Ausztria
Zell am See utazás, látnivalók, érdekességek / Ausztria

Zell am See utazás, látnivalók, érdekességek / Ausztria

Ausztria szívében találunk rá a romantikus tóparti városkára, amely az egyik legfelkapottabb üdülőhely az egész országban. Zell am See télen kedvelt síparadicsommá változik, de ilyenkor nyáron kirándulóhelyei és a kristálytiszta vizű Zeller See miatt érkeznek ide a látogatók. Meghitt óvárosa ráadásul egy-két látnivalót és érdekességet is tartogat a turistáknak.

Fotó: Zell am See óvárosa /Mihály Gábor/

Zell am See mindössze egy tízezer lakosú kisváros Salzburg tartományban, amelynek hangulata egyszerűen varázslatos. Erről a többemeletes fateraszos osztrák lakóházak, a gyönyörű Zeller See és a még nyáron is mindig havas hegycsúcsok gondoskodnak. A bronzkor óta lakott terület minden évszakban tartogat meglepetést. Télen kiváló sípályái, nyáron meg a kristálytiszta vizű fürdő tava és a tucatnyi túraútvonalai miatt érkeznek ide több ezren. Kétségkívül Ausztria egyik legfelkapottabb üdülőhelye, ahova az arab turisták is szép számmal érkeznek. Ennek elsősorban a jó marketing az oka, így ne lepődjünk meg a sok hidzsábot és burkát viselő nőt elnézve. Ausztria 2003 környékén ugyanis erőteljesen népszerűsítette ezt a környéket a Perzsa-öböl országainak, mint a Koránban leírt ,,Paradicsom”, amit egyszerűen csak Szelámszi-nek ejtenek ki!

Fotó: tipikus osztrák lakóház /Mihály Gábor/

Zell am See látnivalói

Zell am See városa a Zelli tó nyugati felén, egy félszigeten, közvetlen a Schmittenhöhe (1965m) lábánál terül el. A város és környéke népszerű üdülőhely, ahol a természeti látnivalók mellett vásárlási és kulináris élményekre is szert tehetünk. A településen ugyanis tucatnyi elegáns butik és szuvenír bolt található, illetve kiváló éttermek és kávézók is felsorakoznak az óvárosban.

Fotó: hangulatos utca az óvárosban /Mihály Gábor/

A látnivalók között elsőszámú a Vogturm, amely a város legrégebbi építménye. A több mint ezer éves torony a város jelképe, amiben napjainkba múzeum működik. A különleges kiállítás történelmi leleteket mutat be, amelyre 9,50 € a belépő.

Fotó: Vogturm /Mihály Gábor/

Továbbá érdemes megtekinteni a szomszédos Szent Hippolit templomot, amit az első ellenpápának, Hippolütosz-nak szenteltek fel.

Fotó: Szent Hippolit templom /Mihály Gábor/

Zell am See látnivalói között találjuk még a városháza épületét (Rathaus) és a tóparton lévő prémium minőségű kastélyhotelt (Grand Hotel Zell am See) is.

Fotó: Grand Hotel Zell am See /Mihály Gábor/
Fotó: Városháza /Mihály Gábor/

Zeller See strandjai 

A Zeller See körül ugyanúgy megtaláljuk az ingyenes szabadstrandokat, mint a fizetős, medencével ellátott fizetős strandokat is. A tó körül három fizetős strand található: a nyugati oldalon, a városban lévő Strandbad Zell am See, a keleti oldalon Strandbad Thumersbach és a déli részen lévő Strandbad Seespitz. A strandok napenergiával fűtött medencékkel, csúszdákkal felszereltek, illetve különböző vízisportokat is kipróbálhatunk, mint például a vízisí. A belépők egységesen mind a három strand területére 9,40 €-ba kerülnek.

Fotó: strand a Zeller See partján /Mihály Gábor/
Fotó: kristálytiszta vizű Zeller See /Mihály Gábor/

Schmittenhöhe felvonó (1995m)

A Schmittenhöhe, Zell am See hegye, illetve a környék legjobb túra terepe is. A számos túraútvonal  közül választva, akár gyalog vagy felvonóval is felmehetünk a közel kétezres hegycsúcsra. A felnőttjegyek 23 €-tól kezdődnek, attól függően milyen magasra és melyik felvonót vesszük igénybe. További infó a hivatalos oldalon: ITT

Fotó: Zeller See /Mihály Gábor/


• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük