Bosznia és Hercegovina
Jajce utazás, látnivalók, érdekességek / Bosznia-Hercegovina

Jajce utazás, látnivalók, érdekességek / Bosznia-Hercegovina

Jajce egy kedvelt turisztikai helyszín Bosznia-Hercegovina középső részén, ahol egy gyönyörű vár magasodik a település fölé. A város azonban a magyar művészet kedvelőknek is ismert lehet, mivel Jajce gyönyörű vízesése Csontváry egyik festményén is megelevenedik. A bájos települést, így hát szívesen választják megállónak, a dalmát tengerpartra haladó magyar turisták.

Fotó: Pliva-vízesés /Mihály Gábor/

Jajce(Jajca) mindössze egy huszonötezer lakosú település, melynek neve a szláv ,,jajce” szóból ered, ami magyarul tojást jelent. Ez a név a hegy formájára utal, amelyre a település is épült. A város érdekessége, hogy egy időben Jajcai Bánság néven még Magyarországhoz is tartozott 1464-től 1527-ig. Ez Mátyás királynak volt köszönhető, aki 1463-ban foglalta vissza a várat a törököktől, azonban később így is több mint háromszáz éven volt török kézen Jajce.

Fotó: Jajce látképe /Mihály Gábor/

A város bejárásához mindössze pár óra is elegendő, mivel nem nagy területen fekszik, viszont a látnivalói, így is elképesztőek. Parkolást megoldhatjuk az autóbuszállomás mellett, ahol pár márkát dobva az automatába, indulhat is az izgalmas városnézés.

Először mindenképpen érdemes megfigyelni a parkoló melletti 30 méteres magasságból lezúduló Plivavízesést. Ennek egyébként magyar vonatkozása is van, mivel Csontváry Kosztka Tivadar lefestette 1903-ban, amit ma Pécsen a Janus Pannonius Múzeumban meg is tekinthetünk. Ha közelről szeretnénk megnézni, tíz markát kell fizetnünk, amely belépő majd később a néprajzi múzeumba is felhasználható. Fentről egyébként ingyenesen is rálátunk, de így nem annyira izgalmas, mintha a vízesés aljából néznénk meg.

Fotó: Pliva-vízesés /Mihály Gábor/

Tovább sétálva egy hídon jutunk át a túlpartra, majd a várfallal körbevett óvárosba a Travniki-kapun keresztül érkezünk meg. Itt szépen felújított térköves utcákon haladhatunk, éttermek és kávézók között, míg megpillantjuk Esma Szultána mecsetjét.

Fotó: Esma Szultána mecset /Mihály Gábor/

Itt a következő látnivalókhoz balra fordulva jutunk el. Először a Néprajzi múzeum következik, ahova a vízesésnél vásárolt jeggyel ingyen mehetünk be. A helyi népviseletet és egy berendezett korabeli szobát nézhetünk meg, illetve régi rádiókat és szép ásványokat is találunk a kétszintes épületben.

Fotó: Néprajzi múzeum /Mihály Gábor/
Fotó: Néprajzi múzeum /Mihály Gábor/

Ezután a Medve-torony következik, amely mellett a Katakombákba is érdemes lemenni. Ez egy középkori temetkezési hely, amit Vukčić Hrvatinić parancsára vájták ki a herceg családja számára. Állítólag még Tito is használta menedékhelyként a sötét és nyirkos földalatti termet. A belépő ide öt márkába kerül.

Fotó: Medve-torony /Mihály Gábor/
Fotó: katakombák /Mihály Gábor/

Végül a városnéző utunk utolsó állomásaként ismét öt márkát kell fizetnünk, hogy feljussunk a fellegvárba (Tvrđava). Több út is vezet az erődbe, így választhatunk melyiken menjünk. Fentről gyönyörű a kilátás a városra és a környező dombokra.

Fotó: Jajce vára /Mihály Gábor/

Jajcai városnéző körtúránk után érdemes ellátogatni a közelben lévő Pliva-tó partjához is, mert gyönyörű, több száz éves vízimalmokat (Mlinčići vízimalmok) találunk ott. A XVI. századból származó vízimalmokat eredetileg gabonaőrlésre használták, manapság viszont már ,,csak” népszerű látnivaló, a morajló apró vízesésekkel együtt.

Tipp: A tóparton strand is található, így a nyári hónapokban strandolhatunk is a Pliva-tóban!

Fotó: Mlinčići vízimalmok /Mihály Gábor/

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

1 thought on “Jajce utazás, látnivalók, érdekességek / Bosznia-Hercegovina

    • Author gravatar

      Szervusztok!Szeretnék a csop. tagja lenni,értesítéseket kapni.A belföldi túráink megoldottak,szeretnénk kicsit távolabbra is eljutni.Köszönettel:Bótáné Erzsi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük