Bosznia és Hercegovina
Banja Luka utazás, látnivalók, érdekességek / Bosznia-Hercegovina

Banja Luka utazás, látnivalók, érdekességek / Bosznia-Hercegovina

Banja Luka Bosznia-Hercegovina második legnépesebb városa és egyben a Boszniai Szerb Köztársaság de facto fővárosa is. A pezsgő, balkáni hangulatot megtaláljuk a Vrbas folyó partján, ahol az évek alatt már egyre több az ide utazó, viszont fontos tudni azt is, hogy még mindig nem lepték el a várost a turisták. Ezért garantáltan élvezhetjük Bosznia második legnépesebb városában a hamisítatlan balkán hangulatot, de a helyzett ennél egy kicsit összetettebb, ugyanis többségben szerbek lakta városról beszélünk.

Fotó: Vrbas folyó Banja Luka városánál /Mihály Gábor/

A kétszázezres Banja Luka, Bosznia-Hercegovina északi felén terül el a Vrbas folyó két partján és ezzel a lakosságszámmal, Szarajevó után az ország második legnépesebb városa. A település a Boszniai Szerb Köztársaság de facto fővárosa is, és ahhoz, hogy ezt egy kicsit jobban megértsük, egészen 1992-ig kell visszamennünk az időben.

Fotó: Banja Luka /Mihály Gábor/

Banja Luka és Bosznia-Hercegovina történelme dióhéjban

Bosznia-Hercegovina területe évszázadokon át volt török uralom alatt, ami megtette hatását a város és az ország mai képének kialakulására, ezenkívül vallásilag is nagyon erős befolyást gyakorolt a török hódoltság, aminek az eredménye a nagyszámú muszlim lakosság. Az ország és a város történelme viszont 1992-től válik izgalmassá, ugyanis ebben az évben kiáltotta ki függetlenséget Bosznia-Hercegovina. Jugoszlávia felbomlása azonban egy véres polgárháborúhoz vezetett. Bosznia-Hercegovina függetlenséget ugyanis a szerbek nem hagyták annyiba és Bosznia-Hercegovina területén belül a szerbek is kikiáltották a Boszniai Szerb Köztársaságot, amely az ország északi, keleti és nyugati területeit foglalja magába, beleértve Banja Luka városát is. Ezzel elkezdődött a bosnyák és horvát lakosság, illetve a Bosznia területén elő szerb népesség közötti háború. A függetlenségét követő véres polgárháborút a daytoni békemegállapodás zárta le végül és ennek értelmében 1995-től az ország közigazgatásilag két entitásra oszlik fel: az egyik a Bosznia-Hercegovinai Föderáció, amely bosnyák és horvát (muszlim és katolikus vallású) lakosú területeket tartalmazz, illetve a Boszniai Szerb Köztársaság, amely pedig többségben szerbek (ortodox vallású) lakta területeket foglal magában. Ez utóbbi területek de facto fővárosa ma Banja Luka. Bár az államnak és az entitásoknak a fővárosa is Szarajevó, de a Szerb Köztársaság parlamentje Banja Luka városában ülésezik, ami miatt tulajdonképpen kimondatlanul is Banja Luka a Boszniai Szerb Köztársaság központja, és ezzel de facto fővárosa is.

Fotó: ortodox templom Banja Lukában /Mihály Gábor/

Bosznia-Hercegovina területén és ezzel Banja Lukában is a háborúk alatt több százezer ember halálát okozta a vérengzés, illetve az ország még mindig tele van működő taposóaknákkal is, amely még sajnos manapság is szedi áldozatait.   ​

A polgárháború előtt azonban a több száz éves török uralom is ugyanúgy megtette hatását Banja Luka mai városképének kialakításában, de mivel ez a város többségben ortodox szerbek lakta terület, így nem annyira jelentős a muszlim látnivalók.

Banja Luka látnivalói 

Banja Luka híres termálvízéről (Vrućica Srpske Toplice – termálfürdő), de emellett számos egyéb látnivalót is tartogat a település az ide érkező turistáknak. A város határában lévő reptérre már Wizzair és Ryanair fapados légitársasággal is könnyen eljuthatunk, utóbbival, akár már Bécsből is.

Fotó: kilátás a Vrbas folyóra az erődből /Mihály Gábor/

Ahogy korábban már említettem a város nem csak melegvizéről, de számos más látnivalóiról is ismert. Az egyik a Vrbas folyó bal partján elterülő Kastel Fortress, azaz egy erődítmény. A középkori vár kedvelt zöld övezet, ahol a helyiek is szívesen sétálgatnak.

Fotó: Kastel /Mihály Gábor/

Innen nem messze találjuk Ferhad pasa mecsetjét (Ferhadija), amely az UNESCO világörökség része és sajnos 1993-ban a szerbek teljesen porig rombolták. Pár évtizedre rá azonban újjáépítették, így manapság régi fényében pompázik.

Fotó: Ferhad pasa mecset /Mihály Gábor/

Az erődtől másik irányba találjuk Banja Luka sétálóutcáját, ahol egy nagy bevásárlóközpont is található. A Boska viszont nem a legnépszerűbb látnivaló, hanem az utána található aranykupolás Ortodox templom az, ahol a helyiek és a néhány turista is, akik javarészt úgyszintén szerbek, szívesen üldögélnek a padokon. A gyönyörű templom a város központi terén található, ahol mindig nagy a nyüzsgés. Körülötte mindenhol cukrászdák, bárok és üzletek sorakoznak, ahol úgyszintén érdemes egy kicsit körbenézni.

Fotó: Banja Luka sétálóutcája /Mihály Gábor/
Fotó: Boska bevásárlóközpont /Mihály Gábor/

Tovább sétálva még megtekinthetjük a Boszniai Szerb Köztársaság Parlamentjének épületét is, illetve további más hivatali épületeket is.

Fotó: Boszniai Szerb Köztársaság parlamentje /Mihály Gábor/

Étel-ital

A főtér és a sétálóutca környékén rengeteg kávézó, bár és cukrászda található, de éttermet csak hosszas keresgélés után találtunk.
Végül a vár és a mecset közelében fedeztük fel ezt a hangulatos éttermet a Kaldrma 1929-et. A város egyik legjobb étterme egy modern és hangulatos étterem, ahol kiváló helyi specialitásokat kóstolhatunk meg.


Szállás

Banja Luka központjában, a Ferhadija mecset szomszédságában található a három csillagos Hotel Ideja***, ami tökéletes választás a Banja Lukában töltött éjszakákra. A szobák reggelivel foglalhatók, amik mindig nagyon finomak és bőségesek. A központi elhelyezkedése miatt a látnivalók sétatávolságra vannak, ráadásul ingyenes parkolóval is rendelkezik. A szobák modern bútorokkal felszereltek és tiszták, illetve ár-érték arányban is tökéletesnek mondhatók.

Fotó: Hotel Ideja /Mihály Gábor/

Tehát összefoglalva, nyugodt szívvel tudom ajánlani, akár nektek is egy Boszniai körút során!

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük