Bulgária
Szófia utazás, látnivalók, érdekességek / Bulgária

Szófia utazás, látnivalók, érdekességek / Bulgária

A hegyekkel körbevett Szófia, akár a ,,templomok városa” nevet is kaphatná, ugyanis számtalan gyönyörű vallási épületbe botlunk a bulgár főváros felfedezése során. Találhatóak itt hatalmasak és aprók is, ortodox templomok és muszlim mecsetek is, így biztosan izgalmas órákat fogunk itt eltölteni. Szófia bejárása ráadásul könnyedén megoldható, mivel a legszebb látnivalók mind egy helyen, a belvárosban kereshetőek fel!

Fotó: Szent György-templom /Mihály Gábor/

Szófia(София), Bulgária legnagyobb települése és egyben fővárosa is. A Vitosha-hegy lábánál elterülő 1,2 milliós város érdekes látnivalókat tartogat, ráadásul még nem igazán lepték el a külföldi turisták, így megőrizte eredeti báját az egykori keleti blokk városa.

A település egy völgyben terül el, de így is a második legmagasabban fekvő fővárosa az Európai Uniónak Madrid után, az 550 méteres átlagmagasságával. Érdekessége továbbá a bulgár fővárosnak, hogy egyetlen nagyobb folyó sem keresztezi, viszont termálvíz forrásai miatt már évezredekkel ezelőtt is lakott terület volt.

Fotó: Bíróság épülete Szófiában /Mihály Gábor/

Szófia egy jellegzetes balkáni város, ahol a mecsetek minaretjei és az ortodox templomok díszes kupolái mellett a modern felhőkarcolók is megtalálhatóak. Fontos azonban, hogy ne felejtsük el a szocializmus is erősen nyomást gyakorolt a város korábbi képére, sőt a külvárosokban ma is látszanak ennek nyomai az épületek stílusain, de ez megfigyelhető a belvárosi Nemzeti Kultúra Palota épületén is.

Szófia központja a különböző korok és kultúrák izgalmas keveréke, így a belvárosi utcákon sétálva, akár egy történelem órán is érezhetjük magunkat. A bulgár főváros bejárása, így ideális akár egy hétvégére is, amit érdemesebb minél előbb nektek is beiktatni és felkeresni Szófiát!

Fotó: Banja Basi mecset /Mihály Gábor/

Szófia történelme röviden és tömören

Szófia történelmének kezdete 7000 évvel ezelőttre tehető, amikor még a trákok előtt érkező népcsoport élhetett itt. Ezen leletek miatt Szófia Európa egyik legősibb fővárosának tekinthető. Később a trákok érkezése után a rómaiak következtek, akik megerősítették a települést, melynek neve Serdica volt. Ennek nyomait ma is felfedezhetjük a belvárosban sétálva. Szófia a rómaiak után az első bolgár birodalom fővárosa lett, amikor a cirill ábécé is megszületett. A XIV. századtól következett az Oszmán birodalom megszállása, amely közel ötszáz éven át tartott. A korból úgyszintén maradtak ránk emlékek, mint például a Banja Basi mecset. A töröket végül az oroszok segítségével űzték ki az országból, ám a bolgárok így sem lélegeztettek fel igazán. A független Bulgária életében az oroszok erősen beleszóltak, amit a balkán háború és a két világháború követett. 2004-ben a NATO, majd 2007-től az Európai Unió tagjaként nagy fejlődésen ment keresztül.

Fotó: ókori romok Szófia központjában /Mihály Gábor/

Szófia tömegközlekedése és parkolói 

Szófia városa gyalogosan is könnyen bejárható, így különösebben nincs szükség a helyi tömegközlekedés igénybevételére. Ez azonban nem zárja ki, hogy ne próbáljuk ki mondjuk a metrót vagy a nagyon régi villamost, ami a város több pontján is közlekedik. A vonaljegy 1,60 levába kerül, ami úgy 300 forintnak felel meg. Amennyiben többet szeretnénk utazni, érdemes napijegyet vásárolni, ami 4 levába kerül fejenként.

Fotó: vonaljegy /Mihály Gábor/
Fotó: villamos Szófiában /Mihály Gábor/

A város bejárásához parkolót is kell keresnünk, amennyiben autóval érkeznénk Szófiába. Az egyik legjobb lehetőség a stadion mellett lévő Diurnal Parking. A város innen könnyedén bejárható gyalog és ha a városnézés végére értünk, metróval (M3) könnyedén visszautazhatunk a parkolóig. Egy óra 3 levába kerül, de 12 óra esetén 18 levát, míg 24 órára pedig 25 levát kell fizetnünk.

Fotó: parkoló a stadion mellett /Mihály Gábor/

Szófia legszebb látnivalói 

Szófia városnézés legszebb látnivalói mind sétatávolságra találhatóak, ezért egy általam tervezett útvonal alatt fogom nektek bemutatni, a bulgár főváros szépségeit.

A feljebb már leírt parkolóból az első állomásunk a közelben lévő Alekszander Nevszki-székesegyház  volt, amely Szófia legismertebb nevezetessége.

Fotó: Alekszander Nevszki-székesegyház /Mihály Gábor/

Az ötezer ember befogadására alkalmas ortodox templom az orosz-török háborúban elesett, orosz katonák emlékére épült fel 1912-ben. Az 50 méter magas aranykupolás székesegyházba ingyenes a belépő.

Fotó: székesegyház belseje /Mihály Gábor/

A székesegyház alapos megnézése után a sárga macskaköves utcára sétáltunk le, ahol a Nemzeti Parlament és az előtte lévő II. Sándor orosz cár lovas szobra tekinthető meg, aki a bulgárokat szabadította fel a törököktől. A további látnivalókhoz ezen az úton sétáltunk feljebb, és csupán pár perc után már látható volt a következő látnivaló. Az orosz templom, vagyis a Csodatévő Szent Miklós-templom csupán csak egy apró ortodox vallási épület az előző székesegyházhoz, de bája ebben rejlik. A szépen gondozott kert és az őt körülvevő fák között, elrejtőző aranykupolás templom, 1912 és 1913 között épült fel egy orosz diplomata kedvéért.

Fotó: Csodatévő Szent Miklós-templom /Mihály Gábor/

A sárga macskaköves út mentén tovább haladva elsétáltunk a Természettudományi Múzeum és a Bulgár Nemzeti Galéria mellett, majd következett a Nemzeti Régészeti Múzeum.

Fotó: Nemzeti Régészeti Múzeum /Mihály Gábor/ 

Vele szemben az Elnöki Palota és az előtte díszruhában álló katonák, illetve őrségváltás, népszerű látnivalók közé tartozik a bulgár fővárosban. Mellette láthatjuk a sztálinista stílusban felépült egykori kommunista párt székházát, a Largo-t. Az 50-es években épült építmény igazi brutalista, kommunista épület, amelyek több egykori szovjet városban és a keleti blokk alá tartozott országokban is megfigyelhetőek. Korábban láttunk hasonló épületet Varsóban és Rigában is, amelyek személy szerint nekem nagyon tetszenek.

Fotó: Elnöki Palota /Mihály Gábor/
Fotó: Largo /Mihály Gábor/

Az épület előtti téren láthatjuk az üveg búra alatt az ókori Serdica romjait, illetve az apró és ugyancsak földalatti Szent Petka-templomot. A középkori ortodox templomot a XI. században építették egy római korból származó sírkamra fölé.

Fotó: ókori Serdica romjai /Mihály Gábor/
Fotó: Szent Petka-templom /Mihály Gábor/

Szemben megfigyelhető a Szófia-szobor, illetve utunkat folytathatjuk jobbra, illetve balra is. Mi először balra kanyarodtunk el, majd jobbra folytattuk városnéző túránkat.

Fotó: Szófia-szobor /Mihály Gábor/

Balra először az ókori maradványok tekinthetőek meg, majd következett a legnagyobb oszmán látnivaló, a Banja Basi mecset. Vele szemben a Központi vásárcsarnok található, amely ottjártunkkor sajnos zárva volt.  Az épület mögött pedig a Zsinagóga tekinthető meg.

Fotó: Banja Basi mecset /Mihály Gábor/

Ezekután egyenes haladva a Szófia-szobor után következett két templom. Egyik a Szv. Nedelja-templom, a másik pedig a házak között húzódó Szent György-templom, azaz a Rotunda.

Fotó: Szv. Nedelja-templom /Mihály Gábor/
Fotó: Szent György-templom /Mihály Gábor/

Míg az első egy újabb építésű hatalmas ortodox templom, addig a Rotunda a római korban épült és a város legrégebbi építménye. Mindkettő nagyszerű látnivaló kívül-belül, így egyiket se hagyjuk ki városnéző utunk során.

Fotó: Szv. Nedelja-templom belseje /Mihály Gábor/

A templomokat hátrahagyva a vásárlásé és az étkezésé lett a főszerep, ugyanis Szófia bevásárlóútja, a Vitosa-sugárút következett. A város fő sétálóutcáján minden megtalálható. Szuvenír boltok, éttermek, kávézók és bárok sorakoznak, több száz méter hosszan.

Fotó: Vitosa-sugárút /Mihály Gábor/

Az utca végén pedig elérkeztünk az utolsó látnivalókhoz is, amely a Nemzeti Kultúra Palotája, avagy rövidítve NDK. Ez egy hatalmas és szépnek egyáltalán nem mondható szocialista korszakból való épület, melynek elején egy hosszú szökőkút rendszer figyelhető meg. Itt fotózkodhatunk a Szófia felirat előtt is, illetve metróval (M3) két megállót utazva visszatérhetünk a parkolóba.

Fotó: NDK /Mihály Gábor/
Fotó: Szófia /Mihály Gábor/

Végül mielőtt azonban befejezném, Szófia árnyoldaláról is írnék röviden nektek, mivel csak így teljes a kép, illetve ez is hozzá tartozik a városhoz. A belvárost és az egyes részeit nem nézve, Szófia nagyon sok helyen finoman is szólva rettentően koszos, büdös, illetve egyáltalán nem biztonságos. A városban este mindenhol csótányok futkostak az utcákon és ez a belvárosban is megfigyelhető volt. Ilyent én még eddig egyszer sem tapasztaltam, hogy lépésenként mindenhol egy-két, méretes csótány szaladt el a lábunk alatt, ráadásul egyáltalán nem voltak kicsik. Nappal a metróaluljárók lépcsőin és az utcákon agyontaposott csótányok hevertek. Ezenkívül a városban nagyon sok volt a kéregető, illetve a fedélnélküli, hajléktalan is.

Fotó: Szófia utcarészlet /Mihály Gábor/

Gasztronómia a bulgár fővárosban 

Szófiában, ahogy a legtöbb helyen vannak kiváló éttermek és kevésbé jó helyek is. Én most csupán egyetlen egy helyet fogok nektek ajánlani, ahol nem csak a minőség, de a hangulat és felszolgálás is kiváló volt számunkra. Ez Restaurant ,,Staria Chinar”, azaz az öreg platán étterem. Itt kiváló fogások közül választhatunk, ráadásul nem túl drága árakon, öt- és hétezer forint között, körettel együtt. Az étterem ráadásul a szállásunktól mindössze pár perc séta távolságra volt, a Knyaz Alexander Dondukov Blv. 71. szám alatt.

Fotó: Restaurant Stari Chinar /Mihály Gábor/

Az étlapon megtalálható a ropogós tintahaltól és a tengeri sügértől kezdve, a disznóságokon át, mint az ízletes csülök, a sertésfülig és csigáig nagyon sok minden. Kóstolhatunk bolgár specialitásokat is, de a kacsa és a vadhús is felfedezhető a menüben.

Fotó: ízletes csülök /Mihály Gábor/
Fotó: bolgár saláta /Mihály Gábor/

Szállás Szófiában 

A Szófia szállásunk egy kényelmes, jó környéken található apartman volt, amivel az egy éjszakás tartózkodásunk alatt teljesen megvoltunk elégedve. A CityResidence Aparthotel penthouse lakását kaptuk meg ráadásul, ami a legfelsőbb szinten, három erkéllyel, két szobával, nappalival és egy felszerelt konyhával járt a pénzünk mellé. Az ára, árérték arányban is kedvező volt, így bátran ajánlom nektek is, egy szófiai tartózkodásotok alatt.

Videó: 


• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük