Montenegró
Sveti Stefan utazás, látnivalók, érdekességek / Montenegró

Sveti Stefan utazás, látnivalók, érdekességek / Montenegró

Sveti Stefan egy romantikus település, amely Budva közelében bújik meg az Adriai-tenger partján. Ez Montenegró egyik legbájosabb halászfalva, mely manapság a gazdagok szigeteként vált közismerté. A festői település luxushotelja ugyanis nagyon népszerű a hírességek között, ezért számos világhírű sztár, színész, énekes és milliomos fordult meg az évek alatt a szigeten. Többek között nyaralt itt Sylvester Stallone, Claudia Schiffer, Sofia Loren, de még II. Erzsébet királynő is.

Fotó: Sveti Stefan tengerpartja /Mihály Gábor/

Sveti Stefan települést mindenképpen érdemes útba ejteni egy montenegrói körút során, mivel a félszigeten lévő halászfalu egyszerűen festői. Ezenkívül a tengerpartjára sem lehet egy rossz szavunk, mivel kiváló itt a fürdőzés a kristálytiszta vizű tengerben.

Fotó: lakóautóval Sveti Stefanban /Mihály Gábor/

A 2021-es lakóautós kalandunk alatt, ezért nekünk is egy fontos állomás volt az utunk során, mivel a sok gyönyörű kép után, amit az interneten láttunk, mi is meg akartuk tapasztalni Sveti Stefan báját. Végre saját szemünkkel akartuk látni Montenegró büszkeségét.

Sveti Stefan története

Sveti Stefan eredetileg csupán csak egy apró sziget volt, mára azonban már egy félszigeté alakult át, amit egy keskeny földsáv köt össze a szárazfölddel. Évszázadokkal ezelőtt mindössze néhány ház és egy templom állt itt, amiről a nevét is kapta a sziget. A XV. századi török támadásokat azonban egy helyi nemes, Pastrovic sikeresen vissza vert, így hát Kotor és Budva után, itt is épült egy kisebb erőd, ami védelmet nyújtott a török támadásokkal szemben. Később a Velencei Köztársaság idején jelentős kikötő és kereskedelmi város lett, majd az 1800-as évekre már 100 épület, 3 templom és közel 500 fő lakott a halászfaluban.

Fotó: Sveti Stefan a távolból /Mihály Gábor/

A XIX. század végére azonban folyamatosan csökkent a lakosság és szinte kihalt a sziget. 1950-re mindössze csupán csak húsz lakosa maradt Sveti Stefan-nak, azonban az évszázad vége felé viszont a turizmus kezdett beindulni, így a település újból lendületbe kapott.

Fotó: Sveti Stefan /Mihály Gábor/

Sveti Stefan manapság 

Sveti Stefan manapság Montenegró egyik legkedveltebb úticélja, amit elsősorban festői fekvésének köszönhet. A szigetet 2009-ben az Aman Resort 30 évre kibérelte és az óvárosi lakóházakat luxus apartmanokká alakították át. A szálloda a következő évben, 2010-től megnyitotta a kapuit a gazdag turisták és a hírességek előtt. Az egykori halászfalu így már egy 5 csillagos turista paradicsommá változott át. Jelenleg már kizárólag csak a vendégek látogathatják a magánkézben lévő szigetet, ahol számos színész, sportoló, énekes és sztár fordult meg az elmúlt évek alatt.

Fotó: út a félszigetre /Mihály Gábor/

Sveti Stefan strandjai

Sveti Stefan strandját két felé osztja fel a sziklaszirtre épült óváros. A szárazföldről nézve bal oldalt található a turistás szabadstrand, míg a félszigetre vezető keskeny földszorostól jobbra, a szálloda lakóinak van fenntartva, illetve azoknak akik nem sajnálják, az akár 100 eurós belépőjegyet sem. Mindkettő strand kristálytiszta vízű és lassan mélyülő. A part vöröses árnyalatú aprókavicsos, míg beljebb a vízben a kavicsok mérete már jobban növekszik. A parton WC és zuhanyzó is található, viszont a parkolás sajnos fizetős.

Fotó: a félsziget a vízből nézve /Mihály Gábor/

Tipp: Sveti Stefan nem csak kimondottan a szigetből áll, hanem a szárazföldi rész is a településhez tartozik! Itt a strand mögött megannyi apartman fedezhető fel kedvező áron. Ezért érdemes ezt is számításba venni és jóval az utazás előtt lefoglalni Sveti Stefan-i szállásunkat!

Fotó: hotelek és apartmanok a strand mögött /Mihály Gábor/

Videó:

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük