Bosznia és Hercegovina
Travnik utazás, látnivalók, érdekességek / Bosznia-Hercegovina

Travnik utazás, látnivalók, érdekességek / Bosznia-Hercegovina

A hegyekkel körbevett Travnik egykoron Bosznia legfontosabb városa volt, de manapság a turisták körében népszerű. A török időkben Vezírszékhelyként működő Travnikban található az ország legszebb dzsámija is, illetve további érdekes látnivalókat is felfedezhetünk, leginkább Ottomán stílusban épült épületeket.

Fotó: Travnik látképe a várból /Mihály Gábor/

Travnik városáról röviden és tömören 

Travnik Bosznia-Hercegovina középső részén található nagymúltú város, közel hatvanezer lakossal. A szomszédos Vitez és Novi Travnik településekkel egybeépülve százhúszezer ember él a környéken, amelyet gyönyörű hegyek vesznek körbe. A város 1699-től fontos település volt a török hódoltság alatt, ugyanis százötven éven át volt vezírszékhely, azaz Bosznia központja. Később 1850-ben ezt a szerepet Szarajevó vette át, aminek hatására csökkent az érdekeltsége Travnik városának.

Fotó: helyi szuvenírek /Mihály Gábor/

Travnik látnivalói 

Travnik hajdani virágkorából sok látnivaló maradt meg, így lesz mit nézni, ha meglátogatjuk a egykori Vezírvárost. Elsőként mindjárt itt van a középkori vára (Tvrđava u Travniku), amely a város határában lévő dombon magasodik. A XIV-XV. századból származó várba érdemes felsétálni, ahonnan csodálatos a kilátás. A belépő négy márkába kerül!

Fotó: Travniki vár /Mihály Gábor/
Fotó: Travniki vár /Mihály Gábor/

Az ország legszebb dzsámija is itt található Travnikban. A Šarena, azaz a Tarka dzsámi a városközpontban fedezhető fel.

Fotó: Tarka dzsámi /Mihály Gábor/
Fotó: Tarka dzsámi /Mihály Gábor/

Tipp: Ha egy igazi autentikus török teázót keresünk, azt a dzsámi aljában megtaláljuk. Török tea, bosnyák kávé, baklava…. és így tovább. Hangulatos helyszín, barátságos kiszolgálás!

Fotó: Török teázó a dzsámi alatt /Mihály Gábor/
Fotó: Török tea /Mihály Gábor/

Ezenkívül érdemes ellátogatni a város szélén található patakhoz is. A Plavo Voda, azaz a kék víz. Ez egy gyorssodrású, a hegyekből lezúduló forrás, amelynek partján szuvenírboltok és éttermek sorakoznak. Nagyon idilli itt sétálgatni, csak vigyázzunk bele ne essünk a kristálytiszta vizű patakba!

Fotó: Plavo Voda /Mihály Gábor/
Fotó: Plavo Voda /Mihály Gábor/

Ne ijedjünk meg ha üdítőket és söröket találunk a vízben, mert a helyi éttermek a hűsítő vízben hűtik az árukat, megspórolva így egy-két hűtött.

Fotó: hűsülő üdítők /Mihály Gábor/

A kék víz mellett a domboldalban, egy temető látható, amelynek fehér sírkövei érdekes látvány nyújtanak.

Fotó: Temető Travnik szélén /Mihály Gábor/
Fotó: Bosanska /Mihály Gábor/
Fotó: régi mozdony a sétálóutcában /Mihály Gábor/

Végül pedig a város főutcáját (Bosanska) is megemlíteném, ahol több dzsámit, türbét és egy régi mozdonyt is megfigyelhetünk. A város hangulata varázslatos, így nem érdemes kihagyni egy boszniai körút során!

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük