mihály Gábor/

A település legérdekesebb látnivalói közé tartozik az imént említett Várfal sétány, illetve a Régészeti múzeum és a Szent Cirill és Szent Metód templom. Továbbá érdemes megnézni a strand melletti apró ortodox templomot (St. Zosim templom) is, ahol eredeti ortodox ikonok láthatóak.

Fotó: Szent Cirill és Szent Metód templom /Mihály Gábor/
Fotó: ortodox templom ikonokkal /Mihály Gábor/

Szozopol városának két strandja is van, amelyből az egyik a Központi városi strand, míg a másik a nagyobb Harmani strand. Mindkét beach tökéletes a pihenésre, bár az utóbbi nagyobb területe miatt nem annyira zsúfolt. Ha tehetjük próbáljuk ki mindkettőt!

Fotó: Központi városi strand /Mihály Gábor/

Videó:


• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük