Horvátország
Dél-Dalmácia legszebb települései, strandjai és látnivalói / Horvátország

Dél-Dalmácia legszebb települései, strandjai és látnivalói / Horvátország

Dalmácia déli része Magyarországtól a legtávolabbi horvát riviéra, amely nem csak távolsága miatt, de Dubrovnikot elnézve árfekvése miatt sem mondható túl kedvezőnek. Azonban ha az utazásra szánt időnket és pénzünket nem sajnáljuk, és mégis ezt a régiót választjuk. Ez esetben biztosan mondhatom, hogy egyáltalán nem fogunk benne csalódni. Dubrovnik az abszolút favorit Dalmácia déli részén, viszont Korčula, Orebić és Ston városa is kedvelt helyszínnek számít ezen a vidéken.

Címlapfotó: Dubrovnik látképe /Fári Andrea/

Fotó: Peljesac-Divna /Nagy László/

Dél-Dalmácia

Dalmácia déli részét Gradactól a montenegrói határig szokták behatárolni. Ehhez a régióhoz tartozik több kisebb-nagyobb sziget is, amelyek közül kétségtelenül Korcula a legnépszerűbb. Ezenkívül Mljet, Lastovo és bár nem sziget, ,,csak félsziget”, Peljesac tartozik. A városok közül pedig egyértelmű, hogy Dubrovnik viszi a prímet, amely Horvátország egyik legnépszerűbb települése is egyben.

Fotó: Dél-Dalmácia térképe /Mihály Gábor/

A régió történelmi emlékekben nagyon gazdag, elég ha csak az imént felsorolt Dubrovnik-ot vagy a Peljesac-félsziget-en lévő Ston városát említem. A tenger Horvátországhoz méltóan itt is gyönyörű és kristálytiszta. Továbbá érdekességként Neum városát érdemes még kiemelni, amely az egyetlen bosnyák tengerparti város az Adria-tenger partján. Lastovo szigete pedig egészen mélyen bent található a nyílt tengeren és ez a sziget Vis-hez hasonlóan, 1989-ig nem fogadhatott külföldi látogatókat.

Korčula

Fotó: Korcula /Varga Vivien/

Horvátország déli részén találjuk az ország második legnépesebb szigetét, a 16 ezer lakosú Korculát. A magyarok által a távolsága miatt kevésbé látogatott sziget, viszont ha tehetjük kár lenne kihagyni a horvát nyaralások helyszíneiből. A sziget egyszerűen gyönyörű adottságokkal rendelkezik, ezért a legzöldebb horvát szigetnek is szokták nevezni. Tökéletes klíma, kristálytiszta tenger, rengeteget napsütéses óra, középkori házak és szűk sikátorok fogadják az idelátogatókat.

Fotó: Lumbarda /Trudics Gabriella/

Kedvelt helyek a szigeten Vela Luka, Lumbarda és a sziget fővárosa, amely úgyszintén Korcula névre hallgat. A települést egyébként kis Dubrovniknak is hívják, a nagy hasonlóság miatt. A legjobb strandokat pedig Lumbarda mellett találjuk a Bili Zal és a Przina.

Lastovo 

Lastovo szigetét a Vis szigetez hasonlóan a nyílt tengeren találjuk meg, csak egy kicsit délebbre. Nagyon kevesen látogatják és mindössze csak öt település található itt. A Vis szigethez hasonlóan úgyszintén 1989-ig külföldiek nem látogathatták, mivel Tito idején katonai bázis működött itt. Lastovo-n mindössze egy hotel és csupán pár apartman várja az ide érkező utazókat. Az egész sziget természetvédelmi terület, ahol búja, dús zöld növényzet fogad minket. Lakossága mindössze nyolcszáz fő, így a nyugalom szigetének is mondhatjuk.

Fotó: Lastovo /Wikimedia Commons/

Neum (Bosznia-Hercegovina)

Egy védett öbölben található Bosznia-Hercegovina egyetlen tengerparti települése, Neum. Olcsó szállásai miatt sokan szeretik és csupán másfél órára található a híres bosnyák település Mostar.

Fotó: Neum /K-György Anita/

Pelješac-félsziget

A Peljesac-félsziget az Isztria után a második legnagyobb félsziget a horvát tengerparton. Híres a sótermeléséről, a finom vörös boráról és az osztriga tenyésztéséről, de emellett a hatalmas erődrendszeréről is, amely Európa legnagyobb falának számít. Legnagyobb települése Orebić, ami egy festői kis halászfalu a félsziget nyugati részén, szemben Korcula szigetével.

Fotó: kristálytiszta tenger Potomje mellett /Varga Vivien/

A félszigetre vezető úton először Mali Ston, majd Ston településeken haladunk keresztül. Az első messze földön ismert a kagylótenyésztéséről, míg utóbbi a sólepárlójárról lett közismert. A két település között pedig megtekinthető Európa és a világon is második (Kínai Nagyfal) legnagyobb falának számító Stoni nagyfal.

Fotó: Ston /Machala Lajos/

Mljet-sziget

A Mljet-sziget Horvátország nagy szigetei közül a legdélebbi és legkeletibb is egyben. Csendes, nyugodt és békés szigetről beszélünk, ami ráadásul fokozottan védet is, vagyis egy része. Itt található ugyanis a Mljet Nemzeti Park, amely a sziget nyugati végében fedezhető fel. A nemzeti park területén két tavat (Veliko Jezero és Malo Jezero) is megtekinthetünk, amelyek a park egyik leglátványosabb részei. Sokan egy kirandulásnak választják Mljet-et, ahol hegymászás, gyalogtúrázás és biciklizés is kedvelt időtöltés. A legnagyobb települése Babino Polje, ami mindössze 300 lelket számlál. A szigeten szétszórva találunk még kis falvakat, de a lakossága éppen, hogy túl haladja az ezer főt.

Fotó: Mljet Nemzeti Park /Wikimedia Commons/

Dubrovnik

Dubrovnik városát szerintem senkinek sem kell bemutatnom. A Horvátország legdélebbi részén található város egyszerűen magával ragadó, főleg az óvárosa, amely az UNESCO világörökség része. Kiváló klímája, magas várfalai és a türkizkék színű tenger, egyszerűen varázslatossá teszi, a világon is egyedülálló várost. A település azonban nem csak a turistákat vonzza magába, hanem a filmstúdiók is szívesen dolgoznak a horvátok legnépszerűbb városában. Rengeteg filmet forgattak itt a vár falain belül, amik közül a Trónok harca sorozatot mindenképp kiemelném. A sok jó mögött viszont van egy kis rossz is, hogy az egyik legdrágább hely az országban, így nem biztos hogy a legkedvezőbb, ha Dubrovnikban szállunk meg a vakáció alatt. Szerencsére én is megtapasztalhattam város szépséget, így mai napig bennem él Dubrovnik varázsa.

Fotó: Dubrovnik /Pálfalvi Veronika/

Cavtat

Elértünk a listám utolsó és egyben Horvátország szinte legutolsó településéig. Bár van még egy-két kisebb falvacska a montenegrói határig, mégis Cavtat az utolsó! Innen már csak harminc kilométer Montenegró, amelyről korábbi cikkeimben már rengeteget olvashattatok a ,,fekete hegyek országának” szépségéről. Cavtat egy öbölben fekvő kis halászfalu, ahova szívesen hajóznak el a gazdag jacht tulajdonosok Dubrovnikból. Hangulata kiváló és ahogy az egész horvát tengerparton megszokhattuk, gyönyörű kék tenger fogad minket itt is minket!

Fotó: Cavtat a távolban /Szaszvari Mária/

Videó:

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük