Bulgária
Napospart (Sunny Beach) utazás, látnivalók, érdekességek / Bulgária

Napospart (Sunny Beach) utazás, látnivalók, érdekességek / Bulgária

A Napospart, vagy ahogy a külföldiek is mondják, Sunny Beach, Bulgária legfelkapottabb és legnagyobb tengerparti nyaralóhelye. Itt éjjel-nappal zajlik az élet, úgyhogy unatkozni garantáltan nem fogunk a Fekete-tenger partján fekvő üdülőhelyen. Nappal napozás és strandolás, este pedig bárok és bulik várnak mindenkit, aki ellátogat a bolgár riviérára.

Fotó: Sirályok a Fekete-tenger partján /Mihály Gábor/

A Napospart(Sunny Beach) a Fekete-tenger partján található kedvelt nyaralóhely, amely Bulgária legfelkapottabb tengerparti helyszíne. Várna és Burgasz között fekszik, bár jóval közelebb található az utóbbihoz, mindössze 35 kilométer távolságra. Manapság számos repülőjárattal eljuthatunk mindkét városba Budapestről, de aki szeret vezetni, autóval is neki vághat, a több mint ezer kilométeres útnak. Mi is autóval tettük meg a távot, Szerbián keresztül, ami a kiindulóponttól, határátkeléstől függően 14-16 óra is lehet. Kelet-Magyarországról indulva azonban Románián keresztül érdemes utazni, bár így is hasonló idővel lehet számolni, mint akik a Dunántúlról vagy Budapestről indulnak Szerbián keresztül.

Fotó: Sunny Beach /Mihály Gábor/

Bulgária legnépszerűbb turistaparadicsomát az ötvenes években kezdték kialakítani és manapság bevallva nagyon jól sikerült. A Burgasztól mindössze 35 kilométere lévő, Neszebar szomszédságában található Napospartot, a helyiek csak Slanchev bryag-nak hívják. Állandó lakosa alig van a hét kilométer hosszú, homokos tengerparttal rendelkező településnek, azonban a nyári hónapokban turisták tízezrei lepik el a környéket. Köztük nagyon sok magyarnak is kedvelt nyaralóhelye a Napospart, de leginkább román, orosz és ukrán turisták érkeznek a Sunny Beach-re. A üdülőhelyen több száz hotel és apartman várja az ideérkezőket, így igényünknek megfelelően válogathatunk a szálláshelyekből. Árérték arányban pedig nagyon kedvezően hozhatunk ki Bulgáriában egy nyaralást, bár a Magyarországról való távolság sokaknak elrettentő. Ennek ellenére azért egyszer mindenképpen venni kell a fáradtságot, ha nem is autóval, de ki kell próbálni a Fekete-tenger partján fekvő turistaparadicsomot.

Fotó: Napospart /Mihály Gábor/

Az aranyhomokos partján egymás mellett magasodnak a hatalmas szállodák, amelyből minden minőségben találunk több tucatnyit. A tengervíze kék zászlós minősítésű, de néha előfordulhat, hogy kissé zavaros a tenger vize és különböző vízinövények is megjelennek a vízfelszínen. Ezeket az időszakokat leszámítva gyönyörű kristálytiszta vizű és hőmérséklete kiváló a nyári hónapokban. Hullámok az áramlat és időjárástól függően változhatnak, illetve néha egy-két ártalmatlan medúza is előfordulhat!

Fotó: jetski a Fekete-tengeren /Mihály Gábor/

A parton sétálva rengeteg étterem, bár, kávézó található. Nappal a strandolás mellet különböző vízisportokat és szórakozási lehetőségeket is kipróbálhatunk, mint a jetski, szörf, parasailing vagy a motorcsónakkal húzott banán és kanapé.

Fotó: napágy- és napernyő árak a Naposparton /Mihály Gábor/
Fotó: Szórakozási lehetőségek a tengerparton /Mihály Gábor/

Éjszakánként pedig úgyszintén beindul az élet. A vendéglátóegységek megtelnek, sok helyen élő zene és tánc várja a turistákat. Butikok százai húzódnak a tengerparti sétányon és a fiataloknak pedig számos bár és diszkó kínál nagyszerű szórakozási lehetőséget!

Fotó: óriáskerék Sunny Beache-en /Mihály Gábor/

Végül a Napospartról számos kirándulási lehetőség közül is választhatunk. Mindjárt található két aquapark is településen, valamint kedvelt helyszín a szomszédos Neszebar is, amely Bulgária egyik legrégebbi települése. Ezeken kívül Burgasz, Sozopol és Várna is lőtávolságban van, így érdemes ezekre a helyekre is ellátogatni, Bulgária legnépszerűbb nyaralóhelyéről, a nagyszerű Napospartról!

Fotó: Imperial Palace Hotel***** /Mihály Gábor/

Videó:


• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük