Ausztria
Rote Wand hegyi túra 1.872m, Ausztria(Totes Gebirge – Gleinkersee)

Rote Wand hegyi túra 1.872m, Ausztria(Totes Gebirge – Gleinkersee)

A Gleinkersee partjáról induló csodálatos hegyi túra során 1872 méter magasra kapaszkodunk fel, a Rote Wand tetejére. A Totes Gebirge tucatnyi hegycsúcsa közül bár ez nem számít túl magasnak, de így is izgalmas a túra, ráadásul gyönyörű környezetben halad végig. A csúcs közelében pedig még a nyár elején is előfordulhat kisebb hó, ezért ne lepődjünk meg, ha az utolsó métereket, így tesszük meg.

Fotó: Rote Wand 1872m /Mihály Gábor/

Felső-Ausztria (Oberösterreich) déli határában, Windischgarsten közelében találunk rá a csodálatos gleccser tóra, melynek parkolójából indul el az öt-hat órás túra, a Rote Wand tetejére. Ez a gyönyörű alpesi tó a Gleinkersee, amely 806 méteres tengerszint feletti magasságban terül el a hegyek ölelésében. A nevét az egykori tulajdonosáról, a Gleink apátságról kapta. A népszerű fürdő tó 13 hektár területű, amelynek partján egy kedvelt kemping is található.

Fotó: Gleinkersee /Mihály Gábor/

A túra tehát innen a Gleinkersee parkolójából kezdődött meg, ahol ingyenesen hagyhattuk hátra az autónkat. A tó partján végigsétálva nagyon megtetszett nekem ez az alpesi tó, amit elsősorban a tisztaságának és eszméletlen színeinek köszönhet.

Fotó: Gleinkersee /Mihály Gábor/

A célpont a Totes Gebirge, azaz magyarul Holt-hegység egyik hegycsúcsa volt, ahol több mint három tucat kétezres csúcs is található.
Közülük a legmagasabb a Grosser Priel (2515m), ami már egy régóta kiszemelt hegy számomra, de egyenlőre oda még nem jutottam fel. A mai cél viszont a jóval alacsonyabb Rote Wand (vörös fal) volt.

Az út elején gyönyörű környezetből indultunk el a tóparton, majd folyamatosan elkezdett emelkedni és egyre jobban távolodtunk is a Gleinkersee-től. Szinte minden száz méteres szintemelkedés után egy kisebb pihentető rész következett. Ez egy egész jó hír és így talán nem volt annyira megerőltető sem az útvonal.

Fotó: ösvény a tó partján /Mihály Gábor/

Három kilométeres táv megtétele után egy fennsíkon találtuk magunkat, ahol egy-két faház is megfigyelhető volt. Ez a rész ismét nagyon szép volt, mivel mindent sárga virágok borítottak.

Fotó: faházak a fennsíkon /Mihály Gábor/
Fotó: virágok közt /Mihály Gábor/

Innen 500 méteres távolságra és 150 méteres szintemelkedésre egy magas fenyőkkel borított erdőn keresztül jutottunk fel a fennsíkra, ahol Dümlerhütte (1492m) található.

Fotó: Dümlerhütte /Mihály Gábor/

A hütte mögött tovább magasodtak a hegycsúcsok és a távolban a célpont is látszott már, bár ezt akkor én még nem tudtam.

Fotó: már látszik a Rote Wand csúcsa /Mihály Gábor/

Innen különösen szép fenyőkkel borított vidéken haladtunk tovább felfelé. A hangulata egyszerűen szuper volt és eleinte csak lassan, fokozatosan emelkedett az út is, így könnyen lehetett gyönyörködni a tájban.

Fotó: út a hangulatos fenyőerdőben /Mihály Gábor/

Végül négy és fél kilométer megtétele után, majdnem 1700 méteres magasságban megpillantottuk a hegynyerget, ami eléggé távolinak tűnt innen. Azonban ez már csak kicsivel több mint egy kilométer volt.

Fotó: baloldalt fent a cél /Mihály Gábor/

Itt még mindig hó borította az egyes részeket és a távolban pedig a Warscheneck 2388 méteres csúcsa is nagyon jól kivehető volt, amit egyszer majd valamikor úgyszintén megszeretnék mászni.

Fotó: útjelző tábla /Mihály Gábor/
Fotó: Totes Gebirge kétezres csúcsai /Mihály Gábor/

A Rote Wand felé közeledve azonban először vízfolyással futottunk össze az ösvényen, ami a hóolvadás miatt volt. Azután végül már a hóban kellett haladni a csúcs felé.

Fotó: vízfolyás az ösvényen /Mihály Gábor/
Fotó: ezen a meredek havas részen kellett feljönni /Mihály Gábor/

A hegytető alatt egy nagyon meredek havas rész következett, ahol óvatosan kellett haladni. Ezután viszont sziklás részek jöttek, míg felértünk a Rote Wand 1872 méter magas csúcsára. A keresztnél hatalmas szél fogadott, de a kilátás és az, hogy sikerült feljutni mindenért kárpótolt minket!

Fotó: kilátás a csúcsról /Mihály Gábor/
Fotó: Rote Wand csúcsán /Mihály Gábor/

Túra adatai:

Kiindulásipont: Gleinkersee (806m)
⛺️Dümlerhütte (1.495m)
🏔️Rote Wand (1.872m)
Érkezési pont: Gleinkersee (806m) Szintemelkedés: 1.097m
Táv (fel és le): 11,3 km
Idő: 5 óra

Fotó: A túra útvonala… /Bergfex Touren/

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük